AcasăCulturi profitabileRosii crescute cu curent electric: productie marita la costuri mai mici

Rosii crescute cu curent electric: productie marita la costuri mai mici

Rosiile crescute cu ajutorul curentului electric ofera o productie de pana la 60-70% mai mare decat cele crecute in mod traditional sau cu diversi stimulatori de crestere.

Mai mult decat atat, acestea se coc mai repede si, desi ne vine greu sa credem, sunt mai sanatoase. Concluzia apartine unor cercetatori de la Universitatea de Stiintele Vietii, din Iasi.

Iata cum au ajuns la aceste descoperiri.

„Curentul electric pe care il folosim este de joasa tensiune si este aplicat in permanenta atunci cand rasadul depaseste o inaltime de 40 cm”, spune Madalin Gheorghitoaie, doctorand in cadrul Universitatii, potrivit Digi24.

Firele de curent electric, cu o intensitate ce variaza intre 0,15 si 0,40 de volti, sunt conectate direct pe planta sau in sol. Un transformator special ia curentul de 220 V din priza si il transfera in curent de joasa tensiune.

Aceasta intensitate a fost studiata mai mult timp, deoarece la curenti mai puternici plantele mureau, li se oprea metabolismul, iar la curenti mai slabi erau stimulate.

Cercetatorii spun ca prin aceasta metoda sunt stimulati hormonii naturali din rosie, care, in multe situatii, sunt perturbati de factorii de mediu. Prin acest mod se evita folosirea substantele chimice periculoase de stimulare fortata.

Productii mai mari cu pana la 70%

Mădălin Gheorghițoaie, doctorand USV Iași: Are peste 300 de grame. E o roșie, un fruct de dimensiuni foarte mari și cu siguranță prezintă și calități gustative foarte bune.

Răsadurile au fost plantate în urmă cu trei luni și în tot acest timp nu s-au folosit deloc tratamente chimice.

Vasile Stoleru, prorector USV Iași: Noi nu am făcut deloc tratamente la aceste culturi. Dacă vă dați seama ce costuri, 25-40%, cu tratamentele care pot fi evitate.

Mădălin Gheorghițoaie, doctorand USV Iași: Concluziile sunt mai mult decât favorabile obținând producții mai ridicate, plante cu talie mai mare ce au format flori pe un număr superior de etaje, au legat și fructificat, obținând un spor de producție de până la 70%.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine