AcasăCaprineCapre de talie mica: Capra Nigeriana Pitica si Pygmy

Capre de talie mica: Capra Nigeriana Pitica si Pygmy

Pe langa rasele obisnuite de capre exista cateva care sunt de talie mica. Uneori, le putem regasi si pe acestea in ferme, insa sunt mai degraba crescute de placere, decat pentru productia de lapte.

Va prezentam in acest articol doua asemenea rase.

Capra Nigeriana Pitica Dwarf

Caprele de origine nigeriana Dwarf sunt de talie mica, originare din zona de vest a Africii. Structura corporala a lor este foarte asemanatoare cu rasele specializate pentru productia de lapte.

Au un profil al capului drept, cu urechile orientate in sus. De asemenea parul este moale si matasos la atingere, fiind in general de lungime scurta. Cele mai intalnite culori ale acestei rase sunt negru, ciocolatiu si auriul.

Talia la greaban este de 43-48 cm pentru femele, iar pentru masculi de circa 48-51 cm. Din punct de vedere al greutatii caprele au in jurul a 35-36 kilograme, iar tapii ating chiar 50 kg.

Caprele din rasa Nigeriana Pitica Dwarf pot ramane gestante aproape tot timpul anului. Cei mai multi crescatori aleg sa monteze caprele de 3 ori la 2 ani. In general, o capra face 3-4 iezi, iar in unele cazuri chiar 5.

Greuatea iezilor la fatare ajunge la circa 1 kg, insa au o crestere foarte rapida si ajung la maturitate sexuala in scurt timp. De aceea se si despart destul de devreme. Iezii masculi pot monta de la 2 luni. In general, atat tineretul femel cat si cel mascul poate fi introdus la reproductie incepand cu varsta de 7 luni.

Caprele au dezvoltate foarte bine instintele de mama si produc o cantitate chiar impresionanta de lapte pentru dimensiunile lor reduse. Mai exact, in perioda de alaptare o capra Nigeriana Pitica Dwarf produce 1,4 – 1,8 kg de lapte, cu un continut de grasime ridicat (6-10%). Exista si recoduri de 2,86 kg de lapte pe zi.

Rasa este in general una foarte blanda, chiar si tapii maturi putandu-se lucra cu ei destul de usor.

Rasa de capre Pygmy

Interesant este ca rasa de capre Pygmy are originea comuna in rasa cameruneza Dwarf. Initial, caprele cameruneze au fost aduse in Suedia si in Germania ca animale exotice pentru diverse gradini zoologice. Ulterior au ajuns in Statele Unite, Canada etc.

Greutatea acestor rase ste de circa 25 kg la femele si de 30 kg la masculi. La tapi, mai ales la cei adulti, cresterea abundenta a parului si inclusiv a barbii este de dorit. Talia la greaban se situeaza in intervalul 40 – 58 cm.

Cea mai intalnita culoare/nuanta la rasa Pygmy este cea sur, insa se mai pot intalni si exemplare chiar negre sau de culoarea cafeniu.

Productia de lapte este de 250 – 300 kg pe an, adica circa 0,8 litri pe zi, cu un procent de grasmine de 6%. Mai merita precizat ca la caprele Pygmy structura osoasa este ceva mai bine dezvoltata decat la cele din rasa Nigeriana Pitica Dwarf.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine