Categorii
Afaceri profitabile la tara

Cooperativele romanesti au succes: si-au dublat afacerile si au ajuns la un record de infiintari

Cooperativele din Romania se bucura de un succes important, in special dupa ce acestea au reusit sa-si dubleze cifra de afaceri in trei ani, ajungand la 1,3 mld. lei în 2018 (cu 29% mai mult fata de 2017), scrie Ziarul Financiar.

Anul trecut s-au infiintat 280 de aso­cia­ţii de producători sub forma co­ope­rativelor agricole, atingând un prag maxim în ultimul deceniu.

Agricultorii afirma ca in cadrul unei cooperative le este mult mai usor sa-si gestioneze investitiile, să cumpere materii prime mai ieftine, de­oare­ce le iau în cantităţi mai mari.

De asemenea, cooperativa agricola ii ajuta si sa-si comer­cia­lize­ze mai usor produsele la un preţ corect şi să aibă ac­ces în lanţurile mari de magazine şi pe pieţe externe.

„Unii fermieri şi-au dat seama că nu mai fac faţă cerinţelor mediului de afaceri singuri, iar sub formă de asociaţie au posibilitatea să acceseze mai uşor anumite fonduri – europene sau guvernamentale -, dar şi să intre pe alte pieţe. Contează capacitatea financiară, tehnica de lucru, numărul de angajaţi, cifra de afaceri şi profi­tabilitatea firmei“, spune Gabriel Dan Ieremia, consultant pe fonduri europene.

Cele mai mari zece cooperative din România au avut afaceri totale cumulate de 835 de milioane de lei (177 mil. euro) în 2018, ceea ce reprezintă 64% din cât au reu­şit să vândă anul trecut toate cooperativele agri­cole din România, potrivit calculelor ZF, bazate pe datele de la Registrul Co­merţului (ONRC).

În prezent, în România sunt peste 1.400 de cooperative agricole.

Un răspuns la “Cooperativele romanesti au succes: si-au dublat afacerile si au ajuns la un record de infiintari”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.