Dulceata de trandafiri: cum a ajuns o familie din Brasov sa aiba o afacere profitabila pe doua continente

1
1169
Dulceata de trandafiri
Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri a devenit pentru sotii Florea, din localitatea Ucea de Sus (Brasov) nu doar o pasiune, ci si o afacere profitabila care se intinde pe doua continente: Europa si Africa. Desi inceputurile au fost dificile, cu greutati intampinate la finantare, familia brasoveana si-a unit fortele si a mers mai departe cu dorinta de a crea un produs ecologic traditional, de cea mai buna calitate. Ambitia lor este recompensata astazi cu contracte incheiate inclusiv pe pietele externe.

Dan si Aspazia Florea sunt doi oameni care au iubit dintodeauna trandafirii, mostenind aceasta pasiune pentru „florile iubirii” de la parintii lor. Au inceput in 2009 sa concretizeze aceasta idee si au decis sa infiinteze o plantatie de trandafiri ornamentali. Sperau sa obtina si o finantare cu fonduri europene, dar nu s-a intamplat din cauza unor modificari legislative. Nu au renuntat insa la visul lor, asa ca si-au investit toate fondurile, circa 10.000 lei la acel moment, pentru dezvoltarea culturii.

„Ne-am dorit initial sa dezvoltam un proiect pe fonduri europene pentru infiintarea unei plantatii de trandafiri ornamentali, insa a intervenit atunci o noua regula prin care 70% din productie sa fie destinata consumului. Chiar daca am profilat din nou afacerea, trecand la trandafirul pentru dulceata, ca sa indeplinim noile conditii, in acel an nu a fost aprobat niciun proiect din categoria floricultura. Am hotarat sa nu renuntam la aceasta idee de afaceri, prin urmare ne-am investit economiile si am pornit mai incet, dar pe propriile forte”, povesteste Dan Florea.

Dulceata de trandafiri
Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri: productie, promovare, valorificare

Recunoasterea interna si internationala a venit dupa un drum lung si multa truda in ceea ce priveste promovarea dulcetii de trandafir. Circa 3-4 ani, familia Florea a mers in tara, la nenumarate targuri, pentru a-si expune produsele si a a-si dezvolta clientela. Important de spus ca dulceata familiei Florea, denumita „Aspazia”, dupa cel de-al doilea nume al sotiei, a fost primul produs care a obtinut certificare ecologica din Tara Fagarasului.

„In prezent lucram o suprafata de 3.000 de mp, unde avem circa 1.300 de fire de trandafir. Plantarea trandafirilor am realizat-o in toamna lui 2010. A urmat o perioada de incercari, degustari, pentru a gasi reteta perfecta de dulceata. Textura trandafirilor pentru dulceata este una mai fina, parfumul este de asemenea unul mai puternic, fata de soiurile ornamentale. De asemenea, trandafirul pentru dulceata nu rezista mai mult de 3-4 zile dupa inflorire”, spune Dan Florea.

In fiecare an, familia brasoveana produce aproape 900 kg de petale si realizeaza circa 30.000 de borcane de dulceata de trandafiri. Pentru a face un borcan de dulceata este nevoie de circa 30 de grame de petale de trandafir. Pe langa dulceata, produc si sirop si ceai. Profitul anual depaseste 10.000 euro.

Dulceata de trandafiri
Dulceata de trandafiri

„Un ajutor foarte mare in ceea ce priveste promovarea l-am primit din partea Asociatiei BIO Romaniei. Astfel, am reusit sa ajungem la multe targuri de profil agricol atat in tara cat si in strainatate”, spune Dan Florea.

O treime din productia de dulceata de trandafiri a familiei Florea se vinde in prezent prin intermediul unor lanturi de magazine, precum Carrefour. Totodata, au incheiat contracte si cu firme din Polonia, Anglia, Slovenia, precum si din Republica Benin, din Africa.

Dulceata de trandafiri: o reteta realizeata cu multa grija

Dupa multe incercari de dozare, timpi de fierbere, macerare, familia Florea a reusit sa obtina reteta perfecta pentru dulceata de trandafiri.

„Dulceata de trandafiri incepe cu actiunea de culegere a petalelor dis-de-dimineata, pana cand rasare soarele. Taiem partea alba de la petale, apoi le punem putin la macerat, cu zeama de lamaie. Ele se vor strange si vor deveni ca un bulgare. Punem la rece, lasam circa doua zile, apoi incepem procesarea propriu-zisa”, ne-a mai spus Dan Florea.

Daca petatele trandafirilor sunt folosite pentru dulceata, pistilul florilor se utilizeaza pentru ceai. Totodata, familia Florea realizeaza si otet de trandafir.

Dulceata de trandafiri
Dulceata de trandafiri

Dulceata de trandafiri: sfaturi pentru cei care doresc sa porneasca o asemenea afacere

Chiar daca piata interna a inceput sa fie tot mai deschisa la produsele de acest gen (dulceata de trandafiri, produsa ecologic), o cerere foarte importanta vine din strainatate, inclusiv pentru petatele uscate de trandafir bio. In prezent, cei care ar dori sa inceapa o asemenea afacere ar avea nevoie de circa 12.000-15.000 lei, pentru a infiinta o plantatie pe 3.000 mp. In prezent, cultivatorii pot obtine si fonduri europene nerambursabile pentru culturile de trandafiri pentru dulceata.

Cele mai bune terenuri pentru a infiinta o cultura de trandafiri pentru dulceata sunt cele care nu retin apa si sunt usor cu pante de pana la 14-16%. De cele mai multe ori, se poate miza pe o plantatie de trandafiri acolo unde nu exista posibilitatea infiintarii unor alte culturi de pomi fructiferi.

Dulceata de trandafiri
Dulceata de trandafiri

Cea mai buna perioada de plantare este toamna. Pentru infiintarea culturii se realizeaza gropi de circa 50-60 cm, la o distanta de 2-2,5 metri intre randuri si 1,2-1,5 metri intre plante. Pentru plantare, materialul saditor se pregateste prin fasonare, adica se vor taia cu 3-4 cm radacinile.

La plantare se recomanda administrarea de gunoi de grajd bine fermentat. Plantele se vor introduce in gropa cu circa 5 cm mai adanc, cu scopul de a stimula drajonarea. Din punct de vedere al irigatiei, dupa plantare se vor uda cu 8-10 litri. Pentru a obtine recolte bogate, fermierii trebuie sa acorde o mare atentie lucrarilor de ingrijire si de curatare a buruienilor.

Dulceata de trandafiri: recoltare

Procesul de recoltare este bine sa aiba loc dimineata. Petalele se vor depozita la umbra, in niste spatii cat mai racoroase, care sa dispuna si de ventilatie. Intrr-un interval de 8 ore se pot recolta manual circa 30 kg de flori.

Inca din Antichitate, trandafirul este recunoscut atat pentru frumusetea sa, cat si pentru proprietatile sale deosebite. Din cele mai vechi timpuri, trandafirii erau folositi la bai si ceaiuri, avand un efect benefic asupra pielii. De asemenea, trandafirul are un efect antidepresiv, diuretic si imbunatateste totodata circulatia sangelui.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here