AcasăCasa si gradinaBrojba: ce este, cum se cultiva, la ce se foloseste?

Brojba: ce este, cum se cultiva, la ce se foloseste?

Brojba (denumire stiintifica – Brassica napus L. Napobrassica group) este o leguma veche, pe care doar bunicii mai stiu ce este. Inrudita cu varza, aceasta planta se cultiva pentru radacinile ei bogate in fibre, vitamine, saruri minerale si zahar.

Are o aroma relativ pronuntata si un gust usor dulceag. Se poate consuma si in stare naturala, dar este indicat, mai degraba, sa fie folosita la diverse mancaruri.

Originea ei este adesea disputata, dar in general se considera ca prima data a fost cultivata in Grecia antica, apoi a ajuns in Rusia. De aici a ajuns in mai multe tari europene, inclusiv in cele nordice.

Brojba: detalii despre planta

Bienala, brojba formeaza in primul an o radacina rotunda si usor turtita, de culoare alba sau usor-galbena. Tulpina poate sa ajunga la o inaltime de 1,30 m.

Rasarirea plantelor are loc la 5-10 zile de la samanare. Intr-un gram intra 300 de seminte.

Nu are mai deloc pretentii in privinta solului, putem spune astfel ca este rustica. Are insa o sensibilitate la caldura excesiva si la seceta.

Poate sa fie afectata de carenta de bor.

Specii premergatoare favorabile: cereale sau solano-fructoase. De asemenea, brojba este o planta buna premergatoare pentru castraveti si verdeturi.

Timpul de rotatie este de 4-5 ani.

radacina brojba

Soiuri de brojba

Brojba se cultiva exclusiv prin semanat direct in camp. Noi, in Romania, nu avem niste soiuri omologate, insa deseori intalnim soiuri precum:

  • Blanc lisse (alb neted)
  • Blanc cu colet rosu
  • Blanc d’Aubigny cu coletul verde
  • De Pontivy
  • Galbena de Saint Marc.

Cand se cultiva brojba?

Semanatul se face in luna mai, iar recoltarea la circa 3-4 luni dupa acest moment.

Se seamana pe teren modelat in brazde, cu 3 randuri pe brazda, orientate pe directia nord-sud. Norma de insamantare este de 2,5 – 4 kg pe hectar.

Lucrari de intretinere

Aceasta planta nu are nevoie de lucrari specifice de ingrijire, doar de un prasit. Poate fi insa sensibila aceasta planta la purecii de pamant imediat dupa ce a rasarit. Se recomanda asadar sa fiti vigilenti la acest aspect.

sistem de plantare brojba

Se recomanda ca distanta de plantare intre plante sa fie de 18-20 cm, cu o densitate de 107 – 120 mii de plante la hectar.

In cazul in care este necesar se pot utiliza unul din produsele Neem, Piretrina sau Rotenona.

Recoltarea

Pe suprafete mici, scoaterea radacinilor se face manual, iar pe terenuri ample cu dislocatoare mecanice.

Fasonarea (taierea) frunzelor se face imediat dupa recoltare, pentru a se evita in acest mod deshidratarea radacinilor.

Foto: Wikipedia.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine