AcasăCulturi profitabileLivada superintensiva de mar si par: cum sa ai 10.000 pomi la...

Livada superintensiva de mar si par: cum sa ai 10.000 pomi la hectar

Livada superintensiva de mar si par pare visul oricarui fermier care isi doreste sa aiba o productie cat mai mare, pe o suprafata agricola cat mai mica. Daca in strainatate exista multe astfel de explotatii agricole, lucrurile incep usor usor sa prinda contur si in Romania.

Un exemplu in acest sens avem in Bihor, acolo unde un tanar a decis sa realizeze o livada superintensiva de nu mai putin de 11.000 de pomi de par la hectar si circa 6.000 de pomi de mar la hectar.

Mai mult decat atat, tanarul afirma ca nu se face rabat deloc de la calitate, ba chiar de multe ori fructele din livada superintensiva sunt mai calitative decat cele obtinute din sistemele clasice de plantat.

Livada superintensiva de mar: cum a pornit totul

„In urma unor vacante pe care le-am avut in Italia, am avut posibilitatea sa vizitez cateva livezi superintensive, unde nivelul de tehnologie era foarte inalt. Asa m-am gandit ca as putea sa aduc sin in Romania o asemenea tehnologie, insa, in primul rand, sa o testez in livada mea. Am facut si cateva cursuri privind sistemele superintensive de plantare, deoarece multe lucruri sunt diferite fata de sistemul clasic”, povesteste Francesco Tommasi, administratorul livezii din Comuna Hidiselu de Sus, Bihor.

In prezent tanarul fermier detine doua hectare cultivate in sistem superintensiv cu mar si par.

Ce inseamna mai exact acest sistem superintensiv? Pe scurt, inseamna ca densitatea de plantare a pomilor pe suprafata de teren este mult mai mare decat intr-un sistem clasic. Mai exact, sunt de aproape 10 ori mai apropiati pomii intre ei decat in mod obisnuit.

Densitatile de plantare

La cultura parului, in ferma pomicola a tanarului bihorean densitatea de plantare este de 2,7 metri intre randuri, pentru a se putea intra mecanizat, si de 30 cm intre pomi. Iar in ceea ce privese marul, densitatea de plantare aici, pentru o livada superintensiva, ete de 2,8 metri intre randuri si 70 cm intre pomi.

„Majoritatea oamenilor se mira sa auda de densitati de 11.000 de pomi la hectar, insa in strainatate aceste tipuri de exploatatii pomicole sunt la ordinea zilei. Fara indoiala, aspectul cel mai important al unei livezi superintensive este faptul ca poti avea o productie mult mai mare, fara sa ai nevoie de o suprafata tripla sau chiar mai mare”, spune Francesco Tommasi.

Pe de alta parte, nu doar aspectul cantitativ iese in evidenta, ci si cel calitativ. „Noi obtinem si o calitate inalta a fructelor, desi, initial, lumea nu crede asta. Acest lucru se intampla pentru ca tulpina are totusi mai putine fructe decat pomul in sistem clasic, prin urmare elementele nutritive ajung, se distribuie, intr-o proportie mult mai mare la fructele existente”, explica tanarul.

Livada superintensiva de mar si par
Livada superintensiva de mar si par

Livada superintensiva de mar: productii realizate

Cu siguranta intrebarea de pe buzele fiecarui agricultor este ce productie se poate obtine totusi intr-un sistem superintensiv la mar sau la par. Tanarul sustine ca varful de productie este de aproximativ 80 de tine la hectar.

„Intr-un asemenea sistem, varful este la 80 de tone la hectar. Insa, iar merita subliniat, ca vorbim de fructe de calitate inalta, ceea ce inseamna automat si un pret de valorificare mult mai bun”, spune Francesco Tommasi.

Dezavantaje

Pe langa avantajele evidente, exista insa si cateva dezavantaje sau, sa le spunem mai bine, cateva aspecte de care e bine sa tina cont cei care s-ar gandi sa investeasca intr-un sistem superintensiv de livada.

E vorba in primul rand ca la o densitate atat de mare fructele au un risc mai mare de imbolnavire daca sunt atacate de boli sau de diversi daunatori.

„Este un risc mai mare, intr-adevar, de aceea conteaza foarte mult sa ai o grija foarte mare de livada. Noi combatem prin metode ecologice, in cea mai mare masura, insa cultura nu este certificata ecologic. Stropim de exemplu cu substante pe baza de alge marina, diverse macerate din plante. Cele mai multe stropiri le realizam exclusiv noaptea, deoarece au o eficienta mult mai mare”, spune fermierul.

Costul unui astfel de sistem superintensiv

O livada superintensiva de mar sau de par are un cost, in general, de circa 35.000 de euro. Vorbim aici de costul cu plantele, cat si pentru instalatia de irigare.

„Sunt scumpe, insa credem ca ele sunt pana la urma viitorul, mai ales daca se ingrijesc asa cum trebuie si exista determinare pentru a obtine un produs de calitate”, mai spune Francesco Tommasi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

2 COMENTARII

  1. Buna ziua! Ași dori să înființez si eu o plantație de mar superintensiva dar mar interesa de unde ați achiziționat mărul in sine, dețin si eu niste mici plantati de mar si prun dar ceva clasic . Multumesc!i

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine