AcasăApiculturaCata miere produce un stup?

Cata miere produce un stup?

Cata miere produce un stup? Iata o intrebare cu nenumarate raspunsuri. Si, pana la urma, pe buna dreptate, deoarece cantitatea de miere pe care o familie de albine o poate produce variaza foarte mult. Cu toate acestea, in acest articol ne-am gandit sa dam o mana de ajutor apicultorilor aflati la inceput de drum si sa le prezentam ce valori medii de miere se pot obtine de la un stup.

Mai mult decat atat, am intrebat si mai multi crescatori de albine despre cata miere produce stupul lor, in medie, si o sa va prezentam, mai jos, raspunsurile lor.

Cu o configuratie traditionala de stup, acesta ar putea produce intre 15 si 50 kg de miere recoltabila per stup. Totusi, tinand cont de factorii neprevazuti care pot afecta albinele, o medie mai realista ar fi intre 14 si la 27 kg per stup.

Aceste cifre sunt, desigur, doar medii. Pot exista ani in care sa nu recoltezi mai nimic. Totusi, unii apicultori reusesc si performante la culesuri care ating sau chiar depasesc 100 kg de miere pe stup, pe an.

Exista numerosi factori care influenteaza cantitatea de miere recoltata:

  • Conditiile meteo
  • Temperatura si cantitatea de precipitatii pe tot parcursul sezonului apicol
  • Locatia stupului
  • Probleme cu boli sau paraziti
  • Competitia din alte colonii
  • Rasa
  • Consumul propriu al albinelor (ceea ce ramane este miere recoltata)
  • La cate culesuri participa stupul si in ce stare ajunge acolo
  • Cu ce spor sau pierderi de populatie se termina fiecare cules

Citeste si: Cand infloreste rapita: momentul optim pentru culesuri bune

Cata miere produce un stup? Raspunsurile apicultorilor

In sezonul activ mănâncă vreo 50 kg…. la iernat vreo 15 kg. Un stup bun la un cules de salcâm culege între 20- 30 kg. În alte vremuri ,în’86 , salcâm 1 + salcâm 2 + tei =82 kg, am scos media/ familie.

Un stup cu albine să zicem bun poate produce intr-o vară între 25 și 50 kg miere.

Dacă florile au nectar, de puterea familiilor ,de staționar sau pastoral, uneori nimic,alteori 25-20 kg,alteori 60-80kg.

Familie albine între 0 și 95 kg depinde de puterea ei și tipul culesurilor inclusiv vremea!

Maxim 8 kg salcâm media pe stup și 25 maximă pe floarea soarelui media stup.

De la 5 kg de miere până la 80 de kg pe an

Cate miere este realizata de un stup

O familie consuma anual de la 90 kg în sus și de asemenea de la 30 kg polen în sus, evident în funcție de cât de mare e familia.

Cat traieste o albina? Principalii factori care influenteaza longevitatea

2004, 20 familii, 3 culesuri-salcâm (pe vatră, lângă Hațeg), 660 kg. 2018, 24 familii, 2 culesuri-salcâm, 1000 kg. Dar…patru săptămâni fără ploaie, temperatura 10-12 noaptea, 25-28 ziua. Acum 20 de ani – 320kg. salcâm, obligatoriu 300kg polifloră. De vreo 5-6 ani , 300-400 salcâm- 100 kg polifloră. În 2018 ,la 1000kg salcâm, -90kg polifloră. Poliflora a scăzut la 10-20% din păcate. Prin 2002 -2003 am fost la Dunăre, la cel care mi-a fost mentor. Era în pastoral. Cântar- 8,6kg. /zi, stup pe 12 rame,cu 2 magazii de 3/4. Salcâm. La ora 14 a doua zi a venit un italian cu camionul (cântar ,macara, butoaie de tablă noi, 220 litri). A cumpărat TOT. Plata pe loc. Preț foarte bun. Eu am avut în 24 de ani de apicultură , 2 sau 3 de excepție. Am avut ani cu 35 familii- 200 -300kg.total. Da, un stup poate da 200 kg. de miere , pastoral, an bun. Îmi spunea un mare stupar din Hațeg (avea pavilion cu 112 stupi), ca înainte de 1989 ,în Dobrogea umplea tot și baga mierea de floarea soarelui în saci de plastic, până venea ACA în câmp și îi lua tot.

3 rame puiet capacit până în 15 martie. Pastoral. 70 /100 kg /an. Condiții meteo prielnice.

Alte detalii interesante

O familie de albine de putere mijlocie consuma anual pentru supravietuire circa 90 kg de miere. Pentru a fi rentabila este necesar sa se culeaga cel putin 30-40 kg de miere in plus.

Din circa 5 litri de nectar rezulta maxim 1 kg de miere. Cantitatea de nectar care incape in gusa albinei este de 35-45 mg.

Surse suplimentare: Apicultorul amator, Alexandrina Adler

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine