AcasăFonduri europene agriculturaInstalarea tinerilor fermieri: 15 sfaturi pentru a obtine finantarea de 50.000 euro

Instalarea tinerilor fermieri: 15 sfaturi pentru a obtine finantarea de 50.000 euro

Instalarea tinerilor fermieri se numara printre cele mai populare submasuri de investitie cu fonduri europene din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Gratie acestei linii de finantare mii de agricultori romani au reusit sa se instaleze in fruntea unei exploatatii si sa o modernizeze, pentru a deveni mult mai competitivi pe piata.

Cu toate acestea, exista mai multe etape de trecut, si o oarecare birocratie sa-i spunem drept, pana cand un fermier reuseste sa primeasca banii, mai exact maximum 50.000 euro pe proiect (75% din suma la primirea deciziei de finantare). Sa vedem asadar de ce lucruri trebuie sa tinem cont cand accesam fonduri europene pentru tineri fermieri. Toate detaliile va sunt oferite pe baza consultarii Ghidului solicitantului, adica a documentului oficial.

1. Instalarea tinerilor fermieri: cine poate accesa banii europeni

In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca suntem eligibili pentru a aplica la acest program de finantare. Putem face asta daca respectam definitia „tanarului fermier”, adica avem o varsta pana in 40 ani, la momentul depunerii Cererii. De asmenea, trebuie sa deținem si competențe și calificări profesionale in domeniul agricol, pe care le vom detalia putin mai tarziu.

Fondurile pot fi accesate si de o persoana juridica, daca in actionariat regasim un tânăr fermier, care se va instala in fruntea exploatatiei si va exercita un control efectiv pe termen lung în ceea ce privește deciziile referitoare la gestionare, la beneficii și la riscurile financiare legate de exploatație.

2. Instalarea tinerilor fermieri: ce conditii trebuie sa indeplineasca exploatatia agricola

O alta serie de conditii importante pentru obtinerea sprijinului se ofera si la exploatatia agricola. Aceasta trebuie sa aiba o dimensiune economica între 12.000 – 50.000 SO, sa fie inregistrata ca microîntreprindere/ întreprindere mică si sa fie obligatoriu inregistrata in în Registrul Unic de Identificare – APIA, în Registrul agricol și/ sau în Registrul exploatațiilor – ANSVSA.

3. Instalarea tinerilor fermieri: categoriile de solicitanti eligibili

Pentru a putea accesa sprijinul financiar categoriile de solicitanti eligibili sunt: PFA, II, IF, ori asociat unic şi administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL, ori asociat majoritar (majoritate absolută 50%+1) și administrator al unei societăţi cu răspundere limitată – SRL. Transferul exploataţiei se realizează prin intermediul documentelor de proprietate şi/ sau arendă şi/ sau concesionare.

4. Instalarea tinerilor fermieri: cati membri ai familiei pot obtine fonduri europene prin tineri fermieri

Potrivit normelor legale, in cadrul unei familii, doar unul dintre membri, sotul sau sotia, poate accesa sprijinul pentru tineri fermieri.

5. Instalarea tinerilor fermieri: nu trebuie sa reduceti dimensiunea economica a fermei

Pe timpul desfasurarii proiectului, fermierul nu are voie sa reduca dimensiunea economică cu mai mult de 15% prevăzută la depunerea Cererii de finanțare a exploatației agricole. În cazul exploataţiilor care deţin animale, acestea vor fi în proprietatea persoanei autorizate/ societăţii.

6. Instalarea tinerilor fermieri: Un tanar fermier poate face parte si dintr-o cooperativa?

Raspunsul este da. Un tanar fermier, care deruleaza un proiect pe submasura 6.1, poate face parte dintr-o cooperativa agricola sau dintr-un grup de producatori. De asemenea, se poate inscrie si ulterior. Conditia este doar sa ramana sef al propriei exploatatii.
Pe de alta parte, tanarul fermier nu trebuie sa detinta parti sociale sau alte actiuni la alte companii din domeniul agricol (cu exceptia cooperativelor si grupurilor de producatori).

7. Instalarea tinerilor fermieri: in ce conditii NU puteti accesa sprijinul

In principal, daca aveti datorii la AFIR. De asemenea, daca sunteti beneficiarul masurilor 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistenta”, 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, inclusiv din zona ITI, submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” inclusiv din zona ITI din PNDR 2014-2020.

Totodata, nu sunteti eligibil daca aveti proiecte nefinalizate (fără statut de proiect finalizat sau reziliat), in cadrul Măsurii 141 „Sprijinirea fermelor agricole de semisubzistență ”, din PNDR 2007-2013, şi cele care au beneficiat de sprijin prin intermediul submăsurii 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri” inclusiv din zona ITI 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” inclusiv din zona ITI, din PNDR 2014-2020, indiferent dacă au finalizat sau nu proiectul.

8. Instalarea tinerilor fermieri: investitii non-agricole

Conform legislatiei, un tanar fermier poate accesa simultan submăsura 6.1, precum si submăsurii non-agricole 6.2/ 6.4, insa doar prin cereri de finantare diferite.

9. Instalarea tinerilor fermieri: etapa premergatoare depunerii cererii

Este necesara, in prima faza, inregistrarea tanarului la Oficiul Registrului Comerțului ca microîntreprindere/întreprindere mică, având pentru prima dată obiect de activitate în domeniul agricol, cu maximum 24 de luni înaintea depunerii cererii.

De asemenea, tanarul se va înscrie la APIA şi/ sau Registrul Exploataţiei de la ANSVSA/ DSVSA cu exploataţia deţinuta sub entitatea economică prin care solicită sprijin. Intre timp, fermierul trebuie sa pregateasca planul de afaceri. Aceasta etapa trebuie finalizata inaintea depunerii Cererii de finanțare.

10. Instalarea tinerilor fermieri: depunerea cererii

Cea de-a doua etapa a procesului de instalare a tanarului fermier debuteaza cu depunerea cererii de finantare si a tuturor celorlalte acte necesare. Important este ca implementarea planului de afaceri trebuie să înceapă în termen de cel mult 9 luni
de la data deciziei de acordare a sprijinului.

Pentru a primi cea de-a doua transa de bani, fermierul face dovada creşterii performanţelor economice ale exploatației, prin comercializarea producției proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată.

11. Instalarea tinerilor fermieri: finalizarea procesului

In cea de-a treia etapa, si ultima, tanarul fermier finalizeaza procesul de instalare. Acest moment se considera indeplinit pe baza implementării corecte a Planului de afaceri (adică la acordarea celei de-a doua tranșe de plată). Solicitantul se angajează să devină fermier activ în termen de maximum 18 luni de la data încheierii instalării.

12. Instalarea tinerilor fermieri: amenajari de gestionare a gunoiului de grajd

In cazul in care fermierul are o ferma de crestere a animalelor, planul de afaceri trebuie sa includa obligatoriu amenajări de gestionare a gunoiului de grajd, conform normelor de mediu.

13. Instalarea tinerilor fermieri: sediul social

Tânărul fermier (care se instalează) trebuie să îşi stabilească domiciliul în UAT-ul în care exploataţia este înregistrată (în cazul în care domiciliul nu este astfel stabilit). Sediul social al beneficiarului va fi localizat în aceeaşi UAT în care este înregistrată exploataţia.

14. Instalarea tinerilor fermieri: indeplinirea obiectivului de comercializare a productiei

O implementare corecta a planului de afaceri include, in mod special, îndeplinirea obiectivului de comercializare a producției agricole proprii în procent de minimum 20% din valoarea primei tranșe de plată, demonstrată prin documente justificative.

Se va lua în calcul valoarea cumulată pe toată perioada dintre semnarea Contractului de finanțare și solicitarea celei de-a doua tranșă de plată.

15. Instalarea tinerilor fermieri: cursurile de calificare necesare

Pentru accesarea fondurilor europene sunt eligibili solicitanţii care au vârsta de cel puţin 18 ani împliniţi la data depunerii cererii de finanțare şi au absolvit minimum 8 clase, dar trebuie de asemenea, şi să dețină competențe și aptitudini profesionale.

De exemplu, studii medii sau sperioare in domeniul agricol, veterinar, ori formare profesionala prin cursuri de calificare. Ori participarea la programe de instruire/ specializare, recunoscute ANC. In functie de tipul cursurilor absolvite veti primi si un punctaj, mai mare sau mai mic.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

8 COMENTARII

  1. Bună ziua. Am un nr.de 30 fam.albine,aș dori să-i înmulțesc dar nu pot merge singur m-ai departe,pe scurt am nevoie de ajutorul dumneavoastră și de sprijin financiar. Am 45 de ani,soția 32,ce posibilități ar fi pt.a accesa fonduri europene pt.apicultura. Vă multumesc

  2. Sunt un tanar de30 ani si as dori sa stiu dac am 10 ha teren arabil pot accesa vreo masura pt ami deschide o microferma multumesc anticipat

  3. Buna ziua ,
    Sunt student in anul II la Facultatea de Zootehnie si as dori sa devin fermier In acest moment nu detin ferma ,teren etc , dar ,daca trebuie, as putea face un imprumut la banca pt. a-mi cumpara . Nu stiu exact pasii care trebuie sa-i fac pt. a putea beneficia de acest program sau de altele in domeniu .
    Va multumesc

  4. Buna ziua, as dori sa stiu daca ai un teren de 7 h in locatie de gestiune se pot accesa fonduri pt o ferma cu Aberdeen Angus. Vreau sa menționez ca am 35 ani as dori sa știu daca as putea accesa un fond de investiții si nu am calificare in domeniu dar sant dispusa sa fac un curs de calificare si daca ati putea si sa imi recomandati as fi recunoscătoare.
    Va mulțumesc anticipat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine