AcasăLegume si fructeRadacina nucului: ce trebuie sa stim

Radacina nucului: ce trebuie sa stim

O parte importanta a studiilor realizate cu privire la radacina nucului au aratat ca o mare majoritate a pomilor au radacinile repartizate in sol la adancimea de 20 – 80 cm si numai pe nisipuri ele ajung pana la 140 cm.

In plan orizontal, la pomii maturi unele radacini depasesc de 4-7 ori raza coroanei, dar pe toate tipurile de sol densitatea maxima a radacinilor active este la 3-4 m de trunchi. Radacinile active ale nucului sunt mai numeroase si sunt lipsite de perisori absorbanti, functiile acestora fiind indeplinite de micorize.

Radacina nucului: caracteristici principale

In tinerete, sistemul radicular al nucului prezinta cateva caracteristici. Cunoasterea lor are o deosebita importanta pentru tehnica pepinieristica.

Astfel, in anul I puietii formeaza un pivot puternic, lung de 0,4 – 0,6 m, gros de 2-4 cm, bogat in tesuturi parenchimatoase, iar tulpina creste numai de 20-30 cm. Din greutatea totala, radacinile in anul I reprezinta 85 %.

In anii urmatori, ritmul de crestere al radacinilor se reduce treptat, ajungand ca la pomii maturi greutatea tulpinii sa depaseasca 2,5 – 3 ori greutatea radacinii.

Ranile produse de sistemul radicular si in special coletului, ocazionate de transplantarea din scoala de puieti in campul I si din pepiniera in livada, se vindeca extrem de greu, pomii stagnand din crestere timp de 1-2 ani.

Pentru obtinerea unor pomi de nuc cu sistem radicular ramificat, pepinieristii recomanda plantarea puietilor la ghivece, semanarea direct in campul I a semintelor incoltite, cu varful radicelei ciupit sau taierea in sol a pivotului in timpul cresterii intense in scoala de puieti sau campul I.

Nucul are radacina pivotanta?

Da, nucul face parte din categoria pomilor care au radacina pivotanta. Acest lucru inseamna ca poti planta fara grija un nuc in apropierea unor alti pomi, deoarece radacinile vor creste in adancime, vertical, fara sa se extinda orizontal.

Sunt radacinile unui nuc toxice?

Nucul negru este considerat toxic, radacinile acestuia (cat si frunzele acestuia) producand o substanta numita juglone. Efectul acestei substante asupra altor plante este ca le suprima cresterea. Nucul negru este considerat un soi ce se regaseste in paduri – in comparatie cu celelalte soiuri crescute in livezi si pepiniere.

Citeste mai multe articole despre nuc:

Afaceri cu nuci: profit de peste 10.000 euro la hectar cu soiul Chandler

Bolile nucului: care sunt si cum se trateaza

Plantatiile de nuci verzi: afacere de succes pentru fermele de familie

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Probabil că studiile făcute nu greșesc! Doar că sub nucul meu cresc flori, arbuști dar si meri si cireși! Le merge bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine