AcasăCasa si gradinaKiwano sau castravetele tepos: cum sa-l cultivi in gradina ta

Kiwano sau castravetele tepos: cum sa-l cultivi in gradina ta

In ultimii ani, tot mai multi oameni doresc sa aiba in propria lor gradina si cateva fructe exotice. Unul dintre acestea este Kiwano, denumit si pepene cu coarne sau castravete tepos, datorita formei sale iesite din comun.

Daca aspectul vizual v-a impresionat sunt sanse mari sa va atraga si gustul acestui fruct (metulon) care, la randul sau este unul exotic, mai exact o combinatie intre banana, lamaie si castravete.

Mai merita spus inca de la inceput ca Kiwano este unul dintre cele mai sarace fructe cand vine vorba de calorii, asadar perfect pentru cei care cauta diete hipocalorice.

Un fruct foarte sanatos si nutritiv

Cum prezentam si anterior, kiwano este sarac in calorii si sodiu, dar este bogat in potasiu (302 mg/100 g), calciu si magneziu (peste 16 mg/100 g). Cateva bucatele din acest fruct langa iaurt poate fi un excelent mic-dejun.

castravete tepos - kiwano
Castravete tepos – Kiwano. Foto: Lebensmittelfotos / Pixabay

Totodata, se poate folosi si in salate sau, chiar, poate sta alaturi de o carne ca aperitiv. Gustul acestui fruct este in jurul bananei, lamaiei verzi si maracuia.

Kiwano: detalii despre planta

Specie anuala, kiwano dezvolta niste tulpini foarte lungi si ramnificate, care pot ajunge si la 10 metri. Frunzisul este de asemenea abundent, astfel necesita un loc de cultivare destul de amplu.

Cand sunt tinere, fructele sunt verzi si, deseori, sunt ascunse de frunze. Fiecare dezvolta protuberante spinoase, la care cultivatorul trebuie sa aiba grija. Forma fructului este ovala, cu o lungime de circa 12-16 cm si cu o greutate de circa 200 – 300 grame.

Cand devine coapte, fructele au o culoare galbena, iar pulpa este verde.

Mod de cultivare

Deoarece este o planta cu origini africane, kiwano are nevoie de caldura. Astfel, temperatura optima pentru fructificare este de peste 25 grade Celsius, chiar spre 29-30.

Din acest motiv se prefera mai mult cultura in spatii protejate, mai ales ca asa cultivatorul are un grad de control mai mare.

Un sol bogat, humifer, permeabil pe care inainte de plantare i s-au administrat 20-25 t/ha compost bine descompus poate asigura vegetatia luxurianta si numarul impresionant de fructe care se produc. Ca la toate cucurbitaceele, terenul trebuie sa fie bine drenat, pericolul de asfixie a sistemului radicular fiind evident. Nu exista restrictie pentru agricultura ecologica, bolile si daunatorii nu fac pagube economice.

kiwano cultivare
Kiwano, mod de cultivare

Intr-un solar tunel cu o latime de 5 metri jumatate se pot planta 4 randuri dispuse la 1,4 m intre ele.

Se recomanda cultura in solarii de tip tunel cu o distanta intre plante pe rand de 80 – 90 cm, avand o densitate de 8.500 – 9.200 de plante la hectar.

Cultura se realizeaza prin rasaduri produse in spatii incalzite. Se seamana direct in ghivece nutritive, cuburi nutritive, in perioada 25 martie – 5 aprilie. Rasadurile sunt bune de plantate dupa 40-45 zile, in perioada 5-10 mai.

Lucrari de intretinere pentru Kiwano

Dupa circa o saptamana de la plantare se vor verifica golurile si se vor completa. O data cu dezvoltarea lastarilor, acestia vor trebui sa fie prinsi de sistemul de sustinere.

Irigarea e bine sa se realizeze la intervale mici, saptamanal, cu cantitati mici de apa, circa 150 mc la hectar.

Citeste si: Cultura tomatelor in gradina casei – Ghid complet

Recoltarea

Recoltarea pentru Kiwano este progresiva, in sensul in care ea se face atunci cand fructele ajung la dimensiunea normala si culoarea devine spre galben.

Se va realiza si o postmaturare in depozite sau incaperi cu temperatura de 18-20 grade Celsius. Pentru pastrare pe timp mai indelungat (2-3 luni), fructele se pot depozita la temperaturi de 3-4 grade Celsius si umiditate atmosferica de 85-90%.

kiwano-74270_640

Se vor utiliza manusi speciale de protectie din cauza tepilor. Fructele nu se vor pune suprapus, ci unele langa altele sau in cutii individuale.

Important de stiut: maturitatea de consum se atinge atunci cånd culoarea exterioara devine galben stralucitoare cu irizatii rosii.

Kiwano, originea sa

Originea sa este din Africa, acolo unde se regaseste si in stare salbatica. Ulterior a ajuns in Noua Zeelanda. Specialistii din agricultura europeni l-au aclimatizat si pentru zonele noastre, pentru a fi cultivat in mod special in sere.

In Romania, specialistii de la Statiunea de Cercetare pentru Legumicultura Bacau l-au aclimatizat si au creat pentru Kiwano inclusiv o tehnologie de cultivare.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine