AcasăCulturi profitabileTaieri pomi fructiferi: cele mai importante REGULI si SFATURI pentru taieri de...

Taieri pomi fructiferi: cele mai importante REGULI si SFATURI pentru taieri de calitate

Taieri pomi fructiferi este un subiect intens cautat de pomicultori, precum si de cei pasionati de gradinarit. Chiar daca dispuneti de cateva cunostinte, acest articol se doreste a fi o introducere cat se poate de utila pentru cei care sunt interesati de sanatatea si vigoarea pomilor fructiferi.

Ramurile de rod sunt de doua forme: scurte si lungi. In teorie, toate cresterile de un an ale coroanei sunt considerate ramuri de rod, practic insa ramurile de rod sunt doar acele ramuri care au fructificat deja sau detin muguri. Acestea se formeaza in 3 ani.

In cazul taierilor reductive se elimina doar parti din formatiunile coroanei (mladite, lastari, ramuri). Aceste taieri se aplica de cele mai multe ori la coroanele pomilor tineri, dar tot prin aceste taieri se pastreaza in forma si pomii aflati in faza de rodire, dar care stagneaza in dezvoltare. Se aplica taieri pomi fructiferi de acest gen atat la lastari cat si la ramuri (pentru altoire sau intinerire totala). In cazul in care se doreste pregatirea unor noi formatiuni de rod se aplica taierile de intinerire. Puterea de ramnificare depinde de intensitatea taierii reductive, care poate fi slaba ori mai puternica.

Prin rarire se elimina o cantitate mai mare de ramuri sau lastari din radacina.
Aceste taieri se aplica de cele mai multe ori la pomii pe rod, insa uneori pot fi utile si la formarea coroanelor pomilor tineri (la taieri de rarire, ritmul de crestere este mai lent decat la taierile reductive).

In cazul in care aspectul natural al pomului fructifer ne permite formarea coroanei poate avea loc prin taieri de rarire. Formele naturale de coroana sunt mentinute cu ajutorul acestor taieri.

Taieri pomi fructiferi: Taierea severa, moderata sau slaba

Taierile reductive sau de rarire pot fi severe, moderate sau slabe. In cazul taierilor se elimina o buna parte din coroana (crengi mai groase, ramuri). De regula, chiar si lastarii sunt scurtati. Taierile severe se aplica de cele mai multe ori la pomii slabiti, batrani.
Prin taierile moderate se elimina o parte mai mica a crengilor, ramurilor si lastarilor. De cele mai multe ori, lastarii sunt lasati la o lungime medie. Aceste taieri se aplica la pomii in floarea varstei, aflati pe rod. Cu ajutorul lor se mentine echilibrul de rodire al pomilor.

Prin taierile slabe se indeparteaza doar o mica parte a coroanei, crengile si ramurile mai groase nu se taie aproape deloc. Lastarii sunt doar usor scurtati. Aceste taieri se aplica la pomii tineri cu coroane slabe.

Taieri pomi fructiferi: Atentie la mladite

Lastarul este partea din coroana pe care se dezvolta formatiunile de rod, ramurile de fructificare. De acest lucru trebuie sa se tina cont la taierile de rarire si cele reductive. Taierile de rarire se aplica la lastarii verticali ai sarpantelor (cei orientati in sus pot sa suprime axul, iar cei orientati in jos, fiind la umbra, nu se dezvolta suficient). In cazul in care taierile lastarilor sunt excesive, exista pericolul chelirii coroanei. Daca suntem nesiguri in aprecierea numarului de lastari care pot fi eliminati, este de preferat sa aplicam taieri pe viitoarele ramuri de rod formate din acestia.

Lastarii la care nu se aplica taieri emit formatini de rod mult mai sanatoase, viabile. In cazul lastarilor cu dezvoltare medie nu se aplica taieri. Lastarii bine dezvoltati se scurteaza, pentru a stimula emiterea formatiunilor de rod de calitate din mugurii bazali.

Taieri pomi fructiferi: Asigurarea lemnului de fructificare tanar

Formatiunile de fructificare se dezvolta pe lemn de 3-4 ani. Taierile se executa in asa fel incat aceste formatiuni sa fie mereu prezente in coroana pomilor.
Acest lucru nu este insa usor de realizat, deoarece ramurile de fructificare nu se pot identifica prea usor dupa varsta. Vizibila si simplu de identificat este marimea ramnificatiilor. De aceea, prin taierile de rarire se indeparteaza tot timpul ramurile cele mai groase, indiferent de varsta lor. Prin aceasta metoda se elimina ramurile concurente cu axul si cu restul ramurilor de rod. Lucrarea este mai rapida si, mai devreme sau mai tarziu, ramurile de rod se schimba in totalitate. Taieri pomi fructiferi.

Taieri pomi fructiferi
Taieri pomi fructiferi

Aceasta metoda de regenerare a lemnului de fructificare de trei-patru ani nu este mereu suficienta in toate cazurile. Intrebarea este daca pomul suporta aceste interventi. In general, le suporta. Dupa taieri, ramura se regenereaza de cele mai multe ori dintr-un mugur dormind. Soiul Ionatan are foarte putine ramuri de rod. Rodeste mai ales pe ramuri lungi. La acet soi, schimbarea regulata a lemnului de fructificare duce cu timpul la chelirea coroanei. In acest caz, pentru mentinerea echilibrului de rodire se aplica lucraile de rarire partiala.

Daca ramurile de fructificare se regenereaza greu, acestea se elimina prin taieri la inel, deoarece in acest mod au sanse mai mari de regenerare.

Taieri pomi fructiferi: Eliminarea surplusului de ramuri

De multe ori, nu numarul mare al formatiunilor fructifere si al ramurilor de rod cauzeaza indesirea coroanei, ci numarul prea mare de sarpante, subsarpante, ramuri concurente cu axul sau lastarii. In acest caz, primele interventii sunt eliminarea acestora si formarea unei coroane echilibrate. Apoi se poate trece la rarirea ramurilor de rod. Daca si dupa aceste taieri coroana este in continuarea prea deasa, se elimina ramurile vizibil slabite si batrane.

La final, cand avem ramuri de rod de calitate, de dimensiuni apropiate, se face o rarire acolo unde e nevoie, cu scopul de a obtine o coroana bine aerisita si insorita.
Tot legat de subiectul taieri pomi fructiferi, merita de precizat ca Llucrarea de rarire a lemnului de fructificare consta in eliminarea ramurilor fructifere, iar cea de intinerire consta in reducerea lungimii ramurii. Acesta taiere reductiva a ramurilor de fructificare prea bogate se fata in asa fel incat partea care ramane sa fie cat mai apropiata de ramura-mama. In timp se poate face si o rarire, in asa fel incat partea ramasa sa fie bine aerisita.

In cazul pomilor pe rod, s-a dovedit faptul ca taierile reductive sunt mult mai eficiente decat cele de rarire. De aceea, se recomanda aplicarea taierilor de intinerire, chiar daca sunt mai dificile si necesita mai mult timp.

Taieri pomi fructiferi: Taierile in verde

Taierile in verde sunt lucrari care se executa incepand de la inmugurire si pana la caderea frunzelor, pe intreaga durata a perioadei de vegetatie. Aplicarea lor cere pricepere si indemanare, deoarece aceste interventii se petrec pe suprafata de asimilatie a plantelor. Interventiile au loc intr-un sistem sensibil de acumulare a energiei.

Este bine de stiut insa ca in perioadele de vegatie se deruleaza procese importante in viata pomilor care pot fi inhibate. Taierile in verde reduc numarul de frunze vii ale pomului si capacitatea lui de hranire.

In perioada de vegetatie, din pricina frunzisului des, scheletul coroanei nu este foarte vizibil, de aceea recomandam taierile in verde doar celor care au experienta taierilor in uscat. Prin intermediul taierilor in verde dirijam puterea de asimilatie a plantei inspre formarea coroanei. In acelasi timp, prin selectia lastarilor si eliminarea sau scurtarea acestora se obtine o coroana mai rara, bine aerisita, in care lumina patrunde cu usurinta. Astfel lastarii si mugurii se dezvolta mai bine, iar fructele sunt ma colorate si placute la gust. Interventia este benefica si din perspectiva protectiei plantelor, deoarece la sfarsitul verii ranile se vindeca mult mai usor decat in cazul taierilor de la inceput de primavara.

Taieri pomi fructiferi
Taieri pomi fructiferi

Taieri pomi fructiferi: Ciupirea velei

Varful aplecat al lastarului in crestere se numeste vela. Pe aceasta portiune frunzele sunt mai mici si mai deschise la culoare. Frunzulitele cuprind varful lastarului.

Ciupirea velei este cea mai nesemnificata interventie de taiere, prin care se indeparteaza partea de varf a lastarului. Prin aceasta actiune se poate micsora intensitatea cresterii lastarului, fara ca acesta sa fie ranit.

Ciupirea lastarilor. Aceasta interventie se concretizeaza prin ciupirea lastarului pana la a treia sau a patra frunza. Portiunea ramasa se ingroasa, iar din mugurii dorminzi de la subsuoara frunzele se dezvolta lastari noi, care in mare parte devin formatiuni de rod. In urma taierilor reudctive din luna iulie, din mugurul terminal si primii muguri axiali din imediata apropiere se formeaza ramuri de ordinul II. Mugurii din pozitiile bazale devin muguri de rod.

Lastarul ciupit isi incetineste cresterea, dar suprafata de asimilatie se pastreaza. In apropierea acestuia nu se mai dezvolta lastari noi.

Aceasta metoda de taieri pomi fructiferi se aplica la taierile de formare si rodire a pomilor cu coroane dese, viguroase. Ramura de ordinul II formata asa emite lastari fragili, care nu indeasa coroana.

Este indicat ca pe portiunea dintre etaje, ax sau treimea superioara a sarpantelor si a subsarpanetlor, ramurile de rod sa fie formate ina cest mod.
Pe trunchiul pomilor tineri apar lastari noi, care servesc la fortificarea acestuia. Lastarii se pastreaza in perioada de vegetatie, dar li se ciupeste varful. In primavara anaului urmator se elimina ramurile formate. La fel se procedeaza si cu lastarii dezvoltati in imediata apropiere a unor rani adanci.

Taiarea de tip Lorette. Este utila in cazul in care apare vreo ramura verticala care prin cresterea sa exagerata nu este binevenita, dar taierea ei de la trunchi ar crea un gol. In aceasta situatie taierea nu se face de la trunchi, ci interventia are loc la baza lastarilor, asupra ochilor formati acolo si a coroanei de frunze din preajma lor.
In anul urmator, din ochi se vor forma ramuri slabe de rod. Aceasta taiere se efectueaza in august ori la inceputul lunii septembrie.

Taierea de rarire este o interventie in verde, puternica, pana la tulpina prin care se elimina surplusul de ramuri. Poate fi considerata ca facand parte din ansamblul taierilor de formare a coroanelor. Se face manual, primavara, in momentul in care lastarii ajung la lungimea de 5-10 cm. Rana se regenereaza usor. Se pot taia ramurile concurente cu axul si sarpantele, se ajusteaza ramurile gemene, se elimina surplusul de ramuri din interiorul coroanei.

Prin aplicarea foarte timpurie a lucrarilor de formare a coroanei exista riscul ca lastarii principali sa se imbolnaveasca, iar in primavara anului urmator sa nu mai existe lastari de rezerva. Din acest motiv este suficient daca la interventiile timpurii in verde se elimina doar cateva ramuri (lastarul geaman, lastarii avand pozitii total necorespunzatoare).

La pomii pe rod, taierile de rarire se executa la sfarsitul verii si au scop obtinerea unei coroane aerisite, bine iluminate, prin care razele solare patrund cu usurinta, astfel incat lastarii sa se dezvolte armonios, iar fructul sa se coloreze si sa ajunga la maturitate. Rarirea de la sfarsitul verii se face in lunile august-septembrie, perioada in care structura ramurilor este semilignificata, iar din mugurii existenti nu se mai dezvolta lastari. Se elimina ramurile bolnave, ranite, incrucisate, crescute in interiorul coroanei. Taiarea se face cu ponderatie, deoarece raritul nu favorizeaza dezvoltarea lastarilor lungi si reduce ritmul de crestere al pomului. Lucrarile de rarire efectuate de mai multe ori sunt mult mai eficiente decat o singura interventie drastica.

Taiarea in verde de colorare a fructelor – este considerata si ea o taiere de rarire.
Aceasta interventie se face in perioada de coacere a fructelor, pentru o mai buna colorare. Se elimina lastarii din preajma fructelor. Avantajul acestor taieri consta in obtinerea unor fructe mai colorate, cu aspect comercial. Dezavantajul este expunerea fructului la arsurile solare si la grindina. Se evita eliminarea lastarilor lacomi prin taieri in verde. Aparitia lor poate fi un semn de reinnoire a coroanei sau unul care confirma executarea incorecta a taierilor. Daca acestia sunt rariti, cei ramasi cresc mai viguros, ba apar si altii, motiv pentru care se prefera arcuirea acestora. Lastarii lacomi se elimina in cadrul taierilor din toamna, deoarece in coroanele fara frunzis se observa mult mai usor si ne putem lamuri mai repede asupra rolului lor.

La piersicii cu rodire slaba apar des lastari lacomi, bine dezvoltati, prevazuti cu muguri axiali. Este bine ca acestia sa fie folositi la completarea suprafetei de rod. Daca li se aplica o usoara reductie chiar din stadiul de lastar tanar, se fortifica si se incarca cu muguri floriferi.

Taieri pomi fructiferi
Taieri pomi fructiferi

Taieri pomi fructiferi: Lucrari complementare

Dintre lucrarile complementare celor de taiere, vor fi descrise in continuare legarea in vedera dezvoltarii mladitelor, scurtarea perioadei fara rod a pomilor si raritul manual al fructelor.

Pentru a favoriza cresterea aproape de orizontala, se intervine cu legarea. Prin acest procedeu se controleaza tendinta de dezvoltare a lastarului si se favorizeaza fructificarea. Prin aplicarea acestei metode, ramurile de rodire se formeaza mai usor, iar pomul fructifica mai repede. Metoda de ancorare si legare a lastarilor se aplica la pomii cu forme de coroana intensiva si la formarea gardurilor vii.

In coroanele clasice nu se formeaza ramuri de schelet orizontale deoarece durata lor de viata este faorte scurta, imbatranesc in cativa ani. Pomii cu crestere slaba nu se leaga, iar lastarii si ramurile celor cu crestere medie si puternica se leaga la un unghi de 15-30 grade fata de orizontala.

Odata cu imbatranirea pomului fructifer, sistemul de ramnificare se orienteaza din ce in ce mai mult spre orizonatala. Se formeaza asa-numitele arcuri fructifere. Astfel se realizeaza ridicarea ramurilor de schelet, pentru a intari puterea de crestere a pomului. Interventia se face prin taiere.

Legarea se poate face primavara, la inceputul perioade de vegetatie, sau toamna. Perioada optima pentru dirijarea prin legare este mijlocul verii, atunci cand ciclul vegetativ nu este incheiat, lastarii sunt doar partial lignificati, si-au definitivat structura, iar ramnificatiile scurte au deja mugur terminal.

In cazul legarii, se fixeaza mai intai sfoara de suport, dupa care se realizeaza aplecarea. Ramura se fixeaza in prima treime, in caz contrar se arcuieste. Legarea se face pe cat posibil chiar langa mugur. In acest fel se fixeaza mai bine.

Pentru legarea lastarilor sau a ramurilor subtiri se foloseste rafia artificiala. La aplecarea lastarilor orientati vertical, a celor mai robusti, a ramurilor, se foloseste sfoara din fabrica sintetica.

Si sarma din otel se poate folosi la legare, dar este important ca punctul de legare sa fie protejat de un material confectionat din piele sau guma. Rafia se poate inlocui cu un material textil. Legarile se verifica anual si se reinnoiesc ori de cate ori este nevoie. Este bine sa nu uitam de aceste legaturi, deoarece in timp ramura creste in grosime, iar legatura stanjeneste sau intrerupe aprofizionarea cu substante nutritive.

Schimbarea pozitiei lastarilor si ramurilor se poate face si prin fixarea unor greutati in vedera aplecarii. Ca greutati pot fi folosite calupuri de beton, care se fixeaza in punctul in care dorim ca ramura sa se arcuiasca. Tot in acest scop se utilizeaza pungute si saci umpluti cu nisip.

Normarea incarcaturii de rod. La pomii fructiferi este o lucrare foarte importanta, prin care se evita supraincarcarea si se urmareste imbunatatirea marimii si calitatii fructele. Incarcatura exagerata are efecte negative asupra proceselor de rodire din anul urmator.

Cantitatea fructelor indepartate depinde de dimensiunea fructului la maturitate. Teoretic, se recomanda ca intre 2 fructe sa ramana locul gol al unui fruct bine dezvoltat. Aceasta lucrare este absolut necesara la mar, par, piersic, iar in anii cu productii mari, si la cais.

Se recomanda o atentie mare procesului de rarire la pomii tineri. Fructele ramase in pom reduc mult din cantitatea de substante nutritive ce ii revin plantei inca in dezvoltare. De aceea, in cazul pomilor aflati in primul an de rodire, cantitatea fructelor ramase trebuie sa fie foarte mica.

La mar si la par, surplusul de fructe se indeparteaza cu ajutorul unui cutit cu lama subtire sau cu o foarfeca bine ascutita, de marime mijlocie. Fructele piersicului si caisului se indeparteaza manual printr-o rotire brusca.

Se poate intampla ca doar pe unele ramuri sa avem o incarcatura mai mare de fructe. Aceasta portiune trebuie rarita. Este bine sa se pastreze un echilibru pe intreaga suprafata a coroanei.

Dupa legarea fructelor si caderea fiziologica putem aprecia cantitatea fructelor ramase. Aceasta perioada se considera a fi perioada optima pentru executarea raririi. Marul si parul se raresc dupa caderea fiziologica din luna iunie. Se pastreaza unul sau doua fructe dintr-un grup. Surplusul de fructe se taie de la codita.

La piersic, momentul optim se stabileste in functie de marimea fructului. Se elimina fructele cu diametrul de 1,5 – 2 cm. Rarirea nu se face mai repede, deoarece caderea fiziologica nu a luat sfarsit. Intre fructele ramase se pastreaza o distanta de 8 – 10 cm.

Operatia de normare a incarcaturii de rod are si un rol de protectie a plantelor. Intre fructele aglomerate nu patrund substantele folosite la tratamentele impotriva bolilor si daunatorilor, insa agentii patogeni se stabilesc cu usurinta, formand focare de infectii.
Lastarii aparuti pe portaltoi (lastarii salbatici) sub punctul de altoire se indeparteaza. Acestia nu sunt doriti, deoarece daca se dezvolta, consuma substantele nutritive destinate lastarilor nobili si ingreuneaza lucrarile de intretinere, iar din punct de vedere al protectiei plantelor constituie un focar de boli si de daunatori.

Portaltoaiele gutului, trandafirilor, liliacului, coacazului, agrisului emit constant lastari salbatici. De asemenea, si visinul lastareste puternic. Acestia se indeparteaza de pe radacini primavara, cand sunt tineri, prin rupere.

Taierea lastarilor iesiti la suprafata solului nu reprezinta o solutie eficienta, deoarece acestia emit noi cresteri. Speram ca aceste sfaturi privind taieri pomi fructiferi v-au fost de mare folos.

De asemenea, va incurajam sa ne povestiti din experienta dumneavoastra sau sa ne spuneti cu ce probleme va confruntati.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua ,
    Am citit cu atentie materialul si este interesant si bine structurat .
    Pentru cei incepatori este un impuls sa mai citeasca si alte materiale .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine