AcasăIepuriCoccidioza la iepuri: simptome si tratament

Coccidioza la iepuri: simptome si tratament

Coccidioza la iepuri este o boala frecventa, ce se afecteaza in primul rand tineretul.

Iepirii de casa sunt parazitati de 10 specii de coccidilii ale genului Eimeria. Dupa infectare, sporochistii se deschisteaza si elibereaza sporozoizi, care patrund si se dezvolta in intestinul animalului sau in canalele hepatice.

Clinic,coccidiozele evolueaza sub trei forme: intestinala, hepatica si faringiana.

Coccidioza intestinala

Cum are loc infectarea. Boala afecteaza mai ales iepurii de varsta de 1-3 luni. Izbucnirea acestei boli este favorizata de suprapopulare, asternut umed, lipsa ventilatiei, hranire necorespunzatoare, zgomote etc.

De obicei, infectarea se realizeaza prin apa de baut sau prin furaje. Se presupune ca infectarea nu este favorizata de coprofagie, deoarece fecalele moi fiind preluate direct de la anus oochistii nu au timp sa se inmulteasca.

Simptome. Forma supraacuta apare de obicei la tineret, inainte si dupa intarcare, consecinta a unei ifestatii masive cu oochisti. Coccidioza la iepuri, in acest caz, se manifesta in felul urmator: fecalele devin lichide, fiind eliminate frecvent; abdomenul este balonat.

Forma acuta prezinta aceleasi simptome, dar mai atenuate. Iepurele bolnav prezinta diaree, se deshidrateaza, evolutia durand circa 2 saptamani. In ultima faza, sub influenta toxinelor, iepurii prezinta tulburari nervoase.

Forma cronica apare la iepurii mai varstnici de 4 luni, fiind mai putin grava. Iepurii afectati prezinta poliurie, polidipsie, usoara diaree sau chiar constipatie. Animalele se pot vindeca spontan.

Coccidioza la iepuri – varianta hepatica

Receptivi la coccidioza hepatica sunt doar iepurii in varsta de 2-4 luni. Iepurii pana la varsta de 2 luni sunt rezistenti la infectie datorita laptelui supt care creeaza un mediu acid in tubul digestiv, ce impiedica dezvoltarea bolii.

Coccidioza iepuri
Coccidioza iepuri

Dupa varsta de 4 luni rezistenta creste ca urmare a imunitatii dobandite prin infestatii repetate.

Recomandari pentru tine: Rase de iepuri care pot fi crescute in Romania

Simptome. Boala evolueaza acut sau subacut, cu semne clinice asemanatoare. Diferentierea se rezuma doar la timpul de evolutie, care este de 2-3 saptamani la forma acuta si de 5-6 saptamani la cea subacuta.

Se constata o slabire progresiva, scaderea apetitului, cresterea un volum a abdomenului datorita hipertrofiei ficatului (ficatul creste de 2-3 ori in volum), mucuoasele devin palide, iar diaree cu fecale fetide alterneaza cu constipatia.

Coccidioza otorinofaringiana

Produsa de Eimeria stiedae, se manifesta prin stranut, jetaj seros sau mucos bilateral, slabire, jena in deglutitie, subicter.

Consecutiv otitei apar tulburari nervoase. Morfopatologic se inregistreaza inflamatii catarale sau purulente ale urechii medii si interne. Acesti tip de coccidioza este mai rar intalnita.

Coccidioza la iepuri tratament
Coccidioza la iepuri tratament

Tratamentul coccidiozelor

Protectia iepurilor impotriva coccidiozelor este asigurata in marile crescatorii prin chimioprofilaxie dupa intarcare. Acest lucru nu este posibil in micile gospodarii, unde este nevoie sa se administreze preparate anticoccidice in doze terapeutice, in momentul aparitiei bolii.

Se iau masuri terapeutice imediat, atat pentru iepurii bolnavi, cat si pentru cei aparent sanatosi. Tratamentul specific trebuie insotit de administrarea de vitamine in apa de baut.

Actiuni eficace in combaterea coccidiozei au Sulfadimidina (5-6 ‰ in apa, timp de 6 zile), Sulfadimetoxina (5‰ in apa, 5 zile consecutiv. Va recomandam sa nu oferiti tratamente decat dupa ce discutati cu un medic veterinar.

Alte boli ale iepurilor: raia auriculara, salmoneloza, enterotoxiemia, pasteureloza (septicemia hemoragica), mixomatoza.

Recomandare pentru tine: Ce mananca iepurii: cele mai bune legume si furaje

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine