AcasăCulturi profitabileCultivarea lavandei: O familie din Alba face profit din „aurul mov”. Acum...

Cultivarea lavandei: O familie din Alba face profit din „aurul mov”. Acum construiesc o mica fabrica de procesare

Cultivarea lavandei este o idee de afaceri pe care au adoptat-o tot mai multi fermieri romani cu suprafete mici de teren, gratie versatilitatii pe care o are la conditiile climatice, precum si datorita profiturilor pe care le poate aduce.

O familie din judetul Alba are o poveste frumoasa despre cultivarea lavandei. Au inceput acum 4 ani, pe jumatate de hectar, iar in prezent se pregatesc de deschiderea unei mici fabricute pentru producerea uleiurilor, sapunurilor si cremelor din lavanda.

„Am inceput acum 7 ani cu o cultura de galbenele. Pe urma, ne-am extins cu lavanda si salvie, acum 4 ani. Avem o suprafata de 50 ari lavanda, 50 salvie si 15 galbenele. Am avut un oarecare profit la galbenele, de aceea ne-am dorit sa ne dezvoltam si cu alte culturi de plante medicinale si aromatice. O parte din productia de lavanda o dam la Plafar, iar o parte o procesam noi. Din pacate preturile obtinute sunt relativ mici, circa 7-10 lei pe kilogramul de floare uscata, putin in comparatie cu munca pe care trebuie sa o depui si cu costurile aferente. De aceea, vrem sa ne axam mai mult pe procesare. Asteptam acum sa ne iasa autorizatia pe produse si sa incepem constructia unei mici fabricute”, povesteste Eugen si Lidia Olar, proprietarii culturii de lavanda.

Cultivarea lavandei: soiurile cele mai productive si rezistente

Chiar daca toate varietatile au culoarea mov, trebuie spus ca lavanda are numeroase specii si soiuri. Sunt varietati care se preteaza mai mult pentru producerea de floare, ori altele care sunt foarte calitative si productive pentru realizarea uleiului esential de lavanda.

Cultivarea lavandei
Cultivarea lavandei

Soiul de lavanda folosit de familia Olar se numeste „Angustifolia True”, fiind una dintre cele mai rezistente si productive varietati de lavanda. „Am constatat ca e foarte productiva. In al treilea an de la plantare am avut 4 tone de floare verde, la 50 acri. Am ramas cu circa 1,3 – 1,4 tone de floare uscata. Cultivarea lavandei este profitabila, mult mai mult decat cultivarea graului, porumbului etc.”, ne-a spus Lidia Olar.

Lavanda Angustifolia True rezista la temperaturi de -15 grade, mai ales daca este acoperita de zapada. Tufa ajunge la o inaltime de circa 50-70 cm. Se poate utiliza pentru realizarea de buchete proaspete, uscate, produse ornamentale, peisagistica, in ghiveci sau pentru uz culinar. Totodata, uleiul extras este de o calitate superioara. Si Romania are cateva soiuri de lavanda aclimatizate, printre care amintim „Codreanca” (1992) si „Emilia” (2009).

Cultivarea lavandei: solurile optime

Pentru a se dezvolta armonios, lavanda are nevoie de un sol moderat fertil, reavan, bine drenat, cu un pH situat intre valorile 6,5 – 7,5.

„Am cumparat prima data samanta de pe internet, insa nu a fost buna. Pe urma am luat legatura cu cineva din Franta si mi-a adus 100 grame de samanta, pe care am semanat-o toamna, in straturi reci. Am lasat-o un an, iar toamna urmatoare am plantat-o in camp. Pe terenul respectiv, in anul respectiv, am avut paioase, le-am secerat, am arat terenul, am pus gunoi de grajd – foarte important, si pe urma, toamna, am plantat-o, pe la sfarsitul lui octombrie. In primii doi ani productia a fost mai mica, dar din al treilea an productia a fost foarte buna”, ne-a mai explicat cultivatoarea.

Cultivarea lavandei
Cultivarea lavandei

Cultivarea lavandei: infiintare plantatie

Pentru a avea o cultura de lavanda care sa reziste peste 10 ani, Lidia Olar spune ca este important ca infiintarea plantatiei sa se realizeze din samanta, nu prin butasire.

„Prima data se seamana samanta in straturi reci, toamna. Sa fie din samanta infiintata cultura, nu din butasi. Pentru ca prin butasire nu rezista cultura decat 5-6-7 ani. Pe cand din samanta merge pana la 20 ani. Si asta e foarte important. Tinute pana la toamna viitoare. Noi am facut gropile cu sapa si am facut apoi mocirlire, balegar cu apa, am inmuiat radacina lavandei. E foarte important ca radacina pivotanta sa nu fie indoiata, mai bine taiata putin daca e prea mare. Radacina sa fie dreapta. Si din primul an, se taie primavara, devreme, se tunde putin varful, ca ea sa se dezvolte bine in radacina. Lucrul acesta se face anual, in fiecare primavara, februarie-martie, cand se poate intra in camp.

Apoi, trebuie prasita de 2-3 ori pe an, sa nu fie lasate buruienile sa creasca, deoarece afecteaza productia”, explica Lidia Olar.

Distantele de plantare folosite la cultivarea lavandei sunt de 80 cm intre plante si de 1 metru intre randuri. „Am hotarat sa lasam spatiu putin mai mult intre tufe si ii merge foarte bine asa. Are aer care da voie la tufa sa se dezvolte frumos. Infloreste de 2 ori pe an, o data in iulie si o data in septembrie. Nu e o cultura pretentioasa. Nu e prea iubitoare de apa. Are insa nevoie de cat mai mult soare”, ne-a mai spus Lidia Olar.

Cultivarea lavandei
Cultivarea lavandei

Cultivarea lavandei: valorificarea

Familia din Alba a reusit sa realizeze mai multe produse din lavanda, de la celebrele saculete si buchete, pana la sapun, crema si chiar ulei de lavanda.

„Am iesit cu produsele noastre la targuri si au fost primite foarte bine. Am vazut ca se cauta foarte mult, asa ne-am decis sa facem si sapun, crema, ulei, apa de lavanda. Se vand foarte bine, mai ales ca sunt produse naturale, fara chimicale. Am cumparat si o mica distilerie pentru familie. Pe langa cultivarea lavandei, vrem sa ne extindem si pe partea de galbenele, sa facem produse”, spune producatoarea.

Citeste si: Cultivare sofran: o afacere profitabila si pe suprafete mici

Cultivarea lavandei: recoltare

Recoltarea florilor de lavanda se realizeze in zilele insorite, dupa ce a trecut roua. „Recoltarea o facem manual, cu secera. Floarea o intindem apoi pe o prelata, mai ales ca de acum cantitatile devin mai mari. Important este sa se usuce undeva la umbra, deoarece asa isi pastreaza culoarea mov si parfumul”, explica Lidia Olar.

Cultivarea lavandei: profitabilitate si nivel investitie

Profitul din cultivarea lavandei, la un hectar, incepand cu cel de-al treilea an (cand planta ajunge la maturitate) poate fi cuprins intre 4.500 – 7.000 euro, daca fermierul alege sa isi valorifice productia prin realizarea de produse si ulei.

Cultivarea lavandei
Cultivarea lavandei

„Daca ar fi sa concluzionez, pe baza experientei mele, pot spune ca lavanda este o cultura profitabila, insa si munca este pe masura. Se castiga, dar trebuie multa munca. Pentru a infiinta 1 hectar de lavanda ar fi urmatoarele costuri. Daca tinem cont ca germinatia la seminte e de circa 50%. Avem nevoie de o jumatate de kg, cam 1.000 lei samanta.

Costurile cu pregatirea terenului – 800 lei. In total circa 2.000 lei. Daca mergem pe varianta de cumparare butasi, la 1 hectar, ar fi 18.000 butasi (1 leu butasul = 18.000 lei).

Eu zic ca tot e mai bine cu samanta, chiar daca se mai asteapta 1 an. Cel cu butasirea castiga sa zicem 1 an”, ne-a mai spus Lidia Olar.

Originara din zona mediteraneana, lavanda este un arbust exotic de talie mica. Cele mai vechi plantatii de lavanda dateaza de acum 100 de ani.

Acest articol este proprietatea CultivaProfitabil.ro. Copierea si distribuirea acestui continut, pe alte site-uri, este strict interzisa. Daca vom descoperi ca ati copiat continutul nostru, ne rezervam dreptul de a folosi orice mijloace legale. Va multumim pentru intelegere!

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine