AcasăAfaceri profitabile la taraAfacere din plante medicinale, la Bihor: tincturi, siropuri si alifii vandute cu...

Afacere din plante medicinale, la Bihor: tincturi, siropuri si alifii vandute cu succes

Romanii par sa fie tot mai interesati de produsele pe baza de plante medicinale. Existe magazine naturiste de succes, care comercializeaza creme, tincturi, ceaiuri, precum si suplimente alimentare.

In domeniul cultivarii si procesarii plantelor medicinale si aromatice exista in Romania atat companii mari, dar si mici producatori care incearca sa-si gaseasca o nisa pe aceasta piata, ce pare una in crestere.

Un exemplu in acest sens, pe care dorim sa vi-l prezentam astazi, vine din judetul Bihor, comuna Buntesti mai exact: Marius Gheorghe Tirban este fitoterapeut, cunoscut pentru produsele naturale pe care le prezinta la targurile de produse traditionale din tara.

„Cele mai cautate produse sunt untul pamantului, ceaiul pentru diabet, ceaiul renal si ceaiul hepato-biliar. Dar si siropul de muguri de pin si cremele merg foarte bine”, spune Marius Tirban.

„Ceea ce producem noi este mostenit din tata in fiu. Este o traditie sateasca. Suntem 15 familii care ne ocupam de plantele medicinale in zona. Fiecare are productia lui respectand normele impuse pentru folosirea plantelor medicinale. Avem produse 100% naturale. Incercam sa venim cu produse noi, facem tincturi, alifii, siropuri, le ambalam si le vindem chiar si in farmacii”, mai povesteste cultivatorul.

Produsele vandute de Marius Tirban sunt autorizate de IBA Bucuresti (Institutul National de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare), ceea ce inseamna ca pot fi comercializate si in farmacii.

Tincturi, siropuri, alifii - produse din plante medicinale
Tincturi, siropuri, alifii – produse din plante medicinale

„Vrem sa lasam mostenire aceste retete si obiceiuri de folosire a plantelor medicinale. Copiii nostri merg alaturi de noi cand culegem plantele. Asa invata si ei. Toata lumea ne stie aici, in Bihor, pentru plantele noastre. Dar sunt si alti oameni in tara, in alte regiuni, unde sunt cunoscuti pentru alte plante si alte amestecuri pe care le fac cu plantele din zona lor”, mai povesteste Marius Gheorghe Tirban, potrivit revistei Romania Rurala.

Citeste si: Plantatia de zmeura: castigul unui tanar de peste 12.000 euro la hectar

Plantele pe care le folosește le recoltează din flora spontană din Munţii Apuseni. Cultivă gălbenelele şi levănţica. Lista produselor sale este din cea mai variată.

Ce este tinctura de untul pamantului?

Acest produs natural obtinut din radacina numita untul pamantului, este folosit pentru afectiuni precum: dureri reumatice acute sau cronice, apa la genunchi, lombosciatica, dureri musculare, spondiloza cervicala, degeraturi, deformări osoase, dureri de menisc, ciocuri, artrita, monturi, umflaturi, sinuzite frontale.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine