AcasăAfaceri profitabile la taraCum faci 35.000 de euro din 20 de ari de teren

Cum faci 35.000 de euro din 20 de ari de teren

Daca ai o bucata de teren la tara si ai macar cativa oameni care te pot ajuta poti incepe o afacere. Familia Precub din comuna Hănțești, din judetul Suceava, s-a decis, acum 5 ani sa cultive sofran pe 20 de ari.

Nu cunoastea mai nimic despre cultura de sofran, insa a invatat cum sa planteze bulbii, de unde sa-i achizitioneze si, mai ales, cum sa-i recolteze pentru a putea vinde pe pietele din Europa.

Un kilogram de sofran, in Europa de Vest, se poate comercializa cu circa 30.000 – 40.000 euro, in functie de calitatea acestuia.

„Noi aveam de gand sa incepem o cultura pe acest teren, am inceput cu 5 ari. Punem un singur bulb, iar el se dezvolta in mai multi bulbi. Investitia initiala putem spune ca a fost in jur de 3.500 euro, cand am cumparat bulbii din Franta”, povesteste Oana, proprietara plantatiei, pentru publicatia News Bucovina.

Sofranul se culege imediat de la ivirea zorilor, deoarece nu trebuie sa infloreasca (Stigmatul sa nu fie expus la soare). La 4 ani bulbii lipiti unul de altul vor fi separati si replantati individual.

„Dupa ce il culegem, luam sofranul, apoi il punem la deshidrator, pe mai multe straturi si il uscam bine. Ulterior, il conservam in borcane inchise ermetic, sa stea 2 luni minim”, mai explica proprietara.

Citeste si: Sofran pret: cu cat se vinde cel mai scump condiment din lume

Sofranul ests una dintre cele mai scumpe mirodenii din lume, datorita procesului laborios de recoltare si a cantitatii relativ mici de sofran obtinuta din fiecare floare.

Sofranul (Crocus sativus) este o plantă originară din Orientul Mijlociu, dar este cultivată în prezent în diverse regiuni ale lumii. Se crede că sofranul a fost recoltat pentru prima dată în Persia (astăzi Iran) în urmă cu mai mult de 3.500 de ani. De-a lungul istoriei, sofranul a fost cultivat în diverse țări, inclusiv în Grecia, India, Spania și în regiunile mediteraneene.

Video:

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine