Orice crescator de pasari se va lovi, mai devreme sau mai tarziu, de problema canibalismului la gaini. Acest tip de comportament agresiv este unul foarte daunator pentru gaini si puii acestora, de aceea trebuie intelese cat mai timpuriu cauzele care duc la aceasta problema.
De ce se mananca puii intre ei – principalele cauze
Exista mai multe etape prin care pot trece puii si gainile cand vine vorba de canibalism. In prima faza, puteti remarca anumite gaini care pur si simplu sunt mai „rele” cu altele, mai ales cand nu sunt supravegheate.
Pentru a decripta acest comportament agresiv trebuie sa verificam unele aspecte: de exemplu daca exista o aglomerare de pasari in curte sau in adapost. Daca spatiul este insuficient, gainile sau chiar puii vor incerca sa isi faca loc, mai ales fata de cei mai slabi.
Un alt posibil raspuns la intrebarea de ce se mananca puii intre ei este si introducerea unor pasari noi in adapost. Daca ele vor fi de varste diferite, rase diferite, pot exista atitudini de agresivitate intre ele.
Chiar si plictiseala poate sa duca la ciugulirea puilor intre ei. De asemenea, si o lumina prea puternica sau o caldura in exces, precum si contrariul (prea intuneric, prea frig) poate cauza probleme de canibalism la pasari.
Raceala la gaini: cum sa o tratati
Asigurati-va ca pasarile, gainile adulte si puii, beneficiaza de o alimentatie corespunzatoare si suficienta. Poate exista si o competitie pentru hrana intre pui daca resursele sunt limitate.
Metode de tratament
Este important sa puteti bifa in mod pozitiv fiecare punct mentionat de mai sus. Adica, de exemplu, sa oferiti puilor o nutritie bogata si suficienta pentru a diminua cat mai mult comportamentul agresiv intre pui.
Verificati daca spatiul pentru pui si gaini e suficient, atat pentru a se hrani, cat si pentru a se misca. De asemenea, pentru a le mentine ocupate le puteti pune si un balot de lucerna sau o capatana de varza din care sa ciuguleasca.
Un efect benefic si de calmare asupra gainilor il are si lumina unui bec rosu in adapost, cu o iluminare slaba. Vedeti cum puteti utiliza si astfel de metode pentru a creste bunastarea pasarilor dumneavoastra.
Citeste si: De ce mananca gainile ouale? Cum sa combati acest comportament
Supravegheati constant puii si interveniti prompt daca observati comportamente agresive. Este important sa mentionam ca aceste comportamente nu sunt universale si pot varia in functie de specie, conditiile de crestere si alti factori.