AcasăLegume si fructeAlune beneficii importante pentru organism

Alune beneficii importante pentru organism

Alune beneficii – Alunele se numara, alaturi de nuci si migdale, printre fructele cele mai bogate in proteine si grasimi. In etapa actuala, dar mai ales in perspectiva, pentru a se rezolva una din cele mai acute probleme de alimentatie a omenirii, „foamea de proteine”, datorata insuficientei proteinelor de origine animala, se apeleaza tot mai mult la proteinele de origine vegetala.

Continutul de substante proteice (12-28%), de glucide (12-69%) si de saruri minerale (2-3 %), plaseaza alunele inaintea nucilor, iar cel de grasimi (52-60%) este mai mare decat al migdalelor.

Alune beneficii: oase mai sanatoase

Alunele sunt foarte bogate in saruri de potasiu, de fosfor, magneziu, mangan si calciu, care au rol esential in buna functionare a organismului uman. Calciu coopereaza cu fosforul la formarea si mentinerea in buna stare a oaselor si dintilor.

Potasiul contribuie la mentinerea echilibrului acido-bazic al organismului, fiind component al unor sisteme tampon. Impreuna cu anionii fosforici, potasiul intervine in alimentarea creierului cu oxigen. Totodata, el regleaza activitatea unor hormoni.

Magneziul si manganul activeaza diverse enzime, participand la metabolismul intermediar al glucidelor, lipidelor si proteinelor; ajuta la asimilarea vitaminelor C, E si a celor din complexul B.

Totodata, manganul stimuleaza activitatea sistemului central nervos si participa la formarea ureei, a sangelui si laptelui, precum si la mentinerea ritmului de producere a hormonilor sexuali.

Continutul in fier al alunelor, un alt beneficiu demn de mentionat, depaseste de circa doua ori pe acela al nucilor. Fierul este component al hemoglobinei din sange si intra in constitutia enzimelor participante la unele reactii de oxidoreducere din lantul respirator.

Vitaminele prezente in alune

Alunele sunt mult mai bogate in vitaminele B1 si B2 decat nucile si migdalele. Ele mai contin vitaminele B5, E, PP, acid pantotenic (vitamina B3) si acid folic.

Au un rol important in functionarea normala a sistemului nervos, contribuie la mentinerea tonusului muscular, usureaza tractul gastro-intestinal, precum si buna functionare a ficatului, ochilor si pielii.

Acidul pantotenic, prezent in cantitate mare in alune, este considerat indispensabil in formarea anticorpilor, in lupta organismului contra agentilor patogeni.

Cum putem consuma miezul de alune

Pe langa beneficiile alunelor, merita sa aducem in discutie si modalitatile prin care este bine sa le consumam. De exemplu, miezul de alune se consuma proaspat, prajit sau prelucrat in diferite produse de cofetarie (ciocolata, prajituri, bomboane, creme, inghetata, nuga).

Faina de alune este un aliment foarte hranitor pentru copii. Din miezul alunelor, aflat in faza de intarire se extrage laptele de alune, utilizat in scop medicinal.

Uleiul extras din alune este aromat si foarte gustos, dar rancezeste repede. Consumat cate o lingura, dimineata, timp de 15 zile, este unul din cele mai bune leacuri contra teniei. Fiind sicativ, acest ulei este utilizat la fabricarea lacurilor industriale si in pictura, deoarece nu denatureaza culorile. De asemenea, acest ulei se foloseste la fabricarea sapunurilor. Turtele ramase de la extragerea uleiului se intrebuinteaza in fabricarea halvalei.

Alune beneficii: Ceaiul din frunze de alun

Acesta are proprietati homeostatice (opreste hemoragiile), iar baile din frunze de alun se folosesc in tratamentul varicelor supurante. Infuzia preparata din 1-2 lingurite muguri de alun la o cana de 200 ml apa clocotita are actiune antisclerozanta, restabilind elasticitatea tesutului pulmonar. Se foloseste si in cazurile de insuficienta hepatica accentuata, de hepatita epidemica, de astm bronsic.

Miezul de alune este cel mai usor digerabil dintre toate fructele oleaginoase. Se recomanda vegetatrienilor si diabeticilor. Are actiune vermifuga; este indicat totodata in colicile nefritice si litiaza urinara.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine