Categorii
Casa si gradina

Zeama bordeleza: cum o preparam pentru eficienta maxima

Zeama bordeleza este, fara indoiala, unul dintre principalele tratamente pe care fermierii le utilizeaza la combaterea daunatorilor in livada. Datorita eficientei pe care o are zeama bordeleaza, aceasta se foloseste frecvent la vita-de-vie, pomi fructiferi, precum si la legume.

Este important insa sa acordam o atentie mare modului in care o preparam, deoarece acest aspect poate influenta si el eficienta tratamentului. Va oferim cateva sfaturi importante, precum si o reteta de preparare.

Zeama bordeleza: ce avem nevoie

In primul rand, sa vedem ce avem nevoie. Mentionam ca vom prepara zeama bordeleza pentru a o utiliza in combaterea daunatorilor si bolilor pe o suprafata relativ mare, de un hectar.

Pentru a realiza 100 litri de substanta de zeama bordeleza (concentratie 1%) vom avea nevoie de: 1 kg de sulfat de cupru (piatra vanata), 0,5 kg de car nestins sau 0,8 (putin mai mult) de var stins, 100 litri de apa, 0,3 kg aracet, vas de plastic de circa 120 litri, un altul de circa 60 litri, precum si hartie de turnesol, pentru a fi folosita ca indicator de neutralitate.

Prepararea

– Prima data vom folosi vasul mare, de circa 120 litri, unde vom pune 50 litri de apa. Vom adauga varul si vom amesteca pana cand vom avea o susbstanta laptoasa.

– Restul apei o vom turna intr-un vas mai mic, apoi vom adauga 1 kg de sulfat de cupru. Obiectivul este sa se dizolve complet, prin urmare vom agita.

– Dupa ce s-a dizolvat sulfatul, vom pune solutia in vasul cu laptele de var. Important este sa amestecam fara intrerupere.

– Spre final, vom pune si aracetul, amestecand in continuare. Fireste, aracetul are rolul de ajuta substanta sa adere mai bine.

Sfaturi utile pentru zeama bordeleza

Eficienta cea mai buna a acestei substante este atunci cand ea are o reactie neutra sau usor alcalina. Puteti verifica acest aspect folosind hartia de turnesol. Daca se albastreste usor la contactul cu solutia, atunci puteti fi siguri ca substanta preparata este foarte buna.

De asemenea, va atentionam sa nu preparati aceasta substanta in vase de metal, deoarece va afecta acest material. Totodata, nu va recomandam sa amestecati (sa utilizati) in aceeasi zi mai multe substante fitosanitare (zeama bordeleza in combinatie cu altceva).

Si, nu in ultimul rand, va sfatuim sa folositi substanta in aceeasi zi in care ati realizat-o.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.