AcasăBovineIdei de afaceri: Ferma de Baltata Romaneasca dupa model elvetian

Idei de afaceri: Ferma de Baltata Romaneasca dupa model elvetian

Una dintre cele mai apreciate rase de vaci de la noi este fara indoiala Baltata Romaneasca, datorita adaptabilitatii sporite, cat si pentru faptul ca ofera o calitate buna atat a carnii cat si a laptelui.

In judetul Covasna, in localitatea Bixad, am descoperit o ferma de vaci din rasa Baltata Romaneasca, pusa pe picioare datorita fondurilor europene. Pasiunea, munca multa si riscul de a investi intr-un domeniu nu prea sigur, asa cum este zootehnia, l-au facut totusi pe Zoltan Muller, proprietarul fermei, sa fie mandru de ce a realizat pana acum.

„Avem 130 de taurine, 70 de vaci, 40 de capete tineret si restul juninci. Am ales sa pornesc la drum cu o ferma de Baltata Romaneasca deoarece este o rasa buna, mixta, atat pentru productia de carne cat si de lapte, atat in conditii de pasune, cat si de grajd. Facem tot ce putem sa le oferim animalelor cele mai bune conditii, deoarece daca facem asta si ele ne recompenseaza”, povesteste Zoltan Muller.

Insamantari artificiale pentru a ajunge la exemplare performante

Fermierul si-a dorit dintodeauna sa investeasca in tehnologia de crestere si sa aiba, de asemenea, exemplare cat mai performante. Dupa cativa ani de experienta, a decis sa insamanteze artificial bovinele cu material genetic de calitate.

„Primul efectiv achizitionat a fost restrans, de numai patru vaci. Am decis apoi sa insamantam artificial animalele din gospodariile satului meu, pentru a ajunge la animale cat mai bune. Am cumparat ulterior vitelele rezultate in urma insamantarilor cu material seminal congelat de la un taur valoros. Pot spune ca stiu cu exectitate parintii si bunicii tuturor animalelor, prin urmare pot spune ca nu am cumparat vaci, ci numai cele crescute de mine”, explica Zoltan Muller.

Ferma de Baltata Romaneasca, creata dupa o experienta in Elvetia

In primii ani de munca in ferma, Zoltan Muller nu a avut succesul dorit, insa acest lucru nu l-a facut sa abandoneze afacerea. S-a hotarat sa invete de la cei mai buni, asadar s-a dus sa se instruiasca in una dintre cele mai apreciate tari in cresterea bovinelor – Elvetia.

„Am ajuns intr-o localitate foarte aproape de Zurich unde proprietarul de acolo detinea o ferma cu 120 de capete, 60 dintre ele fiind vaci de lapte. Acolo am vazut cum se cresc vacile in stabulatie libera si asta mi-am dorit sa fac si eu in Romania. Tot in acea perioada m-am gandit tot mai serios si asupra insamantarilor artificiale, ce rezultate as putea obtine cu acestea”, povesteste crescatorul.

Fonduri europene pentru dezvoltarea fermei de vaci

Avand in vedere primele greutati de la inceput, Zoltan Muller a decis ca o sansa concreta de dezvoltare este apelarea la fonduri europene.

„Am apelat la fonduri europene, am avut un proiect bun și am câștigat. Astfel că am reușit, cu ajutorul banilor europeni – intregul proiect ridicandu-se la circa un milion de euro, să cumpăr un tractor, o mașină de înfoliat baloți, una de balotat, o remorcă tehnologică și o cisternă“, spune fermierilor, conform revistei Romania Rurala.

Ferma lui Zoltan Muller are și o parte vegetală, respectiv o suprafață de 80 de hectare, din care 30 de hectare de pășune sunt arendate de la primăria satului Bixad, iar pe restul de 50 de hectare se cultivă fân natural – 10 ha, porumb siloz – 13 ha, lucernă și trifoi.

„După fecare coasă absorb cu cisterna bălegarul, îl fac imediat șpriț și-l dau pe câmp. Anul acesta, spre exemplu, am cosit de patru ori și, în urma administrării bălegarului, a crescut și iarbă și lucernă în cantități mai mari. Deci, nu mai folosim îngrășăminte chimice, ci numai îngrășăminte naturale. Este mult mai rentabil pentru că nu mai cheltuim bani. La celelalte mașini, la mașina tehnologică, să zicem, este mult mai bine pentru că introducem furajul complet, avem cântar care măsoară cât fân și lucernă băgăm și în felul acesta
putem face rația pe fecare animal. Evident, ne este mult mai ușor să furajăm astfel, după rație, pentru că altfel, după ureche, nu putem zice că îi lipsește asta sau altceva. Acolo punem siloz și concentrate și se amestecă tot ceea ce trebuie folosit în hrana vacilor. Așa pot să știu câte ingrediente s-au folosit, câte kilograme de lucernă. Spre exemplu, o rație constă în 4 kilograme de lucernă, 10 silozuri de porumb, 15 silozuri de iarbă, 10 kilograme borhot de pere, 10 grame calciu și vitamine 50 de grame. Astăzi, producția medie în ferma mea este de 24,5 litri/ cap de vacă“, explica Zoltan Muller, care face parte si din Asociația crescătorilor de Bălțată Românească tip Simmenthal.

Pentru viitor, fermierul isi propune din nou sa acceseze fonduri europene. Subliniaza de asemenea ca asocierea agricultorilor, indiferent de profilul agricol, este esentiala pentru a reusi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine