AcasăCiuperciCum se cultiva buretele ciuciulete

Cum se cultiva buretele ciuciulete

Buretele ciuciulete este o ciuperca relativ noua pentru tara noastra, fiind introdusa in productie la inceputul anilor 80.

Ciuperca are o forma alungita, in care predomina piciorul cilinric, cu diametrul de 1,5 – 3 cm si lungimea 5 – 10 cm. Palaria ciupercii este alungita, cu o cuticula de culoare gri-crem. Pe suprafata palariei sunt numerosi solzi si scvame, fapt care dau un aspect „sburlit” al ciupercii.

Ciuperca sau buretele ciuciulete (stiintific: Coprinus comatus) este putin pretentioasa in ceea ce priveste substratul nutritiv de cultura, este rezistenta la atacul diverselor boli si in special la nematozi.

Pentru incubare solicita temperaturi cuprinse intre 15 si 25 de grade Celsius, iar pentru formarea ciupercilor si recoltare are nevoie de o temperatura de 17 – 20 grade Celsius. Are nevoie de o ventilatie moderata, de 3-4 schimburi de aer/ora si nu necesita pasteurizarea substratului nutritiv.

Incubarea se realizeaza in 10 – 20 zile, formarea ciupercilor in 15 – 25 zile, iar recoltarea in 60 – 80 zile.

Pregatirea substratului de cultura pentru buretele ciuciulete

Pentru cultura buretilor ciuciulete se foloseste un substrat nutritiv format din: gunoi de porc sa de cal, gunoi de pasari si paie grau (60%). Se formeaza platforma de fermentatie in care se pun cele trei componente. In perioada asezarii compostului in platforma se executa:

– administrarea apei peste straturile de paie;

– tasarea puternica numai a stratului de paie pana la grosimea stratului pus succesiv va scadea la jumatate;

– gunoiul de porc se poate folosi ca atare sau de preferinta in stare uscata.

Pentru ca fermentarea sa decurga in bune conditii nu se folosesc platforme cu dimensiunile mai mici de 2 m lungime x 1,7 inaltime si 1,5 m latime.

La sfarsitul perioadei de fermentare , compostul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa nu fie mucegait; sa nu prezinte umiditate mai mare de 68%; paiele sa se rupa cu usurinta; sa nu existe miros de amoniac; culoarea compostului sa fie bruna negricioasa.

Asezarea substratului nutritiv pentru cultura buretilor ciuciulete

La sfarsitul perioadei de compostare, dupa ce s-a stabilit calitatea substratului nutritiv rezultat, se procedeaza la asezarea in spatiul de cultura.

Sunt folosite urmatoarele metode de asezare:- strat plan pe stelaje- saci din polietilina- lazi din masa plastica

Aceasta ciuperca fiind rezistenta la atacul nematozilor, se vor putea folosi si lazi din lemn.
Asezarea substratului nutritiv in saci din masa plastica cu grosimea foliei de circa 0,1 mm, se foloseste cel mai des, deoarece permite o mai rapida intrare in vegetatie a miceliului, precum si o precocitate a culturii.

De asemenea, folosirea sacilor din masa plastica pentru cultura buretilor asigura ca introducerea si evacuarea substratului nutritiv sa se faca cu usurinta.

Insamantarea si incubarea miceliului de bureti ciuciulete

Dupa asezarea substratului nutritiv, se pregateste insamantarea cu miceliu granulat. Miceliul se incorporeaza in masa substratului nutrtiv prin amestecarea lui cu mana, 600 grame pentru 100 kg de substrat nutritiv.

Dupa incorporarea miceliului in substrat, se procedeaza la tasarea substratului folosind o drisca de lemn. 

Ulterior, se va proceda la acoperirea cu hartie sau cu o folie de polietilena. In cazul executarii culturii in saci din polietilina se vor rula marginile libere ale sacului, iar substratul se va acoperi cu deseuri de bumbac.

Acoperirea cu hartie se face cu scopul asigurarii conditiilor de umiditate si de acumulare a dioxidului de carbon in zona imediata a substratului nutritiv insamantat. De asemenea, prin acoperirea substratului cu hartie, temperatura din interior va fi cu cel putin 4-5 grade Celsius mai ridicata decat cea din mediul ambiant, ceea ce va accelera intrarea in vegetatie.

Impanzirea miceliului in substratul nutritiv se face destul de activ, reusind ca in 12-15 zile, la temperatura de 18 – 20 grade Celsius, substratul nutritiv sa fie impanzit aproape in intregime.

In aceasta faza, culoarea substratului nutritiv devine alb-laptoasa, cu un miros iute, caracteristic acestei specii de ciuperci.

In perioada incubarii, practic nu se aplica nici o lucrare, cu exceptia catorva stropiri cu apa pe pardoseala, care se face cu scopul mentinerii umiditatii, in limite de 80 – 85 %.

Acoperirea substratului impanzit cu miceliu

Dupa terminarea incubarii, respectiv a impanzirii miceliului in substratul nutritiv, adica dupa circa 15 zile de la insamantare, se va proceda la executarea acoperirii substratului impanzit cu un amestec format din:
– turba neagra 1 p + piatra calcaroasa 1 p;- pamant de telina 2 p + nisip 1 p;- pamant de telina 1p + praf de carbune (lignit) 1 p + nisip 1 p.

La aceste amestecuri de acoperire se va adauga, socotit la volum, 5 – 6 % carbonat de calciu (creta furajera).

Amestecul bine omogenizat se va dezinfecta cu o solutie de formalina: 1 – 1,5 litri formalina (40%) pentru 1 m cub de amestec. Dupa adaugarea solutiei de formalina prin stropire sau prin turnarea in gauri deschise in gramada de amestec, se va proceda la acoperirea acestuia cu o folie din polietilina, care se va mentine 5-6 zile, dupa care se va vantura si se va transporta in localul de cultura.

Pe suprafata straturilor de cultura, amestecul de acoperire va fi pus in grosime de 2,5 – 3,5 cm, mai mare in cazul cand si grosimea substratului nutritiv va fi mai sporita.

Nu se se executa tasarea amestecului de acoperire, ci numai netezirea lui.
Dupa executarea acoperirii, ca o masura preventiva. se va executa administrarea prin pulverizare a unei solutii de formalina.

Perioada de recoltare

Odata terminata acoperirea substratului impanzit, incepe formarea fructificatiilor, respectiv a mugurilor si butonilor de fructificare.

Recoltarea se face prin rasucirea intregului buchet de ciuperci, iar in cazul celor doua solitari se recolteaza separat.

Momentul recoltarii la buretii ciuciulete este numai in faza aparitiei palariei, care prezinta marginile stranse apropiate de piciorul ciupercii.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine