Pregatirea compostului de ciuperci reprezinta cel mai important element in procesul de cultivare a ciupercilor. Datorita acestei compozitii ele se vor dezvolta si se vor putea culege intr-un ciclu de productie, care, de obicei, dureaza 100 de zile.
Inainte de toate sa vedem ce substante avem nevoie pentru a face un compost de ciuperci ca la carte.
Ce avem nevoie
Pentru un compost de calitate se recomanda sa folosim: paie de grau (orz sau orez), gunoi de cal cu asternut de paie (proaspat de maxim o luna), gunoi de pasari pe suport solid, format din unul din materialele: paie, rumegus sau talas de esente foioase; gunoi de porc (uscat).
Paiele de grau se utilizeaza frecvent deoarece sunt bogate in glucide. Inainte de a fi folosite ele se zdrobesc cu furca.
Pe langa materialele enumerate mai sus vom mai avea nevoie: ipsos (pentru constructii), ingrasaminte chimice (superfosfat, sulfat de amoniu, uree tehnica), malt, sulfat de cupru.
Necesarul de compost: cum il calculam
Trebuie sa stiti ce suprafata doriti sa cultivati cu ciuperci. De exemplu pentru fiecare metru patrat veti avea nevoie de circa 80-100 kg de compost.
Pentru a obtine 1000 kg compost trebuie sa punem la preinmuiere 500 kg material initial uscat (paie de grau, gunoi de cal pe asternut de paie, gunoi de pasare, gunoi de porc) conform retetei.
Sfat: se recomanda sa faceti cel putin o tona de compost, deoarece o cantitate mai mica risca sa nu se incalzeasca in procesul de pasteurizare.
Cum se prepara efectic compostul pentru ciupercile Champignon
Inarmati-va cu rabdare. Circa o luna de zile este necesara pentru a realiza compostul. O platforma betonata de 10 mp, pentru o tona de compost, este suficienta. Este necesar un acoperis pentru a feri compostul.
Pentru pregatirea unei tone de compost se folosesc 500 kg gunoi de cal, care este alcatuit din balegar de cal si paie de grau din asternut, 70-75 %. La o tona de compost se mai adauga: ipsos – 25 kg, superfosfat (simplu concentrat) – 7 kg, sulfat de amoniu – 7-8 kg.

Preînmuirea. Gunoiul de cal (balegar + paie) se aseaza pe platforma betonata sub forma de gramada si se uda cu apa zilnic cu furtunul, se taseaza. Se uda pana cand apa incepe sa se scurga de sub gramada. Operatiunea dureaza 5 zile.
Omogenizarea (amestecarea) compostului dureaza din ziua a 6-a de la inceperea pregatirii. Dupa ce se amesteca bine componentele, cu furca, din nou se aseaza in gramada si se uda, zilnic timp de 4 zile. Aceste doua faze tehnologice fac parte din compostarea anaeroba (fara aer), pentru ca se taseaza si se uda in vederea declansarii fenomenului de compostare.
Citeste si: Idei de afaceri: crescatorie de ciuperci pleurotus cu fonduri europene
Asezarea la compostarea aeroba (cu aer) afanat. Compostul de ia cu furca din gramada si se aseaza afanat intr-o «platforma cu urmatoarele dimensiuni: latime 1,8-2 m, inaltimea 1,7-1,8 m, iar lungimea in functie de cantitatea de compost.
In aceasta faza nu se mai uda si nu se mai taseaza. Se lasa astfel 4-5 zile, dupa care incep intoarcerile. Daca nu puteti procura ingrasamintele recomandate se pot inlocui cu uree tehnica (40 % azot), 3 kg la tona de compost, presarata la asezare, deci la aceasta faza. Tot la asezare se pun si 5-6 kg ipsos.
Intoarcerea compostului din platforma incepe din a 15-a zi de la momentul declansarii pregatirii compostului. Se fac 4-5 intoarceri la intervale de 3-4 zile. La primul intors se administreaza 5-6 kg ipsos, la al II-lea si la al III-lea se adauga ipsos si ingrasaminte, cate 3-4 kg. Intorsul IV se executa atunci cand paiele nu s-au innegrit si nu se rup usor. Intorsul se executa cu furca, practic se muta vechea platforma alaturi, pastrandu-i dimensiunile in asa fel incat gunoiul de la capete sa se aseze in interiorul noi platformei. Cantitatile mari de compost se intorc mecanizat cu masini de vanturat, intors si format platforme. La intorsul al III-lea se recomanda aplicarea prin imprastiere a unui kg de sulfat de cupru (piatra vanata) la tona de compost.
Pasteurizarea naturala. Dupa ultimul intors in platforma de compost se fac niste canale de aerisire, cu burlane perforate pentru evacuarea aerului incalzit din interior. Platforma in intregime se acopera cu folie de polietilena pentru o perioada de 48 ore. Se controleaza temperatura in interior (trebuie sa ajunga la 65-72°C).
Alte sfaturi utile despre compostul de ciuperci
Pe timpul iernii, la preinmuiere, puteti utiliza si apa calda.
Daca sesizati un miros de amoniac la compost, se recomanda sa il vanturati cu furca inainte sa-l introduceti in spatiul de cultura.
Daca are reactie acida, puteti sa mai adauagti ipsos.
Cultivarea ciupercii cu val – Stropharia