Ciuperca alba termofila, denumita si Psalliota Edulis, prezinta urmatoarele caracteristici morfologice.
Palaria este robusta, cu dimensiuni de 40-70 mm in diametru, carnoasa, plata, lisata si cu o consistenta foarte compacta.
Lamele basidiale sunt libere, foarte fine la inceput, de culoare gri-roz si ulterior bruna inchis.
Piciorul este cilindric, cu diametrul de 20 – 25 mm si cu inaltimea pana la 50 mm, prezinta un inel in partea superioara foarte dezvoltat si 1-2 inele in partea inferioara mai putin dezvoltate.
Pulpa palariei si piciorului este alba compacta, usor cenusie la rupere si cu un miros placut caracteristic.
Continutul in substanta uscata este mai ridicat cu 10% la aceasta ciuperca, fapt care ii atesta o valoare nutritiva mai ridicata.
Cultura se executa in localuri adaptate acestui scop: pivnite, constructii vechi, grajduri, sere inmultitor.
In perioada incubarii necesarul de aer este de 0,5 m3 / ora / m2, iar in perioada formarii ciupercilor dublu.
Daca cultura de ciuperca alba termofila se executa in sere inmultitor, sere cu cotlon, rasadnite cu doua pante, trebuie sa se asigure o izolare cat mai ridicata a acoperisului si peretilor laterali, prin fixarea pe sipci pe care se asaza un strat de rumegus sau paie acoperit la exterior cu folie din polietilina sau cu carton asfaltat.
De asemenea, se are in vedere ca intrarea sa nu se faca direct, ci prin intermediul unei camere tampon, pentru a se evita atat curentii de aer, cat si variatiile termice ce por suveni.
Pentru a se asigura o buna dezinfectare a spatiului de cultura este necesar ca pardoseala localului sa fie construita din caramida sau beton. Aceste conditii nu pot fi insa recomandate pentru localurile in care aceasta cultura se realizeaza sezonier.
Temperatura optima pentru ciuperca alba termofila
In cultura ciupercilor albe termofile, temperatura localului are un rol important. Variatii mai mari de 3 – 5 grade Celsius de la zi la noapte influenteaza negativ cresterea miceliului si formarea ciupercilor. In acest sens se recomanda: temperatura de 26 – 28 grade Celsius la incubare si 22-24 grade Celsius la recoltare, care se pot realiza cu usurinta in perioada calda din an.
Inainte si dupa fiecare ciclu de cultura, localul se curata si se dezinfecteaza. Dezinsectia consta in pulverizarea unor solutii insecto-fungicide, urmata de gazarea cu sulf sau cu formalina.
Dupa dezinfectare, accesul in local trebuie facut cu respectarea anumitor reguli de igiena (la intrare se asaza perne stergator imbibate cu sulfat de cupru, precum si cutii cu praf de var).
Conditii de microclimat
Aceasta ciuperca necesita ca regim termic: temperatura de substat la insamantare 30 grade Celsius, temperatura din mediul ambiant la insamantare 25 grade Celsius. Ea poate fi cultivata cu succes in perioada 1 iulie – 15 septembrie.
Trebuie evitate temperaturile prea ridicate. Se recomanda la recoltare 23-25 grade Celsius, temperatura maxima in mediul ambiant de 38 grade Celsius, iar in substrat 40 grade Celsius.
In rimele 10 zile de incubatie si primele 7 zile dupa acoperire nu este necesara ventilatia. In urmatoarele 17 zile de formare este necesara ventilatia repartizata in cate 2-3 schimburi, cu durata de functionare 10 min/ora.
In timpul incubarii umiditatea relativa trebuie sa fie de 95 – 100 %. In perioada incubarii nu se fac stropiri, iar in perioada formarii, imediat dupa acoperire, se efectueaza 3-4 stropiri cu 1 litru pe metrul patrat si apoi 0,25 – 0,5 l pe mp la 2-3 zile.
Pregatirea substratului nutritiv pentru cultura
Cultura ciupercii albe necesita o cantitate de 70 – 80 kg/m patrat de substrat de cultura, fiind format din gunoi de cal, cu un adaos de 12-15 % paie de grau. Fermentarea se realizeaza intr-o perioada de 10 – 12 zile de preumezire si de 16 – 18 zile compostare aeroba, in timpul careia se executa 5 intoarceri.
Culoarea substratului pregatit trebuie sa fie bruna-negricioasa, fara miros de amoniac, cu pH-ul 7,5 – 8, paiele sa se rupa usor, iar umiditatea de 68 %. Strans in mana sa nu murdareasca mana.
Asezarea substratului nutritiv
In spatiul de cultura amenajat, substratul se asaza in straturi plane, cu grosimea de 16 – 18 cm, in saci de polietilina cu diametrul de 50 cm si adancimea de 30 – 35 cm sau in lazi din masa plastica.
Insamantarea miceliului se face cand temperatura din substrat este de 30 grade Celsius, folosind 500 – 600 g miceliu pe suport granulat. Daca substratul se asaza in strat plan, insamantarea poate fi facuta fie in cuiburi la adancimea de 2-3 cm, fie prin amestecare. Dupa insamantare, straturile se acopera cu hartie, care umezeste periodic, la 1-2 zile, cu apa sau cu o solutie de formalina.
Insamantarea si impanzirea miceliului in substrat nutritiv
Insamantarea miceliului in substrat se face intre 1 – 15 iunie si este foarte activa cand temperatura este de 24 – 32 grade Celsius, valoarea optima fiind de 28 grade Celsius, iar umiditatea relativa a mediului ambiant de 95 – 100%.
Aceasta se realizeaza prin udarea hartiei care acopera straturile.
Amestecul de acoperire
Perioada cand se executa acoperirea este cuprinsa intre 10 – 12 zile de la insamantare. Se foloseste un amestec jilav, dezinfectat si format din turba neagra si nisip in proportie de 1:1 la care se adauga carbonat de calciu 6 – 8 %. Grosimea stratului de amestec este de 4 – 5 cm.
In conditiile tarii noastre, aceasta cultura are largi posibilitati de realizare intrucat in majoritatea pivnitelor in perioada de vara sunt conditii propice pentru a se cultiva ciuperca termofila.
In ce priveste recoltarea, primul val incepe dupa 28 – 30 zile de la acoperire si 36 – 40 zile de la insamantare.
Pentru intretinerea culturii se vor aplica stropiri cu cantitati de apa de 1 – 3 litri pe metrul patrat. ulterior, acestea se vor reduce la jumatate de litru.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro