Ceapa de apa este un sortiment diferit fata de ceapa comuna, care se remarca printr-o savoare aparte. De aceea este si consumata in salate. Se cultiva in general pe suprafete mici, deoarece necesita o forta de munca destul de mare, in special pentru producerea rasadului.
Printre cele mai cunoscute si folosite soiuri de ceapa de apa sunt: De Buzau si Spaniola.
Pregatirea terenului
Iata ce lucruri de pregatire pentru sol trebuie executate inainte de a infiinta cultura de ceapa de apa.
In primul rand, daca se pregateste terenul toamna, se va face o discuire, dupa ce s-a desfiintat cultura anterioara; apoi o fertilizare de baza cu 250-300 kg / ha de superfostaf si 100-150 kg sare potasica. Iar la final o aratura adanca de 28 cm.
Daca vorbim de o pregatire a solului primavara vom face o afanare superficiala, o fertilizare cu azotat de amoniu, apoi erbicidarea patului germinativ (se pot utiliza si produse bio), iar la final o modelare a terenului in straturi inguste si inaltate.
Cum pregatim rasadul
Cultivare cu succes a acestui sortiment de ceapa se bazeaza, in buna masura, pe o pregatire atenta a rasadului. Iata ce ar trebui sa facem.
Se recomanda ca semanarea rasadului sa se faca in martie sau cel tarziu la inceputul lui aprilie, cu circa 50 de zile inainte de plantare.
Cel mai frecvent mod de producere a rasadurilor este cel pe straturi reci.
Norma de samanta este de 3-4 kg seminte pentru 1 hectar (10-15 g / metru patrat), pentru un hectar fiind necesari 350 – 400 m patrati de rasad.
Distanta recomandata este de 5-6 cm, in randuri, cu o adancime de 2-3 cm.
Pregatirea pentru plantare
Cum ne dam seama ca rasadul de ceapa de apa este bun de plantat? Acesta ar trebui sa aiba 3-4 frunze, dupa circa 50 zile de la rasarit. Si o inaltime de circa 15 cm.
Se vor scurta frunzele la o treime din lungime. Apoi se vor scurta si radacinile la 5-6 cm si se mocirlesc.
Inainte cu o zi de plantare se recomanda sa fie stropite cu zeama bordeleza 0,5 % pentru combaterea, prevenirea manei.
Infiintarea culturii
Perioada cea mai buna de plantare este intre 10 – 30 mai, pana cel tarziu 10 iunie. Se vor planta cate 2 randuri pe stratul ingust inaltat (50 cm latime) la 30 cm intre randuri si 10 cm intre plante.
Este necesara o irigare, imediat cum am terminat plantarea, cu norme mici de apa: 250 – 300 metri cubi la hectar.
Citeste si: Soiuri de ceapa: pentru camp, gradini si solarii
Prasitul se va face superficial de cate ori e necesar. Se pot face de asemenea si fertilizari, prima data cand exista 3-4 frunze de la 2-3 sapt de la plantare. A doua fertilizare la o luna de la plantare.
Irigarea recomandata: 2 udari pe luna pentru vara, cu norme de 300 – 400 m cubi de apa la hectar.
Recoltarea cepei de apa
Productia estimativa poate atinge 1.400 kg de pe 1.000 mp de teren. Recoltarea se va face mai tarziu decat la toate celelalte culturi de ceapa, cam pe la sfarsitul lunii septembrie, inceput de octombrie. Momentul optim de recoltare fiind acela cand circa 80% din plante tulpina falsa s-a inmuiat la baza si frunzele s-au culcat la sol.
Recoltarea se face manual, prin smulgere. Bulbii se lasa 4-5 zile pe sol la soare pentru uscare, se curata frunzele uscate si se sorteaza pe calitati.
Citeste si: De ce se strica ceapa in pamant?