AcasăLegume si fructe10 sfaturi pentru a-ti face gradina de legume mult visata

10 sfaturi pentru a-ti face gradina de legume mult visata

O gradina de legume este visul oricarui om care are o casa pe pamant. Rodul obtinut prin propria munca nu are termen de comparatie. De aceea, dorim sa te ajutam cu 20 de sfaturi importante la pregatirea unei gradini de legume, precum si pentru intretinerea ei in timp.

Vom pleca de la premisa ca nu ai o suprafata foarte mare de teren, insa una suficienta in cadrul careia sa plantezi atat legume, cat si cativa pomi fructiferi. Toata lumea adora fructele.

De asemenea, iti vom oferi sfaturi despre cresterea naturala a legumelor, fara utilizarea produselor chimice. Mai ales in contextul in care, potrivit celor mai recente studii, nu mai putin de 60% din legumele si fructele pe care le gasim in comert contin urme de pesticide.

Cat de mare dorim sa fie gradina de legume

Dimensiunea gradinii va fi, fara indoiala, in functie de spatiul pe care dorim sa-l alocam acestui scop. Nu trebuie insa sa uitam ca o gradina de prea multi metri patrati ne va solicita mult timp pentru a o intretine. Asadar, daca nu dispuneti de suficient timp, rezumati-va la cativa zeci de metri patrati.

O crestere sanatoasa a legumelor inseamna si o densitate optima intre plante. Mai exact, evita sa inghesui prea multe plante, pentru ca se vor imbolnavi mai usor. De asemenea, nu uita ca vei avea nevoie de culoare de acces pentru a curata plantele, cat si pentru recoltare.

Plan pentru legumele cultivate

Daca avem in plan sa cultivam mai multe legume in gradina proprie, trebuie sa acorzi o atentie modului in care asociem plantele. Nu toate vor creste bine impreuna, deoarece isi vor extrage una alteia substantele nutritive sau, mai rau, se vor imbolnavi.

Iata cateva idei practice pentru gradina de legume: ardeiul il putem cultiva alaturi de ceapa, castraveti, dovleac, mazare, morcovi, patrunjel, rosii, ustoroi.

Legume bio in propria gradina
Legume bio in propria gradina

Dar nu vom cultiva ardei langa fasole sau conopida ori varza.

Tomatele, foarte cultivate la noi, nu vor sta alaturi de maare, cartofi, rozmarin, castraveti, conopida, nuc.

Plantare arbusti pe perimetrul gradinii

Este bine ca spatiul gradinii tale sa fie delimitat, de aceea poti apela cu increderea la arbustii ornamentali care sunt verzi tot timpul anului.

Sunt usori de plantat, de intretinut si vor crea si o atmosfera placuta gradinii tale.

Ce plante putem cultiva

Chiar daca anterior ti-am raspuns la intrebarea ce plante putem cultiva impreuna si ce nu, este bine sa ne gandim ce ne dorim sa avem in gradina. Apoi, ar trebui sa verificam daca avem solul necesar, sau ce amendamente trebuie sa facem la el, pentru a avea substantele nutritive necesare pentru legumele dorite.

Important de asemenea este sa alegem niste soiuri de plante care au o rezistenta buna la daunatori si boli, asta deoarece ne dorim sa intervenim cat mai putin, ideal deloc, cu substante chimice.

Ce tratamente naturale putem folosi la legumele plantate in gradina

O gradina de legume bio va avea parte doar de tratamente si fertilizari naturale.

Iata o metoda naturista de insecticid pentru legume, in tratarea afidelor, omizi, musculite, melci, paianjeni, purici de plante:

Avem nevoie de usturoi aprox. 150g, maruntit. Se infuzeaza in 5 litri de apa. Dupa treizeci de minute se filtreaza si se lasa sa se raceasca. Se adauga putin sapun sau lapte si se pulverizeaza pe plante. Tratamentul se repeta la interval de circa 14 zile.

Citeste si: Tratamente bio pentru legume: solutie eco impotriva manei

Cum sa incepi o gradina
Cum sa incepi o gradina

Incepe cu putine plante in gradina de legume

Chiar daca iti doresti de la bun inceput sa ai o recolta bogata, ar fi bine sa incepi cu cateva plante din fiecare soi pe care ti-l doresti. Acest lucru te ajuta sa inveti mai usor, fara pagube, ce pretentii au plantele.

De asemenea, vom invata ca unele plante ne ofera recolta pe tot parcursul anului, asa cum este in cazul tomatelor, in timp ce morcovii o singura data.

Pavarea aleilor

Chiar daca nu are legatura directa cu legumele cultivate, pavarea aleilor te va ajuta sa delimitezi clar zonele de trecere, locul de parcare, precum si accesul in zona de gradina. Vei fi recunoscator pentru acest sfat mai ales in zilele ploioase.

Importanta rotatiei culturilor

O gradina de legume sanatoasa inseamna, in primul rand, o corecta folosire a solului. Cu acest gand in minte ajungem inevitabil la rotatia culturilor, adica la acea tehnica agricola care ne invata ce plante sa cultivam unele dupa altele, astfel incat nutrientii din sol sa nu dispara complet.

Rasaduri gradina
Rasaduri gradina

Plantarea legumelor diferite, in zone diferite din gradina, ne ajuta de asemenea si sa tinem daunatorii departe. Acest sistem se foloseste inclusiv in cultura mare.

Irigarea

Orice gradina are nevoie de apa. Bineinteles, sistemul de irigat pe care il poti utiliza, la inceput, mai ales daca suprafata este mica, este pur si simplu furtunul. Atentie: se recomanda udarea cu furtunul la radacina plantelor, si nu prin aspersie (improscarea apei pe toate suprafata plantelor/frunze). Asa plantele se vor bucura de o irigare eficienta, iar tu vei face economii substantiale.

Daca vrei sa fii un gradinar iscusit mai trebuie sa cunosti faptul ca udarea frunzelor dupa-amiaza sau seara are un rol nociv asupra plantelor, deoarece poate crea anumite boli.

Proiectarea gradinii de legume

O practica frecventa in construirea unei gradini de legume este cea a utilizarii paturilor ridicate de pamant. Acestea va permit sa utilizati in mod inteligent spatiul verde pe care il aveti la dispozitie. Este important ca locul in care veti aseza gradina de legume sa fie insorit, solul usor, afanat si sa nu retina apa.

Blocuri de pamant intr-o gradina de legume
Proiectarea gradinii de legume

Intre paturule ridicata de pamant se poate planta gazon. Paturile pentru gradinarit pot fi de orice dimensiune, atat timp cat exista 15-30 cm adancime pentru a permite plantelor sa-si dezvolte radacinile.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine