Daca va doriti recolte bogate, pe suprafete mici de teren, atunci cultura de fasole urcatoare se preteaza foarte bine pentru acest obiectiv. Fata de fasolea oloaga, care se infiinteaza pe teren plat, cea urcatoare, pe araci, poate da recolte si de 5-10 ori mai mari.
Trebuie totodata sa va inarmati cu rabdare, deoarece fasolea urcatoare are o perioada lunga de vegetatie, mai exact din iulie si pana la caderea brumelor in toamna.
O asemenea cultura se potriveste foarte bine pentru propria gradina, in general pe suprafete reduse de teren. Va oferim asadar in acest articol detalii despre cum se cultiva ea.
Pregatirea terenului
Pregatirea solului este asemanatoare cu cea de la cultura oloaga, doar ca se va tine cont de fertilizarea de baza cu 400 – 600 kg/ha de superfostaf, 200-300 kg/ha de sulfat de potasiu sau sare potasica si 60-80 t / ha de gunoi de grajd, conform specialistilor de la Statiunea de Cercetare Legumicola Bacau.
In primavara, se vor face lucrari cu grapa, apoi se vor incorpora ingrasamintele.
Cultura de fasole urcatoare: infiintarea
Se infiinteaza prin semanat direct. In functie de modul de palisare, vom avea: daca facem pe araci, cultura se infiinteaza in cuiburi de 4-6 plante, aranjate in randuri paralele la 80 – 100 cm intre ele; distanta dintre cuiburi pe rand este de 50 – 60 cm.
Daca dorim sa facem pe spalieri, modificam putin schema. In mod obisnuit, spalierul consta dintr-un rand de bulumaci (stalpi) de 200 cm inaltime, dispusi pe mijlocul stratului la distanta de 8-10 m intre ei; la capatul de sus al stalpilor se prinde o sarma galvanizata de 2-3 mm grosime. De o parte si de alta a spalierului se amplaseaza cate un rand de cuiburi de 3-5 seminte fiecare, la distanta de 40 – 80 cm, distanta dintre cuiburi este de 40-60 cm.
Densitatea variaza intre 18 si 36 mii cuiburi / ha. Adancimea de semanat este de 3-4 cm; rasarirea se produce mai usor, datorita semanarii in cuiburi.
Conform schemei de mai sus, distanta intre spalieri variaza de la 140 cm (a) la 200 cm (b).
Lucrari de ingrijire necesare pentru fasolea urcatoare
La fasolea urcatoare numarul de prasile si de udari este mai mare: 3-5 ori prasile, mai ales pentru a combate buruienile dintre benzile de plantare. Iar in ceea ce priveste irigarea, aceasta se face asemanator ca la fasolea oloaga pana la formarea primelor pastai, dupa care udarile se repeta la 10-15 zile cu norme de udare de 300-400 metri cubi pe hectar.
Se recomanda de asemenea si 2-3 fertilizari faziale, incepand cu aparitia primelor pastai. Urmatoarele reprize de fertilizare se fac la circa 20 zile una fata de alta.
Alte lucrari importante pentru cultura de fasole urcatoare sunt: palisarea, ciupitul si carnitul.
Citeste si: Plantare castraveti: secretele unei culturi bogate
Palisarea se realizeaza pe araci sau alte tipuri de spalieri. In cazul spalierului, plantele sunt dirijate pe sfori, cate o sfoara pentru fiecare cuib. In locul sforii se pot folosi si araci mai subtiri, care, dupa ce se infig in sol, sunt prinsi cate doi la nivelul sarmei spalierului cu rafie sau sfoara.
Recoltare
Aceasta se efectueaza doar manual, esalonat, incepand cu prima parte a lunii iulie pana la caderea primelor brume. De regula, se realizeaza 10-15 recoltari la un interval de 6-10 zile. Productia variaza in functie de soi, densitate, zona de cultura si tehnologie; in medie se obtin 25-40 de tone la hectar.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro