La nivel mondial exista peste 90 de rase de iepuri, insa aproximativ 50 de specii sunt cele mai raspandite in lume. Fie ca este crescut in ferme specializate sau pur si simplu ca animal de companie, acest mamifer a atras mereu privirile celor mici, si nu numai, datorita aspectului sau.
Clasificarile iepurilor pot fi de mai multe feluri. In primul rand putem discuta despre ei in functie de locul si modul in care traiesc. De exemplu, avem rase de iepuri de camp, precum si rase de iepuri de vizuina. Acestea sunt rasele salbatice. Exista in schimb si iepurele de casa, care este domesticit, si poate fi crescut astfel in preajma omului.
Un alt criteriu important de clasificare pentru iepuri il constituie greutatea acestora: rase de iepuri pitice (sub 2 kg), rase de iepuri mici (cu o greutate de maxim 3 kg), rase de iepuri mijlocii (3-5 kg; precum rasa Californian), precum si rase de iepuri mari (peste 5 kg, precum rasa Uriasul Alb).
Cresterea iepurilor poate fi si o activitate profitabila, nu doar una de placere, daca alegem mai degraba rasele de carne, capabile sa ajunga la o greutate de cel putin 3-4 kg.
Rase de iepuri: Uriasul Belgian
Asa cum ii spune si numele, originea acestui iepure deosebit este din Belgia, provincia Flandra mai exact. Il regasim in numeroase crescatorii din Romania fiind ales datorita rezistentei sale.

Nu exista informatii clare cu privire la speciile de iepuri care au stat la baza formarii rasei Urias Belgian, insa specialistii considera ca s-a format in urma unor incrutisari locale.
Uriasul Belgian are un cap masiv si urechi lungi, care ating uneori si 20 cm. Principalele culori pe care acest iepure le are, atunci cand traieste in salbaticie, este in general agouti si negru.

Femelele din aceasta rasa au o prolificitate medie de 5-6 pui. La nastere, puii cantaresc aproximativ 55-60 kg. Un adult cantareste circa 7-8 kg. Maturitatea sexuala este atinsa la 8 luni, in cazul femelelor, si la 9 luni, pentru masculi.
Uriasul German Alb
O alta rasa de iepuri foarte cunoscuta si apreciata de crescatorii romani este Uriasul German Alb, format din Uriasul Belgian. Greutatea unor masculi adulti atinge 7-8 kg.

Este apreciat pentru frumusetea sa, in special datorita faptului ca este robust, voluminos, cu un cap rotunjit (la masculi) si avand, de cele mai multe ori, chiar culoarea alba, cu o blana stralucitoare. Urechile atinge deseori 20 cm.
Femelele din rasa Uriasul German Alb au circa 2-3 gestatii pe an si fac, in general, 5-6 pui la o fatare. Maturitatea sexuala la aceasta rasa este atinsa la 9-10 luni.

Dinamica greutatii este in general aceasta: la o luna ating 0,7 kg, la 4 luni – 3,6 kg, iar la 7-8 luni ating deja 6 – 6,2 kg.
Rase de iepuri: Uriasul German Pestrit (Fluturele German)
Uriasul German Pestrit este un iepure valoros, recunoscut deopotriva de crescatorii din Romania. Provine din Uriasul Belgian, rezultat la inceputul secolului al 19-lea, la care se adauga si selectia unei alte specii de iepuri si anume Fluterele Urias Francez.

Iepurele pestrit se aseamana in buna masura, din punct de vedere al caracteristicilor fizice, cu iepurele belgian. Este o rasa dedicata productiei de carne, greutatea sa normala atingand frecvent 6-7 kg.

Are o prolificitate buna, femelele reusint sa aiba si 7-8 pui la fatare. Maturitatea sexuala este atinsa la aproximativ 9 luni.
Rasa Neozeelandez Rosu
O alta rasa de iepuri apreciata la noi, mai ales pentru cei care isi doresc un exemplar deosebit de frumos, este Neozeelandezul Rosu, o rasa ce provine tocmai din Statele Unite (contrar numelui). Formarea acestei rase dateaza de mai bine de 100 de an si este o combinatie intre Uriasul Belgian si Roscatul de Bourbogne.

Este o rasa mijlocie ca si greutate si se foloseste mai mult pentru blana (in special datorita culorii deosebite de roscat lucios) precum si pentru carne.
Capul este unul mare, ceva mai rotund la exemplarele masculine si mai alungit la femele. Urechile ajung la o dimensiune de circa 13 cm. Au un corp bine proportionat, la varsta de 3 luni ajungand deja la o greutate de un kilogram jumatate.

Greutatea unui iepure adult din rasa Neozeelandez Rosu este de circa 4,3 – 4,6 kg, iar maturitatea sexuala o atinge la aproximativ 9 luni.
Rasa de iepuri Neozeelandez Alb
Asa cum am prezentat anterior, rasa Neozeelandez Alb putem spune ca este varianta in culoare alba a celebrei rase americane. Este folosit preponderent ca un animal de companie, deoarece este foarte bland, jucaus, afectuos si inteligent. Totodata insa sunt utilizati de asemenea si pentru productia de carne si blana.

Culoarea acestei rase este un alb imaculat, iar ochii ii au in culoarea roz. Dimensiunea lor ajunge la circa 40-45 cm, fiind o rasa mijlocie. Membrele, desi sunt scurte, sunt puternice si musculoase.
Ating in medie o greutate de 4 kg, la varsta de 6-7 luni. Este o rasa productiva, avand in vedere ca femelele pot avea pe an pana la 5 gestatii, cu 8-10 pui la fiecare gestatie. Ajung la maturitate sexuala dupa 4-5 luni.

Rasa Californian
Este una dintre cele mai cunoscute rase din lume, folosite atat pentru carne cat si pentru animal de companie. Corpul unui exemplar Californian este bine dezvoltat si poseda o musculatura puternica. Din punct de vedere al culorilor, corpul este alb, insa extremitatile sunt de fiecare data negre.

In ceea ce priveste greutatea corporala, un exemplar adult de iepure Californian atinge 4 kg. Are o crestere buna daca tinem cont de faptul ca la 3 luni are deja o greutate de aproape 2 kg.
Maturitatea sexuala este atinsa destul de devreme, incepand cu luna a 4-a. Rasa Californian se utilizeaza frecvent la dezvoltarea hibrizilor de carne impreuna cu rasa Neozeelandez Alb.
Argintiu francez
Rasa de iepuri Argintiu francez atinge o greutate de aproximativ 4-5 kilograme, pentru varsta adulta, in schimb ce tineretul de 3 luni are deja 2,2 kg. Devin maturi sexuali la 5 luni.

Desi poate parea uneori mai firav exemplarul din aceasta rasa are un trunchi bine proportionat si membre puternice. Culoarea blanii este argintiu, cu exceptia zonelor precum ochii, urechile, botul, coada, unde culoarea devine mai inchisa.
Rasa de iepuri Chinchilla
Este o rasa originara din Statele Unite si este un iepure mijlociu ca si greutate. In general, un exemplar adult are 4-5 kg. Speranta de viata este strans legata de modul in care traiesc si poate ajunge si pana la 9-10 ani.

Iepurii din rasa Chinchilla pot fi folositi cu usurinta drept animale de companie, deoarece nu necesita foarte mult spatiu liber pentru miscare. Cu toate acestea se folosesc si pentru productia de carne, carcasa acestor iepuri avand o buna valoare comerciala.
Rasa Iepure Olandez
Combinatia de alb si negru a facut ca aceasta rasa de iepuri sa devina una populara si dorita deopotriva. Sunt niste exemplare jucause si gingase, ceea ce inseamna ca se preteaza in mare masura pentru a fi animale de companie.
Desi am putea sa credem la prima vedere ca originea acestui iepure este Olanda, mai exact aceasta rasa a luat nastere in Anglia, prin anii 1850. S-a raspandit usor in Olanda, prin urmare putem spune ca in aceasta tara a cunoscut, pentru prima data, popularitatea.

Si in ziua de astazi exista un numar destul de limitat de varietati coloristice pentru Iepurele Olandez, mai exact 6 la numar. Este o rasa putin pretentioasa si cu o rezistenta buna la boli. Nu se foloseste la productia de carne, ci este o rasa mai degraba cautata pentru blanuri.
Iepuroaicele, dupa o gestatie de 28-32 zile, nasc in medie 5-6 pui. La maturitate, adica dupa implinirea varstei de 6 luni, exemplarele cantaresc intre 2,5 si 2,7 kg.
Rase de iepuri romanesti
Specialistii romani, alaturi de cei maghiari, au reusit sa obtina trei rase de iepuri romanesti (Uriasul de Transilvania, Iepurele de Cluj si Iepurele Secuiesc), care au fost recunoscute inclusiv de Agentia Nationala de Zootehnie. Important de spus este ca aceste rase sunt standardizate la nivel european si national, prin urmare vorbim de niste specii cat se poate de performante. Marturie pentru acest lucru sta si recunoasterea in cadrul expozitiilor si targurilor de profil.
Uriasul de Transilvania
Uriasul de Transilvania are o lungime de circa 60 de centimetri, este in proportie de 95% alb, avand uneori si cateva nuante inchise (negru, cafeniu), pe zona ochilor, coada si bot.

A fost creat pe baza a patru rase, mai exact Pestrit urias, Urias gri, Californian si pe baza iepurelui rustic romanesc (acesta fiind un metis).
Ajunge la o greutate de 6-7 kg, insa unele exemplare au atins si la 9 kg, potrivit celor care l-au creat.
Iepurele de Cluj
Iepurele de Cluj este o alta rasa de iepuri romanesti, creata recent. Acesta are culoarea gri cenusiu si a fost dezvoltata pe baza rasei Neozeelandez Alb.

Iepurele de Cluj este de talie medie si poate atinge o greutate de circa 5 kilograme.
Citeste si:
Valorificarea iepurilor de carne: tot ce trebuie sa stim
Ce mananca iepurii: cele mai bune legume si furaje
Afaceri cu iepuri: cresterea raselor de iepuri gigant