Categorii
Utilaje agricole

Cultivă plante pe hârtie și fac practică pe tractoare de muzeu

Adolescentii din liceu invata despre cum se face agricultura doar in sala de curs. Recoltarea graului sau porumbului o stiu numai teoretic, deoarece au scris-o pe foaie. Romania nu reuseste sa creeze specialisti in agricultura, desi, pe hartie, investim in acest domeniu.

Vrem specialişti în agricultură însă îi şcolim fără manuale şi cu utilaje din perioada comunistă. De ani de zile liceele agricole se află într-un declin accentuat. Copiii au ajuns să înveţe despre cum se face agricultură stând doar într-o sală de clasă şi nu pe câmp aşa cum ar trebui. Fermierii spun că nu găsesc forţă de muncă, iar puţinii absolvenţi care le calcă pragul iau contact cu noile tehnologii din agricultură abia atunci.

În 1990, existau 200 de licee agricole. Acum au mai rămas doar 58, multe în stare jalnică. Baza materială aproape că lipseşte cu desăvârşire, viitorii specialişti în agricultură ajungând să înveţe cum se plantează şi se recoltează grâul, porumbul sau floarea soarelui doar scriind cu un pix pe o foaie.

„În marea majoritate a liceelor agricole nu mai există ferme didactice, adică elevii învaţă agricultura cum am învăţa înotul în sala de clasă, fără apă. E foarte important, defiinţându-se aceste ferme didactice, elevii să aibă acces la agricultura performantă”, spune Crenguţa Bărbosu, senior project manager la World Vision România.

Cititi intregul articol pe Digi24.ro

Un răspuns la “Cultivă plante pe hârtie și fac practică pe tractoare de muzeu”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.