AcasăLegume si fructeCultivarea busuiocului: ghid despre plantare, ingrijire, recoltare

Cultivarea busuiocului: ghid despre plantare, ingrijire, recoltare

Cultivarea busuiocului se poate realiza atat ca planta condimentara, cat si ca planta ornamentala. Partile aeriene ale plantei se intrebuinteaza la condimentarea diferitelor sosuri, mancaruri, paste, mezeluri si muraturi. Extractul de busuioc se mai intrebuinteaza la prepararea lichiorurilor.

Este o planta anuala. Tulpina, cu inaltimea cuprinsa intre 25-50 cm, este ramnificata si poarta frunze alungite, carnoase. Infloreste din luna iunie pana in luna septembrie.

Florile sunt mici, de culoarea alba sau rox. Fructele sunt achene mici, de culoare neagra, de 1,5-2 mm lungime si circa 1 mm latime. Capacitatea de germinare este de 60-80% si se pastreaza 4-5 ani. La un gram intra 600-800 bucati.

Cerinte de temperatura, lumina, umiditate

Daca sunteti interesati de plantarea busuiocului trebuie sa verificati daca ii puteti indeplini cerintele de crestere. Din punct de vedere a luminii are pretentii destul de insemnate, prin urmare zonele umbroase ii vor afecta cresterea.

In ceea ce priveste temperatura, are nevoie de o temperatura medie de cel putin 21-22 de grade Celsius pentru a porni in vegetatie. Umiditatea in schimb este bine sa fie moderata.

Tehnologia pentru cultivarea busuiocului

Busuiocul reuseste bine pe terenuri cu expozitie sudica, bogate in humus si elemente nutritive, cu textura usoara sau mijlocie, plane, cu reactie neutra (pH intre 6,5 – 7,5).

Dupa nivelarea de exploatare, care se executa din toamna (cu NT – 2,8) se vor administra ingrasaminte organice (gunoi de grajd – 40 tone la hectar) si ingrasaminte chimice, in cazul culturii mari (superfosfat – 400 kg/ha si sare potasica – 150 kg/ha), apoi se face o aratura de baza la adancimea ed 28-30 cm.

Cultura se infiinteaza prin semanare directa in camp, in teren modelat. Inainte de infiintare se va realiza o grapare a solului, apoi se vor deschide rigole in vederea modelarii, cu cultivatoare echipate cu rarite, dupa care solul se modeleaza in straturi inaltate, cu latimea la coronament de 0,94 m.

Semanatul se face in prima jumatate a lunii aprilie, direct in camp sau in rasadinite pentru producerea rasadului. Plantele premegatoare bune pentru busuioc sunt borceagul, leguminoasele pentru boabe, cerealele.

Distantele de plantare busuioc

Schema de infiintare a culturii prevede 5 randuri pe strat, la 18 cm distanta intre randuri si 14-16 cm intre plante pe rand, asigurand densitatea de 250.000 plante la hectar. Adancimea de semanat este de 1-1,5 cm, iar norma de samanta se ridica la 2-3 kg la hectar.

In timpul perioadei de vegetatie se va da atentie lucrarilor de prasit. Intre randuri, prasitul se executa mecanizat (2-3 ori), cu care ocazie se refac si rigolele de udare, iar pe rand se fac prasile manuale (1-2 ori). Cand plantele au 6-8 cm inaltime se face raritul, care coincide de obicei cu prima prasila manuala.

cultivarea busuiocului
cultivarea busuiocului

Pentru a mari productia de frunze, in timpul perioadei de vegetatie se vor administra si ingrasaminte chimice (2-3 ori), in special ceue cu azot.

Se va iriga pe brazde lungi de cate ori este nevoie, asigurand in sol, la adancimea de 30 cm, o umiditate de 70%, din intervalul umiditatii active.

Cand se recolteaza busuiocului

Recoltarea se face manual, prin ruperea lastarilor, incepand de la sfarsitul lunii iunie si pana toamna la aparitia brumelor. Se pot obtine circa 10-12 tone la hectar lastari proaspeti.

Soiuri si sortimente de busuioc

In cultura se intalnesc mai multe soiuri de busuioc, care se deosebesc dupa forma, marime, culoarea frunzelor, precum: busuioc cret, busuioc cu frunza mare, busuioc cu frunza rosie.

Putem vorbi de asemenea si de niste sortimente de busuioc, precum cel mediteranean, ori busuiocul dulce, recunoscut pentru aroma sa si folosit preponderent in bucatariile restaurantelor.

Avem apoi busuiocul dulce Thailandez, cu o aroma deosebita de cuisoare si anason. Mai piperat este fratele sau, busuiocul sfant Thailandez.

Mai exista si busuiocul lamaios, cu o aroma total diferita de cel original.

Obtinerea semintelor de busuioc

Pentru obtinerea semintelor se folosesc culturile destinate pentru consum. Dupa prima recoltare de lastari tineri, la care se ciupesc numari varfurile, se raresc plantele la 28-32 cm pe rand, se fertilizeaza cu 100 kg/ha superfosfat si 50 – 60 kg/ha azotat de amoniu, se prasesc si se iriga cu norma de apa de 200 metri cubi la hectar.

Inflorirea plantelor are loc in a doua jumatate a lunii iulie, iar semintele ajung la maturitate la sfarsitul lunii august, inceputul lui septembrie, cand se face recoltarea. In perioada formarii semintelor se mai fac 1-2 irigari cu 200 de metri cubi de apa la hectar.

Productia de seminte poate ajunge la 200 kg/ha.

Cultivarea busuiocului iarna si ingrijirea acestuia

Puteti planta busuioc si in spatii inchise, pecum solarii sau, ca hobby, chiar in apartamentul dvs. Necesita totusi o udare frecventa si sa fie tinuta la soare.

Iarna este indicat totodata sa curatam busuiocul de ramurile uscate sau cu probleme, in acest mod evitand si aparitia bolilor sau a daunatorilor.

Busuiocul are nevoie de o aerisire constanta pentru a-si mentine frunzele sanatoase.

Utilizari ale busuiocului

Continutul de ulei volatil este de 0,10-0,20 %, iar semintele in conditii de umiditate formeaza mucilagiu. Contine substante precum linalool, cincol, campor, cugenol, limonene si citrolenol.

Busuiocul a fost mai putin studiat din punct de vedere farmacologic pentru utilizarea terapeutica. Empiric este folosit in tulburari gastro-intestinale, ca stimulent al digestiei, ca diuretic sau contra inflamatiilor la caile respiratorii.

Busuioc
Busuioc

Uleiul volatil are proprietati antimicrobiene si anti-fungice. Se utilizeaza de asemenea si in industria parfumurilor.

Originea busuiocului

Originar din Orientul Indepartat, azi busuiocul este raspandit pe tot globul. Se considera ca este preponderent originar din India, acolo unde este considerat chiar o iarba sacra. Ulterior, acesta a ajuns pe Batranul Continent prin Grecia si Italia. La noi in tara il regasim preponderend in zonele rurale, cultivat in gradinile din jurul casei.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine