AcasăPasariCombaterea paduchilor de gaina in cotete

Combaterea paduchilor de gaina in cotete

Combaterea paduchilor de gaina in cotete este necesara deoarece in lipsa unor masuri de eradicare, efectivul de pasari va avea de suferit, precum si productia de oua. Exista mai multe variante, atat cu substante chimice sau naturale, pe care le puteti folosi pentru a combate paduchii de gaina.

Te intrebi probabil, inainte de toate, daca acesti paduchi ai gainilor se pot transmite si la om. Raspunsul este nu! Asta pentru ca paduchii pasarilor sunt diferiti de cei care pot ajunge pe om, desi au o capacitate de a se deplasa rapid in penajul gainii. Cel mult pot sari pe hainele sau pielea ta, te pot ciupi, insa nefiind capabil sa se hraneasca, in cele din urma vor muri.

Semne ca avem paduchi la gaini

Simptomele paduchilor la gaini nu apar intodeauna in momentul in care s-a produs infectarea. Exista insa cateva semne care ne pot pune in garda. De exemplu, petele murdare si o deplasare mai grea a lor. Nu mai mananca si pierd din greutate – este un alt semn pe care il putem lua in considerare.

Se ciupesc de pene, bat tot mai des cu aripile in aer si au o piele iritata. Putem verifica si la imbinarea aripilor, cat mai aproape de piele, daca vedem paduchi. Nu in ultimul rand si productia de oua va fi in scadere.

Aveti grija sa identificati sursa paduchilor, deoarece altfel tratamentele nu vor avea succes decat un anumit interval de timp.

Reteta de combatere cu Mospilan + fiole Decis

Va prezentam o prima reteta, rapida si eficienta, de combatere a paduchilor la gaina.

Paduchi la gaini
Paduchi la gaini

„Am cumparat doua plicuri de 3 grame si doua fiole de insecticid Decis de 2,5. Le-am combinat, pentru 5 litri de apa. Am stropit dimineata, dupa ce am dat gainile afara, in cotet, si pe deasupra lui, pe usi etc. Dupa 6-7 ore am revenit sa vad si nu mai misca aproape niciunul, prin urmare eficienta a fost cat se poate de buna. Puteti sa o testati si dvs. Mentionez doar ca pana seara sa nu aduceti gainile, sa tineti cotetul inchis. Iar inainte sa le bagati sa aerisiti foarte bine cotetul”, explica Doctorul Plantelor.

Recomandare: De ce sa pui otet in apa gainilor si puilor

Combaterea paduchilor de gaina in cotete: frunze de soc – insecticid natural

O alta reteta pe care dorim sa o prezentam este cea de frunze de soc. Iata cum puteti face un insecticid natural impotriva paduchilor de gaina, cu ajutorul caruia puteti stropi in zona cuibarelor, cat si unde dorm pasarile.

Se fierb circa 230 grame de frunze de soc in jumatate de litri de apa, aproximativ 30 de minute. Se strecoara, apoi se lasa la racit. Cu aceasta substanta se poate stropi in cotele gainilor, conform canalului de Youtube Dany și Cory.

In cazul in care dorim sa folosim aceasta substanta si pentru plante, adaugam, separat, in alt recipient, o jumatate de litru de apa calduta in care dizolvam o lingura de sapun. Se adauga apa cu sapun la ceaiul de frunze, se lasa la racit, apoi se poate utiliza pentru stropire plantelor impotriva afidelor, musculitei morcovului, gandacilor de castraveti.

Usturoi pentru combaterea paduchilor de gaina in cotete

Se poate prepara o solutie din musdeiul obtinut de la 10-12 catei de usturoi, peste care turnam o jumatate de litru de apa. Strecuram totul. Se poate adauga si ulei esential de lanada sau de menta.

Putem stropi pasarile, pe tot penajul lor, o data la doua zile, timp de 3 saptamani.

Combatere paduchi la gaini
Combatere paduchi la gaini

De ce sa agatam crengi si frunze de soc in cuibarul gainilor

Pentru a combate paduchii de gaina, se pot agata crengi de soc, cu frunzele lor, si in interiorul cuibarului de gaini. De ce acest lucru?

Pentru ca, pe timpul noptii, paduchii vin pe gaini si se hranesc cu sange. Insa, pe timpul zilei, ei se ascund mai mult in cotet, in anumite crapaturi, pentru a-si depune ouale.

Ce metode de prevenire puteti utiliza

Atunci cand aduceti noi pasari in efectivul dvs. asigurati-va ca acestea sunt curate si nu au paduchi, deoarece pot infesta foarte rapid tot efectivul. De asemenea, furajul gainilor trebuie sa fie pastrat cu grija si intr-un loc igienizat.

Faceti curat cat se poate de des in cotetul gainilor. Chiar daca paduchii pot aparea si in cazul cuibarelor igienizate exemplar, nu amanati curatenia.

Metode naturale de a scapa de paduchi la gaini
Metode naturale de a scapa de paduchi la gaini

O cutie cu nisip in care sa incorporati cenusa poate sa faca minuni. Folositi doar cenusa din lemn netrat si asigurati-va ca nu exista alte obiecte ascutite sau periculoase. Pasarile vor veni sa isi scuture aripile in nisip. Cenusa incorporata are rolul de a distruge paduchii.

Mai exista multe alte metoda de a scapa de paduchii de la gaini, inclusiv unele care includ motorina. Totusi, noi va sfatuim fie sa aplicati una din metodele de mai sus, fie sa discutati cu mediul veterinar, mai ales daca este o problema care persista.

In comert o sa mai gasiti si ByeMite, unul dintre cele mai des folosite produse de deparazitare, care are la baza substanta activa Foxim. Se dilueaza 100 ml la 25 de litri de apa si se pulverizeaza in coteul gainilor, nu insa si pe acestea. Tot ce inseamna furaje si oua trebuie date la o parte inainte de a se pulveriza cu aceasta substanta.

Citeste si: Cotet de gaini: cum il construim plus zeci de modele pentru inspiratie

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

9 COMENTARII

  1. Metodele prezentate nu au avut niciun rezultat la păduchii găinilor. Le am încercat pe toate și păduchii au rămas în coteț și pe gaini. Poate au murit câțiva, dar problema persistă și nu mai știm ce sa încercăm.Socul nu ii deranjează, combinația mospilan și decis nu a funcționat, au fost arși, etc

    • Cea mai eficientă metodă de eliminare a păduchilor :
      Se amestecă ulei ars cu motorină (50:50 ) si se pulverizează in cotețele găinilor . Eficiență 100/100.

  2. Un popor de idioți !

    În secolul 21 venim cu leacuri băbești și sfaturi cretine..
    Dacă în farmaciile veterinare nu există insecticide anume pentru păduchii de găinnă, întrebați la fermele de păsări care și ele folosesc substanțe chimice speciale pentru păduchii de găină. Mai demult, un medic veterinar mi-a dat o substanță, un lichid roșcat foarte bun.
    acum l-am terminat și am încercat cu super. killer dar nu are niciun efect.

    • Nu vei scăpa niciodată de păduchi complet. Secretul e sa ii ții sub control. Cele mai eficiente metode:
      1 Construiți doar cotețe din fier cu plasă de sarma împletită. Cu cât mai puțin lemn cu atât mai bine. Păduchii adora lemnul. În lunile de iarna îl înveliți cu o prelata sau folie. Nu o sa vedeți găină moarta de frig.
      2 Pe plimbe puneți cartoane de ambalaj, din cele care au 2 straturi cu gol de aer între ele. Rulați o fâșie de carton de 5 cm cu găurile de-a lungul plimbelor și le legați cu o sarmulita.Se umple de păduchi, în perioadele calde și umede le schimbați la fiecare 2 zile și le ardeți și păduchii pocnesc. Mare satisfacție!
      3 Fierbeți apa în cantitate mare 20-30 de litrii, curățați bine cotețul și opărite bine toate cotloanele
      4 Cutia cu nisip amestecat cu cenușă nu trebuie sa lipsească
      Soluțiile chimice sunt scumpe și puțin eficiente.

      • Confirm spusele dvs,am cotețe din sarma ,dar am făcut și un pat din Sarma impletita,în loc de plimbe de lemn.Acum am găsit niște fâșii de cauciuc sa pun pe paturi sa poată stationa bine noaptea! Mai stropesc din când în când cu o soluție din ulei de neem, o lingura la 1,5 l apa fierbinte! Succes!👍

  3. Buna seara, Toate metodele le-am incercat. Motorina a functionat 2 ani, acum gata. Medicul veterinar imi recomanda tot ce gasesc pe net. Laferme nu au asa mari probeme cu paduchie, pasarile lor stau inchise nu intra in contact cu porumbei si alte pasari zburatoare. la ei dau randament byomite sei restul preZentate. Ati gasit ceva sa fie eficient? Multumesc

  4. Nu vei scăpa niciodată de păduchi complet. Secretul e sa ii ții sub control. Cele mai eficiente metode:
    1 Construiți doar cotețe din fier cu plasă de sarma împletită. Cu cât mai puțin lemn cu atât mai bine. Păduchii adora lemnul. În lunile de iarna îl înveliți cu o prelata sau folie. Nu o sa vedeți găină moarta de frig.
    2 Pe plimbe puneți cartoane de ambalaj, din cele care au 2 straturi cu gol de aer între ele. Rulați o fâșie de carton de 5 cm cu găurile de-a lungul plimbelor și le legați cu o sarmulita.Se umple de păduchi, în perioadele calde și umede le schimbați la fiecare 2 zile și le ardeți și păduchii pocnesc. Mare satisfacție!
    3 Fierbeți apa în cantitate mare 20-30 de litrii, curățați bine cotețul și opărite bine toate cotloanele
    4 Cutia cu nisip amestecat cu cenușă nu trebuie sa lipsească
    Soluțiile chimice sunt scumpe și puțin eficiente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine