Pentru ca pomii plantati in gradina de langa casa sa rodeasca bine si sa dea fructe de calitate nu este suficient sa stim cum se aplica lucrarile de ingrijire pomicole, ci este necesar sa fie indeplinite si cateva conditii legate de alegerea speciilor pomicole si de cea a soiurilor.
Este bine sa cultivam in gradina familiala mai multe specii pomicole, pentru asigurarea unui consum variat de fructe. Trebuie insa sa alegem specii pomicole care reusesc in conditiile de clima si sol din regiunea in care ne aflam.
Este stiut ca diferitele specii pomicole au anumite cerinte fata de temperatura, apa, lumina. Iata o clasificare a catorva specii pomicole:
Specii mai pretentioase fata de caldura: piersic, migdal, cais, gutui, cires, nuc. Aceasta explica de ce caisul si piersicul nu reusesc in regiuni cu veri racoroase si ierni grele.
Specii mai putin pretentioase fata de caldura: arbustii fructiferi (coacaz, zmeur, capsun), mar, visin, prun.
Specii mai pretentioase fata de apa: arbustii fructiferi, gutuiul, marul, prunul.
Specii mai putin pretentioase fata de apa: piersicul, caisul, migdalul.
Specii mai pretentioase fata de lumina: nucul, piersicul, ciresul, caisul.
Specii cu pretentii reduse fata de lumina – suportand chiar conditii de semiumbra: zmeurul, coacazul, agrisul.
In legatura cu speciile pomicole ce urmeaza sa le cultivam in gradina de langa casa este important sa stim ca in cazul marului si parului, pomii respectivi pot fi de 2 feluri in ceea ce priveste vigoarea lor: pomi vigurosi (coroana bogata, cresc inalti, de aceea trebuie plantati la distante mari) si pomi pitici (au crestere mai putin viguroasa) si deci se planteaza la distante mult mai mici).
Vigoarea merilor si perilor depinde in mare masura de portaltoiul pe care este altoiut soiul repsectiv.
Pentru obtinerea unor pomi vigurosi, soiurile de mar si pat se altoiesc pe mar si par franc (puieti ce rezulta din samanta unor soiuri precum: Cretesc, Patul, Masanschi pentru mar sau Harbuzesti, Alamii etc. pentru par), precum si pe portaltoi vegetativi de vigoare mare cum este M 11.
Ce fel de pomi este bine sa plantam in gradina de acasa?
In primul rand vom planta pomi pitici, deoarece avand dezvoltarea redusa, acestia se pot planta la distante mici (2-3 m), valorificandu-se astfel mult mai economicos spatiul de gradina. Un argument in plus in sprijinul acestei recomandari il constituie faptul ca pomii pitici intra pe rod mult mai repede (la 2-4 ani), fac fructe mai mari si de calitate superioara.
Apoi, o atentie deosebita trebuie acordata si soiurilor pe care le achizitionam. Este bine sa procuram 2-3 soiuri din fiecare specie pomicola ce o vom cultiva. Acest lucru este foarte important pentru asigurarea polenizarii florilor si deci a legarii fructelor.
Citeste si: La ce distanta se planteaza pomii fata de gardul vecinului