AcasăCulturi profitabileCat traieste un nuc si ce productii poate sa ofere

Cat traieste un nuc si ce productii poate sa ofere

In zonele cele mai favorabile, nucul traieste intre 200 si 400 de ani. Pentru conditiile din tara noastra, durata medie de viata este apreciata la 100-150 de ani.

Nucii altoiti pe J. nigra au o longevitate mult mai scazuta si anume 25-30 ani si numai in cazuri rare, 40-50 ani. La aceasta varsta, la punctul de altoire apare o linie negra si moartea pomilor este considerata ca o manifestare intarziata a incompatibilitatii dintre cei doi parteneri.

Dupa cati ani de la plantare rodeste nucul

La nuc se disting trei perioade de varsta. Durata acestor perioade este dependenta de numerosi factori, rolul preponderent avandu-l soiul, modul de inmultire, conditiile ecologice si agrotehnica aplicata.

Perioada de crestere, adica de la rasarire pana la producerea primelor fructe, dureaza, in functie de soi, intre 5 si 15 ani. Aceasta putem spune ca este perioada de intrare pe rod pentru nuc.

La pomii altoiti, perioada de tinerete este cu 2-3 ani mai scurta decat la pomii obisnuiti direct din seminte. Unele soiuri foarte precoce au o perioada de tinerete foarte scurta, dand primele fructe chiar dupa 2-3 ani.

Perioada de crestere si rodire dureaza, in functie de soi si portaltoi, 20-100 de ani. In aceasta perioada, productia creste lent de la un an la altul.

Perioada de maxima rodire dureaza 100-200 de ani. In aceasta perioada, productiile sunt relativ constante, cu variatii in functie de valorile factorilor climatici din anul respectiv.

Perioada de declin poate dura inca 100-200 ani. In aceasta perioada, din cauza imbatranirii, incepe uscarea, volumul coroanei se reduce si odata cu acest lucru si productiile scad lent.

Cat traieste un nuc: Precocitatea nucului

Pomii obtinuti din samanta produc primele fructe dupa 10-12 ani de la plantare, iar cei latoiti sunt mai precoce si intra pe rod la 6-8 ani daca sunt altoiti pe J. regia si la 5-6 ani daca sunt altoiti pe J. nigra.

In primii ani de rod, chiar si la pomii altoiti, productiile sunt mai mici si ritmul anual de crestere este destul de lent.

Potentialul productiv la nuc

In legatura cu capacitatea de productie a nucilor, acesta este dependent de mai multi factori, preponderent fiind: varsta pomului, soiul, portaltoiul, conditiile ecologice etc.

In conditii optime, productiile sunt de 2-3 ori mai mari decat in zonele cu conditii mai putin favorabile. Cercetari mai recente au dovedit ca tipul plantatiei si inaltimea tunchiului au o influenta mare asupra capacitatii de productie a nucului.

La varsta de 13 ani, in plantatiile extensive cu trunchi inalt, cu 70 de pomi la hectar, se obtin doar 560 kg/ ha nuci uscate, pe cand in plantatiile intensive, cu trunchi mijlociu, cu 120 de pomi la hectar, la aceeasi varsta, se obtin 3.420 kg/ha. In plantatiile intensive, cu trunchi scurt, cu 180 de pomi la hectar, inca din anul 8 de la plantare se obtin 2.240 kg/ha.

Lipsa rodului din unii ani se datoreaza distrugerii florilor femeiesti de gerurile si brumele tarzii de primavara sau unui puternic atac de boli din vara anului precedent.

Citeste mai multe articole despre nuc:

Afaceri cu nuci: profit de peste 10.000 euro la hectar cu soiul Chandler

Bolile nucului: care sunt si cum se trateaza

Totul despre frunzele de nuc, florile si fructele sale

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine