Cat traieste o albina este o intrebare des intalnita in grupurile de apicultori. Raspunsul nu poate fi unul foarte exact si singular, deoarece longevitatea unei albine este influentata de cativa factori, precum gradul de uzura al albinei lucratoare.
Dar sa luam lucrurile pe rand.
Cat traieste o albina: Gradul de uzura, principalul factor
Stabilirea perioadei de viata a unei albine este direct influentat de modul in care aceasta se comporta si, bineinteles, de activitatile pe care le desfasoara.
Daca este sa luam cazul albinei lucratoare, diverse activitati de baza ale sale, precum cresterea puietului si culegerea nectarului sau a polenului, au o influenta directa asupra gradului de uzura, deci si asupra longevitatii.
O diferenta destul de clara in privinta duratei de viata a albinei putem identifica in cazul albinelor eclozionate in sezonul activ, adica in martie-august, acestea avand o longevitate de numai 35-45 de zile. Pe de alta parte, albinele care sunt eclozionate in toamna pot trai pana in primavara urmatoare, atunci cand are loc si schimbul de generatii. O durata de viata in acest caz de minim 6 luni.
Secretia de ceara, un alt factor de uzura pentru albine
Secretia de ceara, la care putem adauga si secretia de laptisor pentru hranirea puilor, sunt procese epuizante pentru albine care le reduc inevitabil durata de viata.
Merita de mentionat faptul ca albinele care culeg nectar incep chiar din timpul zborului anumite procese de prelucrare a acestuia.
O durata de viata mai scurta o vom intalni si la albinele care au lucrat in toamna la crearea rezervelor pentru iarna. De aceea apicultorilor li se recomanda sa realizeaza hranirile de completare undeva mai devreme, la jumatatea lunii septembrie.
Longevitatea trantorilor
Si in cazul trantorilor durata de viata poate fi influentata de mai multi factori, insa cei mai puternici se refera la sezon si la zona geografica.
Astfel, trantorii pot trai intre 2 si 8 saptamani, in functie de sezon (daca este cel activ sau se regasesc in perioada de repaus).
Cat traieste o albina: Matca
O durata de viata aparte in lumea albinelor o are matca, aceasta avand capacitatea sa traiasca pana la 8 ani. Fireste, din punct de vedere al eficientei sale, durata productiva este de circa 2 ani, ulterior fiind necesara schimbarea acesteia.
Matca depune circa 2.000 de oua in cursul unei zi, in luna iunie. Are parte de ingrijire din partea celorlalte albine. Un aspect interesant este ca in cazul lipsei hranei, matca este ultima care moare, iarna. Consumul de polen este asociat adesea cresterii duratei de viata a albinelor.
Alte informatii despre albine pe care merita sa le cunosti
Mierea produsa de albine este singurul produs care contine o substanta speciala denumita pinocembrina. Aceasta este un antioxidant ce are legatura cu procesele neuronale din creier.
Pentru obtinerea a unui kilogram de polen, o albina efectueaza peste 60.000 de zboruri. Aproape 80% din speciile de flori de pe glob sunt polenizate datorita albinelor.
Cea mai „batrana” albina cunoscuta de cercetatori are 100 de milioane de ani. Este conservata intr-o bucata de chihlimbar si a fost descoperita in Myanmar.
Albina este inzestrata cu 4 aripi iar sunetul produs de acesta il auzim deseori destul de puternic. Asta deoarece viteza de miscare a aripilor este de 10.000 de batai pe minut.
Albinele circula pe o raza, in medie, de 4-5 kilometri, insa pot ajunge si la distante mult mai mari.
Cat traiesc albinele? Dar trantorii? Acestia au o durata de viata relativ scurta, murind dupa ce se imperecheaza cu regina.
Pentru producerea unui kg de miere, albinele culeg 3-4 kg de nectar.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro
Este intetesant orice despre albine.