AcasăAfaceri profitabile la taraCum se pune para in sticla de tuica? Este mai simplu decat...

Cum se pune para in sticla de tuica? Este mai simplu decat crezi

Palinca cu para in sticla este o bautura specifica maramuresenilor, ce a devenit cunoscuta si iubita totodata in fiecare colt al tarii. Desi pare la prima vedere imposibil, metoda de a strecura o para de dimenisiuni normale, coapta, intr-o sticla cu gat normal este mai simpla decat ne putem imagina.

Gospodarii ne-au oferit cateva detalii despre cum puteti face si dumneavoastra acasa asa ceva, daca aveti bineinteles o gradina cu peri.

Cum bagi o para intr-o sticla de palinca

Pentru a ajunge sa introducem para in sticla va trebui sa ne ocupam de acest lucru tocmai din primavara, atunci cand fructele sunt inca mici si diametrul lor permit sa fie strecurate prin gatul obisnuit al sticlei.

„Avem nevoie de o ata putin mai groasa, vom taia doua bucati si vom prinde o ata in jurul gurii sticlei, apoi a doua la baza ei. Facem niste noduri cat mai puternice. Apoi, luam sticla, mergem la par cu ea, si introducem creanga cu o para sau chiar doua (ele fiind micute). Fixam cu ajutorul atelor sticla de niste crengi superioare, doar sa fie cu gura in jos, pentru a nu intra apa”, explica un Sandu Gospodarul.

Vara, perele isi vor continua procesul de dezvoltare si, intr-un mod foarte simplu, dar inteligent, perele ajung mari in interiorul sticlelor. Toamna se va face recoltarea.

Para in sticla – la ce trebuie sa fim atenti?

Este important sa acordam atentie sticlelor pe care le-am pus in copac, pe perioada verii. In primul rand, sa ne asiguram ca le-am legat bine. In cazul unor furtuni, se pot desprinde. Apoi, daca ploua abundent, nu trebuie sa lasam ca apa sa intre in sticla si sa inece para. Altfel, ea risca sa mucegaiasca.

para in sticla
Para in sticla. Foto: Sandu’ Gospodarul YouTube

Putem si sa legam niste carpe pe sticle, pentru ca soarele sa nu bata prea mult pe ele.

Dupa ce se recolteaza para din sticla, se va face o clatire, pentru a elimina impuritatile. Apoi, bineinteles, se va turna palinca cu para in sticla de 52 grade.

„Palinca cu pere, intr-o asemene sticla, este un produs deosebit, o idee de cadou frumoasa pe care o puteti oferi celor dragi. La targurile de produse traditionale veti avea ocazia sa le vedeti. Preturilor unor astfel de sticle sunt ceva mai mari de circa 120 – 150 lei pe sticla, datorita muncii pe care un gospodar trebuie sa o faca pentru a obtine asa ceva”, mai explica pomicultorul.

Se spune ca aceasta metoda traditionala de a introduce para in sticla dateaza din anii ’70, fiind inventata de pomicultorii romani. Magazinele vechi de odinioara, din Bucuresti, de la acea perioada, au fost printre primele care gazduiau astfel de sticle.

Te invitam sa citesti: Soiuri de pere: de toamna, vara, perfecte pentru livada

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine