AcasăAfaceri profitabile la taraInfiintare plantatie aronia: sfaturile specialistilor de la Maracineni

Infiintare plantatie aronia: sfaturile specialistilor de la Maracineni

Infiintare plantatie aronia – iata o cautare tot mai frecventa a fermierilor romani care doresc sa inceapa o cultura cu aceasta minunata planta, denumita si „elixirul vietii”, datorita numeroaselor sale proprietati terapeutice.

Popular, aronia mai este denumita si scorus, iar in literatura de specialitate aceasta este „Aronia Melanocarpa”.

Alegerea terenului pentru plantatie

In primul rand, terenul pe care vom avea plantatia de aronia este bine sa fie la o distanta de cel putin 500 m de un drum national si de cel putin 20 km de poluantii industriali. Acest aspect este important pentru ca o cultura de aronia se preteaza foarte bine si la tehnologia ecologica, de aceea trebuie sa ne asiguram ca terenul este cat se poate de curat.

Solul nu trebuie sa contina compusi sau metale grele, nitrati, nitriti peste limitele admise sau resturi de pesticide.

Cele mai bune terenuri pentru infiintarea unei plantatii de aronia sunt cele luto-nisipoase, bogate in humus si cu un pH cuprins intre 5,5 si 7,5.

Vom evita sa realizam o asemenea plantatie pe solurile saraturoase, ori pe cele foarte umede. De asemenea, panta maxima a terenului este bine sa nu fie mai mare de 10-15 %.

Infiintare plantatie aronia: pregatirea terenului

Inainte de toate, trebuie sa ne asiguram ca terenul este eliberat de plantele premergatoare. Daca se poate, este bine ca planta de dinaintea culturii de aronia sa lase in sol o cantitate mai mare de azot.

Se va face o aratura de circa 18-20 cm.

Apoi, la circa o luna distanta, putem inteveni cu fertilizarea cu gunoi de grajd, mai exact circa 30-35 de tone la hectar.

Sunt indicate pentru a se folosi si fertilizantii organici de la ovine, bovine, pasari, cabaline.

Se va continua cu aratura adanca, de circa 30 cm, care se va face imediat dupa finalizarea lucrarilor de distribuire a ingrasamantului organic.

O alta lucrare importanta este si discuirea araturii. Aceasta se va face in doua sensuri, la 3 saptamani de la aratura, astfel incat sa avem o maruntire cat mai buna a terenului.

Pichetarea terenului

Pentru a infiinta plantatia de aronia trebuie sa alocam timp si pentru fixarea pe teren, prin picheti, a locului fiecare plante, la distanta de 2,8 – 3,5 m intre randuri si 1,2 – 1,5 m intre plante pe rand, in functie de cum dorim sa conducem plantele: cu tufa sau cu trunchi cu 5-6 tulpini multianuale.

Dupa trasarea liniei de baza se ridica perpendiculare la distanta specificata intre randuri, se inchide careul, iar de-a lungul sarmelor de plantare se fixeaza pichetii la distantele specificate.

Un alt aspect important il constituite si saparea gropilor. Acestea se pot face manual, sapand groapa langa pichet, fara sa-l dislocam, la o adancime de circa 40 – 50 cm, cu aceea latime. De asemenea, se pot face gropile si cu burghiul mecanic.

Ca soi recomandat este Nero, adaptat conditiilor pedo-climatice de la noi.

Plantarea aroniei

Cel mai important moment fara indoiala este plantarea. Aceasta se poate realiza toamna, la inceputul lunii noiembrie sau primavara, devreme, cand vremea o permite.

Se recomanda sa mai adaugam la groapa de plantare circa 10-15 kg de mranita, chiar daca s-a facut anterior fertilizarea de baza.

Jumatatea din cantitatea de mranita se amesteca cu pamant si se pune pe fundul gropii in amestec cu pamantul rezultat din stratul de deasupra, iar cealalta jumatate se aplica in partea de deasupra, de asemenea, in amestec cu solul rezultat din gropi.

Butasii se planteaza astfel incat in groapa de plantare sa intre radacinile si 4-6 cm din tulpina.

Solul il vom tasa cat se poate de bine in jurul plantei, iar la final vom turna circa 4 litri de apa, pentru ca radacinile sa aiba o prindere cat mai buna cu pamantul.

Dupa udare vom face un musuroi in jurul plantei care sa depaseasca marginile gropii cu 10-15 cm si sa acopere baza tulpinii pe o inaltime de 8-10 cm.

Lucrarile solului

Terenul trebuie mentinut liber de buruieni, pentru ca planta sa se dezvolte optim. Poate sa fie adoptata o singura specie perena – trifoiul alb, care nu intra in concurenta pentru apa si hrana cu plantele de aronia.

Iarba dintre randuri se coseste de 3-4 ori pe sezon, iar fanul rezultat se foloseste ca mulci de-a lungul randurilor.

Pana in anul 3 solul dintre randuri poate fi cultivat cu leguminoase cu talie mica, fasole pitica sau radacinoase ca morcovii, ceapa, cartofii, lasand de-a lungul randului o banda cu latimea de circa 1 m curata de buruieni si necultivata.

Infiintare plantatie aronia: fertilizarea

Din punct de vedere al fertilizarii, se recomanda utilizarea doar celor naturali. La circa 3-4 ani se mai poate administra gunoi de grajd, in doza de 3-4 kg pe mp.

Anual, in aprilie, este indicat sa aplicam azotat de amoniu 20 grame pe planta in doua etape.

Udarea este si ea importanta. In perioada secetoasa se poate uda cu 350 mc apa pe hectar, prin aspersiune sau brazde. Prin picurare putem face o economie de circa 20% de apa.

Cum recoltam fructele

Intrarea pe rod destul de repede, chiar din anul 2, trebuie sa-l surprinda pregatit pe fermier. Din anul 5-6, planta de aronia ajunge la potentialul sau maxim de aproximativ 7 kg pe tufa.

Recoltarea se realizeaza la sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie. Sunt mai rezistente fructele daca se culeg ciorchini. Fructele recoltate la supracoacere capata o oarecare dulceata si se preteaza la jeleuri, dulceata, sirop, suc, gem.

Din aronia se extrange si un produs fitofarmaceutic denumit Flavonoid, care se foloseste in principal in tratarea inflamatiilor severe ale vaselor de sange.

Fonduri europene PNDR pentru aronia

Aronia este o specie eligibila pentru finantare europeana, in cadrul masurii 4.1a – Investitii in exploatatii pomicole, din Programul National de Dezvoltare Rurala – PNDR.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine