AcasăLegume si fructeAlun: cerintele sale fata de temperatura si structura solului

Alun: cerintele sale fata de temperatura si structura solului

Alunul prefera regiuni cu temperaturi moderate in cursul verii; caldurile excesive nu-i sunt prielnice. Alunul este hipersensibil la temperaturile active din „feresterele” de iarna, aspect de care trebuie sa se tina seama la zonarea culturii lui.

Avand in vedere ca alunul reuseste foarte bine pe litoralul mediteranean (cald si cu umiditate atmosferica ridicata), se poate deduce ca la noi in tara ii sunt foarte favorabile depresiunea subcarpatica din Oltenia si zona colinara din Banat, in care se resimte influenta climatului mediteranean. Zona subcarpatica din Muntenia si cea colinara din vestul Transilvaniei au, de asemenea, un grad ridicat de favorabilitate pentru alun.

La inceputul vegetatiei, alunul are cerinte foarte mici fata de caldura. Daca in cursul iernii, temperatura medie zilnica are valori pozitive (peste 0 grade Celsius) timp de 15-32 zile, alunul porneste in vegetatie. Pentru inceperea infloritului ei necesita o suma de 40-100 de grade Celsius.

Rezistenta la temperaturi scazute

Alunul este rezistent la ger. Ramurile lui suporta caderea temperaturii pana la -25 grade Celsius sau chiar -30 grade Celsius, dar amentii, la unele soiuri, pot degera in totalitate in iernile grele.

Iernile stabile, mai aspre si lungi, intarziind infloritul, sunt mai favorabile pentru fructificarea alunului.

Necesitatile fata de lumina

Alunul prefera expozitiile cu insolatie mijlocie. In locurile insuficient insorite produce nesatisfacator.

Excesul de insolatie ii este de asemenea nefavorabil. Expozitiile sudice, grabind infloritul, nu sunt indicate pentru alun. In zona colinara, cele mai bune rezultate se obtin pe versantii cu expozitie sud-estica si sud-vestica. In zona de stepa, unde insolatia este puternica, se prefera expozitiile nord-vestice, nord-estice si chiar nordice.

Cerintele fata de apa

Alunul necesita 700-1.00 mm precipitatii anual, din care minimum 300 mm in perioada aprilie-iulie.

Cerintele fata de sol

Alunul cultivat in sistem intensiv necesita soluri fertile sau potrivit de fertile, cu pH de 5-7, cu maximum 15% calcar activ si cu panza freatica sub adancimea de 1,5 m. El este sensibil la asfixia radiculara.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine