AcasăApiculturaInmultirea albinelor: cum se face eficient si sigur

Inmultirea albinelor: cum se face eficient si sigur

Inmultirea albinelor este un procedeu care se poate invata destul de usor daca se respecta cateva reguli.

Prin roirea naturala, o noua unitate de albine se creeaza dintr-o familie de baza. De asemenea, exista si roirea artificiala, adica un proces declansat de om pentru a inmulti familiie de albine. Acest procedeu are rezultate foarte bune.

Roirea artificiala are avantajul ca se poate executa in mod organizat, in conditiile dorite de stupar. In functie de modul de obtinere se cunosc mai multe metode din care doua cele mai uzuale in stuparitul amator sunt: roiuri la pachet, denumire data de faptul ca roiul se ambaleaza intr-o lada speciala si roitul prin despartire (divizarea) familiei de albine.

Roiul, in general, indiferent daca este produs natural sau artificial, este cu atat mai viguros cu cat este realizat mai de timpuriu, in asa fel ca noua familie sa se dezvolte pe o perioada mai lunga in timpul verii. Astfel pana la intrarea in iarna poate deveni puternica si va rezista in bune conditii primavara.

Mai mult, deoarece stuparul va cunoaste din timp cand va incepe actiunea de roit poate sa aprovizioneze cu amterialele si ustensilele necesare.

Perioada optima pentru inmultirea albinelor

Roiul la pachet se aseamana cu roiul natura primar pentru inmultirea albinelor, in special sub aspectul greutatii, avand, circa 1,5 kg albine si matca tanara imperecheata, respectiv hrana pentru 5 zile.

In conditiile de la noi roiul la pachet se poate produce intre 20 mai si 20 iunie, perioada considerata optima pentru obtinerea unei familii puternice, fara risc la intrarea in iarna.

Roiul pachet

Dupa ce s-a pregatit tot ce este necesar se fixeaza data inceperii operatiei, dar nu mai tarziu de momentul cand albinele incep sa se agite pentru declansarea roitului natural.

Se cauta marca familiei care va produce roiul si se scoate din stup cu toate albinele de pe fagurele pe care se afla, apoi se pune intr-o ladita.

Cu ajutorul unei palnii, confectionata din carton, montata in orificiul lazii pachet, se scutura albinele de pe fagurii familiei, temporar lasata fara matca.

Se inlatura palnia de pe orificiul prin care s-au introdus albinele si se monteaza hranitorul cu orificiile de alimentare indreptate in jos, se pune apoi capacul peste hranitor.

Astfel, roiul-pachet este format si se pune la umbra, iar fagurele cu matca familiei din care s-a produs roiul se introduce in stupul-mama, reorganizand cuibul.

Inmultirea albinelor: roirea prin divizare / despartire

Se va proceda la divizarea familiei care in momentul acela se regaseste in perioada „frigurilor roitului”. Stiindu-se ca in conditiile din tara noastra de obicei roitul natural are loc in a doua decada a lunii iunie si deci roiul format nu va putea fi de calitate, divizarea facandu-se cu intarziere. In acest caz se purcede la fortarea inceperii de pregatire a roitului natural pentru a doua jumatate a lunii aprilie, in vederea obtinerii lui mai de timpuriu.

Imediat dupa zborul de curatire se alege o familie sau doua, care se amplaseaza la o distanta oarecare de alti stupi. In functie de numarul de roiuri care se doreste a se obtine se ia numarul de familii pentru a fi urmarite si ingrijite in mod special. O familie poate produce circa 8-10 roiuri intr-un sezon.

Inmultirea albinelor
Inmultirea albinelor

Familia aleasa va primi harana ca stimulent iar in lipsa culesului cand are in cuib un minim de 8 faguri cu puiet se mai adauga 2 faguri cu puiet capacit sialbine acoperitoare fara matca luati de la o alta familie. Acesti faguri de intarire se asaza la marginea exterioara a grupului de faguri existenti in stup. Operatia de intarire se repeta circa 7 zile, doar cu puiet capacit si fara albine.

Dupa circa 2-3 zile de la ultima hranire matca incepe sa depuna oua in botcile ce sunt in formare. Din acest moment, familia pregatita pentru producerea roiului sta sub observatie permanenta si dupa ce pregatirea de roit se intensifica se procedeaza la organizarea familiei.

In acelasi timp se pregateste si un stup in care prin transvazare (mutare) se ridica din stupul-mama si se asaza in noul stup matca, 2 faguri cu puiet si albinele care se afla pe el.

Pentru ca noua familie sa se poata dezvolta pana la venirea toamnei se doteaza cu inca doi faguri cu puiet si albinele respective, luati de la un alt stup, formand un prim roi cu 4 rame de puiet, o matca si albinele respective.

Mai merita mentionat legat de inmultirea albinelor, ca noua familia organizata se va mentine intr-un spatiu restrans prin mutarea diafragmelor, asigurandu-i totodata hrana suplimentara pentru a stimula cresterea in bune conditii a larvelor viitoarei matci.

Citeste si: Cresterea albinelor pentru incepatori: cele mai importante reguli

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine