AcasăCulturi profitabileSoiuri de nuc cu rezistenta si fructificare sporita

Soiuri de nuc cu rezistenta si fructificare sporita

Soiurile de nuc pe care specialistii le recomanda, pentru conditiile de la noi, se bazeaza preponderent pe fructificare laterala. Acestea sunt mai rezistente la temperaturile negative si au un spor de productie mai mare.

Va prezentam in acest material cele mai importante soiuri de nuci romanesti omologate in cadrul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Iasi.

Soiuri de nuc: Anica

Originea

Acest soi mai poarta denumirea si de Flamanzi 25, deoarece provine din localitatea cu acest nume din Botosani. Este un soi romanesc de nuc omologat in 1999.

Fructul soiului de nuc Anica

Fructul are o greutate medie de 12,4 grame si face parte din categoria mijlocie, cu un indice de marime de 34,7. Are o forma ovala, simetrica si este usor ascutit in varf.

Fructele au culoarea galben spre usor maronie.

Coaja soiului de nuc Anica are o forma regulata, cu putine adancituri. Miezul, cel mai important de altfel in comercializare, are un gust aromat, deosebit, avand totodata un aspect frumos. Se extrage usor, intreg.

Soi de nuc Anica - cultivare cu cele mai profitabile si rezistente soiuri de nuc
Soi de nuc Anica – cultivare cu cele mai profitabile si rezistente soiuri de nuc

Maturitatea acestui soi este atinsa in a doua decada a lunii septembrie.

Pomul soiului Anica

Cresterea pomului este dreapta, acesta fiind viguros, de culoare cenusiu-deschis. Are o coroana bogata si frunze compuse, ovoide. Durata infloritului la acest soi dureaza circa doua saptamani, pentru inflorescentele mascule.

Citeste si: Afaceri cu nuci: profit de peste 10.000 euro la hectar cu soiul Chandler

La inflorescentele femeiesti inflorirea dureaza aproximativ 8 zile.

Este un soi capabil de o productie buna, cu o longevitate de asemenea buna. Fructele si miezul au un caracter economic foarte bun, pretandu-se astfel in plantatiile comerciale. Este in general un soi rezistent la boli.

Soiuri de nuc: Miroslava

Originea

Miroslava este de asemenea un soi de nuc popular in tara noastra, avand originea in Iasi si fiind omologat in 1994.

Fructul

Soiul Miroslava se remarca prin marimea fructelor, acestea fiind mari, la o greutate de 14,5 grame in medie. Forma lor este usor alungita si au o culoare galben-maronie.

Coaja este subtire si se sparge usor in mana. Miezul are un aspect deosebit, este atractiv si se extrage usor. Din punct de vedere al gustului este foarte aromat si crocant.

Soiuri de nuc - Miroslava Foto: Pepiniera Pom Fruct
Soiuri de nuc – Miroslava Foto: Pepiniera Pom Fruct

Maturitatea soiului se regaseste in prima decada din septembrie.

Pomul soiului de nuc Miroslava

Pomul are o vigoare medie, cu trunchi drept si coroana globuloase. Se remarca printr-un numar mare de ramuri.

Epoca de inflorire este semi-tardiva si are caracter protogin.

Merita de mentionat ca acest soi de nuc are un potential productiv bun, datorita calitatii miezului. Se preteaza pentru infiintarea culturilor in zonele de nord-est ale tarii.

Soiuri de nuc: Sibisel 44

Pomul creste repede, atingand dimensiuni mari de la inceputul fructificarii. Are coroana piramidala, rara, cu ramuri de schelet lungi, destul de groase, garnisite cu formatii de rod scurte. Rezista bine la ger si la ingheturile tarzii de primavara, deoarece infloreste tarziu.

Fructul este mare, de forma ovoconica, cu coaja subtire, care se sparge usor. Suprafata este denivelata, de culoare maro-galbuie. Miezul reprezinta 48% din greutatea fructului, se scoate usor din coji, este alb-galbui,crocant, cu gust dulce, placut aromat. Contine 65% substante grase si 18% substante proteice.

Ovidiu

Originea soiului

Este un alt soi cu originea din Flamanzi, judetul Botosani. Se bucura de omologare si este inscris in catalogul oficial al soiurilor din Romania.

Fructul

Soiul de nuc Ovidiu are niste fructe medii spre mari, cu o forma ovala, de culoare alb-galbuie. Coaja este subtire, se poate sparge cu mana.

Miezul se poate scoate intreg, are un gust placut aromat, fiind de culoare alb-galbuie. Perioada de maturitate este atinsa in a doua parte a lunii septembrie.

Soiuri de nuc - Ovidiu
Soiuri de nuc – Ovidiu FOTO: Renasterea Nucului

Pomul soiului de nuc Ovidiu

Cu o semivigoare, pomul are o coroana globuloasa, cu o crestere dreapta. Epoca de inflorire este semitardiva.

Soiul Ovidiu se recomanda in utilizare in special in culturile din nord-estul tarii. Are un potential productiv bun.

Citeste si: Plantatiile de nuci verzi: afacere de succes pentru fermele de familie

Soiul Velnita

Originea acestui soi de nuc este din comuna Deleni, judetul Iasi, si este de asemenea inscris in catalogul oficial al soiurilor din Romania.

Fructul

Velnita, un alt soi pe baza caruia puteti incepe o plantatie de nuci.
Soiuri de nuc: Velnita

Fructele acestui soi sunt mari, cu o greutate medie de 14 grame. Au o culoare galben cenusie. Miezul este plin, se poate scoate intreg si are un gust placut. Maturitatea este in a doua decada din septembrie.

Pomul

Lastarii pomului au o grosime medie, iar coroana are un port semi-erect. Inflorescentele mascule au o inflorire de 6-12 zile, in timp ce inflorescentele feminine 6-10 zile.

Soiul Velnita este un soi valoros, atat din punct de vedere al calitatii miezului cat si datorita potentialului de productie.

Soiul de nuc Geoagiu 65

Pomul semiviguros, cu coroana piramidala rasfirata, ramuri fructifere groase si lungi, garnisite cu formatii fructifere mijlocii. Rezista bine la ger si la boli. Este autosteril, florile barbatesti inflorind cu mult inaintea celor femeiesti, deci necesita polenizatori.

Fructul este mare, in medie 14 grame, coaja subtire, se sparge usor cu mana. Miezul este de culoare alb-galbuie, se scoate suor din coji, are un gust dulceag-aromat si reprezinta 50% din greutatea totala a fructului. Contine 66% substante grase si 18% substante proteice. Maturarea fructelor are loc la mijlocul lunii septembrie.

Orastie

Pomul este semiviguros, cu coroana piramidala, ramurile de schelet solide, lungi si formatiile fructifere mixte. Este productiv, intra repede pe rod, rezista bine ger si la bolile specifice.

Fructul este mare, in medie 13,7 g., de forma elipsoidala, usor ascutit la capete. Miezul reprezinta 53% din greutatea fructului. Maturarea are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.

Soiul Argesean

Continuam articolul nostru despre soiuri de nuc prezentandu-va cele mai performante soiuri de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Pitesti – Maracineni, din Arges.

Incepem cu un soi foarte productiv, caracterizat de vigurozitate, si anume cu soiul Argesean. Acesta are o buna rezistenta la temperaturile scazute, fructele sunt mari, ajungand la o medie de greuatte de circa 25 de grame.

Randamentul de miez atinge 52-53%, avand o productivitate estimata la 2-3 tone la hectar.

Germisara

Soi obtinut la Statiunea Pomicola Geoagiu, din incrucisarea soiurilor Sibisel 44 si Sibisel 4, omologat in 1979.

Pomul este de vigoare mica, cu coroana globuloasa, ramuri potrivit de groase. Este rezistent la ger, la bolile specifice. Florile femeiesti infloresc inaintea celor barbatesti.

Fructul este mare, in medie 14 g., de forma ovoida, cu baza rotunjita si varful prelungit. Coaja se sparge usor cu mana. Maturarea fructelor are loc in a doua jumatate a lunii septembrie.

Soiul de nuc Jupanesti

Este un soi rezistent la temperaturilescazute, semiviguros, puternic si in fata bolilor si daunatorilor. Fructul are o marime mijlocie, de forma ovala.

Miezul este in proportie de 53% din greutatea fructului, cu o maturare in luna septembrie.

Ca potential de productie, soiul Jupanesti ofera circa 1,9 tone la hectar, intrand pe rod constant incepand cu anul 4.

Soiul Muscelean

Muscelean este un alt soi viguros, adaptat la condiile noastre meteo, care se distinge printr-un fruct mare, cu un miex crocant.

Intrarea pe rod este mai tarzie la soiul Muscelean, mai exact in anul 6-7 de la plantare.

Bratia

Un alt soi pe care dorim sa-l aducem in prim plan, tot de la Institutul de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Pitesti – Maracineni, din Arges, este si soiul de nuc Bratia, rezistent la ger si cu niste fructe mari de aproape 14 grame in medie.

Randamentul in miez este de circa 45% si rodeste din anul 6 de la plantare. Ofera o productie ceva mai buna, de aproape 2,4 tone la hectar, daca se merge pe schema de plantare de 100 de pomi la hectar.

Soiul de nuc Novaci

Soiul de nuci Novaci
Soiul de nuci Novaci. Foto: Pepinieradenuci.ro

Acest soi a fost selectionat de D. Blaja din populatiile existente in judetul Gorj si omologat in 1979.

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana globuloasa, ramura de schelet solida si formatii fructifere mijlocii. Rezista bine la ger si la ingheturile tarzii de primavara. Florile femeiesti infloresc aproape simultan cu cele barbatesti, astfel ca sa se poata autofecunda.

Fructul este de marime supramijlocie, in medie 11 grame de forma rotunda, coaja relativ groasa. Miezul este alb-galbui, se scoate usor din coji, cu gust dulce-aromat. Maturarea se face la sfarsit de septembrie.

Soiul Victoria

Pomul este de vigoare mijlocie, cu coroana cilindrica si ramuri de schelet puternice, bine garnisite cu ramuri fructifere mijlocii. Este rezistent la ger si la bolile nucului.

Soi de nuc Victoria - omologat in 1979
Soi de nuc Victoria – omologat in 1979

Fructul este de marime supramijlocie, in medie de 11 grame, de forma ovoida, cu coaja potrivit de groasa, de culoare cenusiu-galbuie. Miezul are culoarea alba, cu nuanta slab galbuie si se scoate usor din coji. Gustul este bun, dulce-aromat.

Pestisani

Soiul de nuc Pestisani este de vigoare mare, ramurile de schelet fiind solide si lungi. Rezista bine la ger si la ingheturile de primavara, desi infloreste semitimpuriu. Rezistenta la bacterioza este buna, iar la antracnoza mijlocie. Nu este diferenta mare intre data infloririi celor doua tipuri de flori, astfel ca se poate face autofecundarea.

Fructul de marime mijlocie, in medie cu 10 grame, de forma ovoida, cu coaja potrivit de groasa si potrivit de rezistenta la spargere, avand culoarea cenusiu-galbuie.

Miezul este alb cu o nuanta galbuie, un gust dulce si foarte aromat.

Unde se afla Romania pe harta mondiala a culturilor de nuc

Romania, inainte de anii 1990, obisnuia sa aiba suprafete generoase de livei cu nuc, ajungand cel mai mult sa posede circa 4.000 de hectare de nuc. Se estimeaza ca in 2010 numarul de hectare pe care tara noastra le mai are cu nuc au ajuns la 1.500 ha.

China, Iran, precum si Statele Unite sau Turcia sunt printre cei mai mari producatori de nuci. Romania, in ultimii ani, a fost depasita la suprafetele cultivate si de Republica Moldova, acolo unde se estimeaza ca exista o suprafata totala cu livezi de nuc de circa 13.000 – 14.000 hectare.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua!
    Vreau sa interesezi:-soiurile de nuci enumerate de mai sus sint autopolenizator?…sau ce soiuri polenizeaza?
    Pana la ce grade minus rezista soiurile
    Cu stima:Zetenyi Sandor Ervin

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine