AcasăIepuriIepure Albastru Vienez: caracteristici ale rasei

Iepure Albastru Vienez: caracteristici ale rasei

Rasa de iepuri Albastru Vienez dateaza inca din secolul 19 si este produsul unei incrucisari de trei rase, mai exact a Uriasului Belgian, a Uriasului de Lothring si a Berbecului francez.

Asa cum ii spune si numele, rasa este originara din Austria, insa la inceput, exemplarele purtau denumirea de Uriasul Vienez, deoarece aveau o greutate mai mare de aproape 7 kg. Cu timpul insa, rasa a fost adaptata cerintelor de a oferi caracteristici ale blanii mai bune, fapt care a condus la o diminuare a greutatii corporale.

Este o rasa crescuta in principal pentru blana si carne.

Greutatea acestei rase este de minim 3,3 kg, iar cea normala se afla in jurul valorii de 4 – 4,5 kg. Exista si exemplare de Albastru Vienez care ating peste 5 kilograme ca si greutate.

Structura corpului, capul si urechile

Forma colindrica a corpului, pozitie aproape semiinalta, cap puternic, gat scurt, fruntea si botul sunt late, urechi foarte puternice, piept bine format, membre puternice, de lungime medie.

Ochii sunt de o culoare albastru-cenusie, iar ghearele sunt inchise la culoare.

Prolificitatea rasei Albastru Vienez

Prolificitatea medie la care ajunge aceasta rasa este de 7-8 pui la o fatare. Maturitatea sexuala este atinsa in jurul varstei de 8 luni.

Hrana

Toamna si iarna, iepurii Albastru Vienez au nevoie in special de substante nutritive, de aceea este foarte important sa le introducem in hrana furaje concentrate: tarate si faina de cereale, peste precum si ghinde de stejar, zer, lapte integral.

Exemplar deosebit de iepure albastru vienez
Exemplar deosebit de iepure Albastru vienez

Caracteristici ale blanii

Parul de lungime medie este foarte des. Culoarea de acoperire este de la albastru mediu pana la albastru inchis, subcolorit mai deschis, iar pe abdomen culoarea este mai mata.

Defecte care pot fi intalnite la aceasta rasa

Pentru cei care cresc iepuri destinati concursurilor de cunicultura, este important sa cunoasca standardul rasei, precum si defectele usoare sau grave care pot aparea la Albastru Vienez.

Defectele usoare: trasaturile capului si ale urechilor nu sunt suficient de pronuntate, culoarea de acoperire este mai deschisa, pestrita sau maronie. Mustatile deschise la culoare, culoare usor nepotrivita a ochilor.

Defectele grave: capul si urechile nu corespund fenotipului rasei, culoarea de acoperire prea deschisa sau prea inchisa, culoarea necorespunzatoare a ochilor si a ghearelor, subcolorit predominant alb.

Preturi

Un pui de Albastru Vienez costa incepand cu 100 lei pe siteurile de anunturi. Femelele si masculii ajung la circa 200 lei.

Citeste si: Cele mai frumoase nume de iepuri pentru animalul tau de companie

Citeste si: Rase de iepuri care pot fi crescute in Romania

Sursa foto: profil crescatori anunturi OLX

Daca apreciati acest articol, va invitam sa dati Like paginii noastre pe Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine