AcasăIepuriIepure de Angora: cel mai pufos si gingas iepuras

Iepure de Angora: cel mai pufos si gingas iepuras

Iepurele de Angora va iesi mereu in evidenta datorita blanii sale dese, ce seamana mai degraba cu o mare minge de puf. Il putem gasi atat in variatii de culori, cat si alb. De multe ori este ales ca un iepure de companie pentru copii, in special datorita caracterului sau bland si docil.

Se considera ca rasa Angora (Ankara), originara din Turcia, a fost printre primele rase de iepuri domesticite, acum cu multe sute de ani in urma. Se presupune ca au fost adusi in Franta in anul 1723, din regiunea Marii Negre. In 1777 au fost exportati din Anglia in Germania.

Va prezentam in acest articol cateva dintre cele mai importante caracteristici ale rasei, precum si modul in care puteti utiliza rasa Angora, daca intentionati sa va deschideti o afacere cu iepuri.

In primul rand vom mentiona ca rasa Angora are patru mari diviziuni la nivel mondial: prima subspecie este iepurele de Angora englez, crescut in special ca animal de companie, apoi avem varianta franceza, pentru care lana este cuvantul cheie. Apoi este rasa Angora satin, ce poseda o blana deasa, extrem de valoroasa, apoi rasa germana (folosti preponderent pentru productia de fibre).

Exista de asemenea si o diferentiere asupra coloritului: Iepurele de Angora colorat si cel alb.

Iepure de Angora colorat

Greutatea minima a acestor exemplare este de 2,5 kg, iar cea normala se inregistreaza in jurul valorii de 3,5 kg. Exista si unele exemplare, rare, care ajung la peste 5 kg.

Structura corpului si capului: usor alungit, capul este bine prins de trunchi, iar urechile sunt puternice.

Blana este deasa si uniforma, culoarea de acoperire este pastelata. Culorile cele mai frecvente sunt: neagru, castaniu sau cafeniu deschis.

Iepure de Angora
Iepure de Angora

Zonele cu par mai scurt sunt mai inchise la culoare. Lungimea firului de lana este de 6 cm, la cele de expozitie in special, iar cel putin el masoara 3,5 cm. Prezinta lana pe obraji, membre, frunte si in varful urechilor.

Defecte usoare: lana putin mai subtire, mai scurta, precum vata; crestere neuniforma a lanii, zone cu lana impaslita, puf rar, putine fire spic sau mustati. Defectele grave pot consta in: lana prea subtire, prea putin puf, lungimea firului de par sub 3,5 cm, zone mari fara par, culoare nepotrivita.

Iepurele de Angora alb

Si aceste exemplare au o greutate medie de circa 3-3,5 kg, cea maxima fiind situata in jurul valorii de 5,25 kg.

Iepurele alb din aceasta rasa are ochi rosii sau albastri, iar ghearele sunt albe. Capul este usor alungit, cu urechi puternice.

Caracteristicile lanii: deasa si uniforma, cu usoare nuante de crem. Puf usor ondulat, firele de par prezinta ondulari mai mari avand varful precum firele spic. Defecte usoare: lana putin mai subtire, mai scurta, puf rar, cresterea neuniforma a lanii, zone mici cu lana impaslita. Defecte grave: lana prea subtire, puf foarte rar, lana neincretita.

Iepure Angora gigant
Iepure Angora gigant

Particularitati ale femelei: la exemplarele mai in varsta de iepure Angora se admite existenta unei salbe dezvoltate corespunzator.

Comportamentul

Asa cum am subliniat si anterior, rasa de iepuri Angora este recunoscuta pentru docilitatea sa, de aceea se folosesc frecvent ca animale de companie. Daca li se asigura cele necesare si nu sunt stresate, animalele isi pastreaza calmul in orice situatie, indiferent de varsta. Trebuie insa acordate o atentie mai mare ingrijirii blanii.

Durata medie de viata a iepurilor din aceasta rasa este de 6-7 ani.

Gestatia si adapostul necesar lor

Reproducerea iepurilor din rasa Angora se realizeaza destul de usor si rapid. Astfel, in general, femelele au 6-7 pui la o gestatie.

In cazul persoanelor care vor avea un iepure de Angora ca si animal de companie trebuie sa ia in calcul ca acesta va rontai tot ce va gasi. In schimb, daca ii vom pregati o cusca, aceasta ar trebui sa aiba macar jumatate de metru ca lungime si latime. Cel mai bine este sa-i pregatiti iepurelui un strat moale, eventual din paie, in cusca. Picioarele iepurelui sunt sensibile, de aceea trebuie protejati.

O atentie destul de mare, pentru a-i mentine sanatosi, trebuie acordata temperaturii ambientale (sa nu fie nici prea cald sau frig). De asemenea, blana lor trebuie ingrijita, altfel pot aparea capuse sau chiar probleme mai grave (blocaje respiratorii cauzate de inghitirea pufului etc.).

Cum se recolteaza lana iepurilor de Angora

Lana acestor iepurasi este foarte cautata in toata lumea, mai ales de companiile din domeniul textil. Firul este moale, fin, de aceea este folosit la numeroase articole vestimentare. Lungimea unui fir de lana din rasa de iepuri Angora poate atinge 15-17 cm.

Angora argintiu
Angora argintiu

Poate va vine sau nu sa credeti, dar blana acestei rase de iepuri este de pana la 6 ori mai calduroasa decat fibra din lana de oaie. Bineinteles, lana este de cele mai multe ori amestecata cu alte fibre, in functie de produsul final. Totusi, trebuie spus ca ingrijirea blanii este un ritual in sine. Iar pentru cei interesati de acest aspect merita mentionat ca ritmul de crestere a blanii este determinata, in buna masura, de circulatia sangelui.

Hrana iepurilor de Angora

Principala hrana care trebuie acordata iepurilor este fanul, alaturi de trifoi, precum si hrana granulata. Pentru exemplarele care au o varsta de pana in 7-8 luni se vor da granule din lucerna.

Nu trebuie sa uitam ca iepurasii sunt mari consumatori de fructe si legume (le putem da: morcovi, varza, pere, mere, sfecla), insa pe acestea trebuie sa le dam ca un supliment la mancarea principala.

De asemenea, le vom da si verdeturi cat se poate de proaspete. Fanul se recomanda de asemenea sa fie proaspat, la fel ca si apa.

Lucerna o vom scoate din alimentatia iepurilor, dupa ce acestia au 8-9 luni.

Citeste si:

Rase de iepuri care pot fi crescute in Romania

Valorificarea iepurilor de carne: tot ce trebuie sa stim

Cresterea iepurilor: cum ajungi de la hobby, la afacere

Utilizarea gunoiului de iepure ca ingrasamant

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine