Categorii
Apicultura

Sfaturi despre numerotarea stupilor

Indiferent ca lucrati intr-o stupina mica sau una cu multe familii de albine, numerotarea stupilor este o regula de gospodarire, pana la urma, pe care apicultorii trebuie sa o aplice.

Numarul de ordine al stupului este cel cu care fiecare si-a inceput viata lui in stupina si nu trebuie schimbat, pentru ca acest numar il individualizeaza.

Multi apicultori insa cofunda adeseori numarul de ordine al stupului cu numarul de ordine al coloniei, ceea ce nu este normal.

O colonie poate fi mutata intr-un alt stup, si ea nu trebuie sa-si piarda individualitatea. Ea a primit un numar de ordine, care dispare o data cu ea, atunci cand colonia e desfiintata.

Tot asa si stupul: el a primit la inceput un numar, care e actul sau de inventar si dispare o data cu vechimea, cu desfiintarea lui sau cu predarea stupului unei alte unitati sau altei persoane.

De aceea unul este numarul stupului si altul e cel al coloniei. Fiecare trebuie sa-si aiba propria sa individualitate.

Numarul de ordine al stupului va fi inscris in interiorul sau, invizibil dinafara si acelasi numar il poarta si piesele sale componente, chiar daca toti stupii sunt la fel si piesele se potrivesc la oricare din prisaca.

E necesara aceasta masura si pentru preintampinarea unei contagiuni in caz de boala. Numarul de ordine al coloniei este scris pe o placuta metalica mobila, care sta intr-un dispozitiv fixat pe peretele din fata al stupului.

Cand colonia a parasit stupul si e mutata in altul, placuta cu numarul coloniei trece la stupul nou unde ea a fost mutata si unde se prinde provizoriu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Pagina data web este protejata cu reCAPTCHA care este in aplicarePolitica confidialitatii si Conditiile de service Google.