AcasăLegume si fructeCe plante puteti folosi ca ingrasamant verde

Ce plante puteti folosi ca ingrasamant verde

Puteti utiliza diferite plante pentru a fertiliza in mod natural solul. Aceasta masa vegetativa are rolul de fixare a azotului in pamant, precum si a altor elemente nutritive.

Acest tip de fertilizare se realizeaza fie anual, fie postsemanat. Anual insa este mai eficient deoarece favorizeaza restructurarea terenului pentru mai mult timp.

Se poate utiliza trifoi sau ovaz in epoca de semanat martie-aprilie, pentru fixarea azotului. De asemenea, se poate folosi si lupin (aprilie – august).

Ingrasaminte naturale si fertilizarea ecologica a solului

Ingrasamintele verzi in postsemanat (este tipul de fertilizare cel mai utilizat; urmeaza culturii principale, semanatul facandu-se in iulie sau octombrie; speciile pot fi folosite singure sau in amestec).

Amestec de mazariche de vara cu ovaz (Iulie – August). Rezista pana la -5 grade Celsius; fixeaza azotul.

Trifoi alexandrin si persan pur sau in amestec (mijloc de august). Pot fi realizate 1-2 coase.

Facelia – sfarsit de august. Crestere rapida; radacini adanci; buna melifera, rezista pana la -7 grade Celsius.

Floarea soarelui – sfarsit de august. Crestere rapida, dupa 8-10 saptamani formeaza masa verde mare.

Mustar – sfarsit de septembrie. Specia crucifera; radacina pivotanta pe terenuri compacte; Nu trebuie cultivate anticipat varza.

Ingrasaminte verzi folosie presemanat: spanac, facelia, valeriana, la inceput de februarie.

Incorporarea in sol a biomasei vegetale se face superficial, la 5-10 cm pe solurile grele si la 10-20 cm in solurile usoare (in pamanturile nisipoase se recomanda sa se semene lupinul si trifoiul, in cele argiloase mustarul si rapita iar in cele calcaroase trifoiul si mazarea). Ingrasamintele verzi nu se incorporeaza imediat dupa ploi.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine