Rasa de porc Alb de Rusetu a fost formată incepand cu anii 1950, prin lucrări de încrucișare dirijata.
Cercetătorii care au lucrat la această rasa sunt cei de la Stațiunea de Cercetare Zootehnie de la Rusetu, județul Buzău, cu scopul formării unui porc pentru producția de carne, adaptat la condițiile climatice de la noi, precum și cu o rezistență buna la boli.
Incrucisarile au fost făcute între scroafele din rasa Stocli si vierii din rasa Marele Alb. Ulterior s-au făcut metisari si cu rasa Landrace.
Porcul Alb de Rusetu: caracteristici ale rasei
Porcul Alb de Rusetu este caracterizat printr-o rezistență organică buna la climatul secretos din Câmpia Bărăganului.
Are o conformatie asemanatoare cu animalele din rasa Marele Alb, avand insa parul mai abundent, de culoare alba cenusie deschis.
Pielea este usor pigmentata, iar talia este destul de mare (80 – 85 cm inaltime) si o greutate de 180-209 kg a animalelor adulte.
Prolificitate si spor mediu zilnic
Porcul Alb de Rusetu are o prolificitate mijlocie, obtinandu-se 10,2 purcei pe scroafa, la o fatare, cu o buna capacitate de alaptare.
Sporul mediu zilnic de crestere in greutate variaza intre 560 si 625 grame, realizandu-se cu un consum specific de 4,2- 4,3 UN/kg. Porcul de Rusetu se adapteaza bine la conditiile de crestere semiintensiva, pretandu-se la ingrasarea timpurie pentru carne.
Arealul de raspandire se situeaza intre judetul Ilfov si Baltile Dunarii, cu extindere spre sud si spre est.
Asupra acestei populatii de porcine se aplica actiuni de selectie si de incrutisare cu rasele albe de carne.
Porcul Alb de Rusetu este incadrat in rasele cu o prolificitate foarte buna, motiv pentru care se considera ca face parte din grupa raselor materne.
Citeste si:
Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne
Modele adaposturi porci: cum le construim si unde le amplasam
Sisteme de crestere a porcilor pentru o ferma eficienta