AcasăCresterea porcilorPorcul Alb de Rusetu: prolificitate, caracteristici fizice

Porcul Alb de Rusetu: prolificitate, caracteristici fizice

Rasa de porc Alb de Rusetu a fost formată incepand cu anii 1950, prin lucrări de încrucișare dirijata.

Cercetătorii care au lucrat la această rasa sunt cei de la Stațiunea de Cercetare Zootehnie de la Rusetu, județul Buzău, cu scopul formării unui porc pentru producția de carne, adaptat la condițiile climatice de la noi, precum și cu o rezistență buna la boli.

Incrucisarile au fost făcute între scroafele din rasa Stocli si vierii din rasa Marele Alb. Ulterior s-au făcut metisari si cu rasa Landrace.

Porcul Alb de Rusetu: caracteristici ale rasei

Porcul Alb de Rusetu este caracterizat printr-o rezistență organică buna la climatul secretos din Câmpia Bărăganului.

Are o conformatie asemanatoare cu animalele din rasa Marele Alb, avand insa parul mai abundent, de culoare alba cenusie deschis.

Pielea este usor pigmentata, iar talia este destul de mare (80 – 85 cm inaltime) si o greutate de 180-209 kg a animalelor adulte.

Prolificitate si spor mediu zilnic

Porcul Alb de Rusetu are o prolificitate mijlocie, obtinandu-se 10,2 purcei pe scroafa, la o fatare, cu o buna capacitate de alaptare.

Sporul mediu zilnic de crestere in greutate variaza intre 560 si 625 grame, realizandu-se cu un consum specific de 4,2- 4,3 UN/kg. Porcul de Rusetu se adapteaza bine la conditiile de crestere semiintensiva, pretandu-se la ingrasarea timpurie pentru carne.

Arealul de raspandire se situeaza intre judetul Ilfov si Baltile Dunarii, cu extindere spre sud si spre est.

Asupra acestei populatii de porcine se aplica actiuni de selectie si de incrutisare cu rasele albe de carne.

Porcul Alb de Rusetu este incadrat in rasele cu o prolificitate foarte buna, motiv pentru care se considera ca face parte din grupa raselor materne.

Citeste si:

Rase de porci cu cel mai mare randament al productiei de carne

Modele adaposturi porci: cum le construim si unde le amplasam

Sisteme de crestere a porcilor pentru o ferma eficienta

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine