AcasăCulturi profitabileCultivarea tutunului: cat costa si ce profit are o astfel de afacere

Cultivarea tutunului: cat costa si ce profit are o astfel de afacere

Cultivarea tutunului a fost o activitate agricola substantiala inainte de Revolutie, in ultimii ani numarul celor care incep o astfel de afacere fiind tot mai mic. Cu toate acestea, mai exista cativa fermieri care au ales sa inceapa o asemenea cultura pe cateva zeci de hectare, iar pariul lor a fost castigat.

Dupa ce au lucrat mai multi ani in Italia, doi soti din Iasi au decis sa puna bazele unei afaceri agricole in Romania. Au ales cultura tutunului, prin urmare au infiintat chiar singura plantatie de tutun din judet, scrie Digi24.

Opt hectare cultivate cu tutun

Mai bine de 11 ani, Daniel Plescan si sotia sa au lucrat in Italia la un producator de tutun. Inevitabil, au invat multe lucruri despre aceasta afacere si au ales sa-si fie proprii patroni. Astfel, cu banii stransi, au plantat, in primul an, mai exact in 2012, trei hectare de tutun.

Surprinsi si bucurosi totodata ca aceasta cultura s-a dezvoltat foarte bine in zona, au decis sa isi mareasca suprafata cultivata pana la 8 hectare.

„Am invatat in Italia toata tehnologia de plantare a tutunului, precum si cusutul si uscatul. Am fost bucurosi sa vedem ca s-a adaptat foarte bine la clima si sol”, spune Daniel Plescan.

Cultivarea tutunului – Subventie de 2.000 euro pe hectar

Ministerul Agriculturii ofera o subventie de 2.000 de euro pe hectar pentru cei care se ocupa de cultivarea tutunului. Fireste, exista mai multe conditii pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca pentru a primi acesti bani.

Pretul unui kilogram de tutun ajunge aproximativ la 3 lei. „Ata pentru cusut noi o luam din Italia cu 5-6 euro kilogramul. Folia este scumpa si ea”, mai spune producatorul.

Din punct de vedere al productiei, pe un hectar se poate recolta in conditii optime undeva la 10 tone de tutun verde. Dupa uscare, aceasta cantitate ajunge la circa 1- 2 tone. Planta poate oferi undeva la 80 de frunze. Recoltarea se face de circa patru ori intr-un an.

Cei interesati de cultura tutunului trebuie sa aiba un contract cu un procesator, pentru a putea cultiva. Apoi, fermierii trebuie sa obtina o autorizatie si de la Directia pentru Agricultura. Si Inspectoratul Judetean de politie trebuie sa fie instiintat de infiintarea culturii.

Pregatirea terenului pentru cultivarea tutunului

Tutunul are capacitatea de a fi semanat ani la rand pe aceeasi parcela (chiar si 15 ani). Este o cultura care merge foarte bine dupa orzul si graul de toamna.

Este important ca la o cultura de tutun sa nu se faca rabat de la fertilizarea solului, deoarece planta de tutun are nevoie sa se dezvolte atat sub aspect de numar de frunze (cantitate), cat si la nivel de calitate a frunzelor.

Pentru 100 kg de frunze, elementele nutritive necesare, consumul acestora, este de 2,4 kg N, 0,7 kg P2O5 şi 5,0 kg K2O.

Pregatirea terenului consta in aratura de vara la o adancime de 25 cm, daca vom pune grau de toamna. Vom mentine aceasta aratura cat se poate de curata. in primavara, vom interveni cu grapa de dsicuti pana la plantare. Este nevoie de un sol cat mai afanat. Apoi, inainte de a efectua plantarea propriu-zisa, vom pregati patul germinativ.

Cultivarea tutunului: cum produce rasadul

Fiind o samanta de dimensiuni mici si sensibila la temperaturile scazute, tutunul se seamana in rasadnite. Apoi, acesta este mutat in camp. Pentru a grabi rasarirea, semintele de tutun care se vor semana in rasadnite, dupa 20 martie, se vor pune la incoltit (se vor tine circa 12 ore), intr-un vas cu apa calduta.

Ulterior, semintele se vor punea tine in continuare in sac 3-5 zile, intr-o camera in care temperatura nu depaseste 25 de grade Celsius.

Din cand in cand, săculeţul se stropeşte cu apă călduţă şi se întoarce de pe o parte pe alta. În aceste condiţii sămânţa încolţeşte. La semănat lungimea colţului nu trebuie să depăşească lungimea seminţei.

Se foloseste gunoi de grajd pentru rasadnite, in principal cel de cabaline, doar sa fie ceva mai paios. Se face o platformă de gunoi cu o înălţime de 40-60 cm, se lasă 5-6 zile să se taseze, apoi se pune un strat de pământ gros de 15-20 cm, format dintr-o parte pământ de ţelină, două părţi mraniţă şi o parte nisip.

Semanarea se face manual, acoperindu-se apoi cu un strat de mranita maruntita. Solul se taseaza dupa aceea cu o scandura si se stropeste cu apa calduta. In mod normal samanta ar trebui sa rasara in circa o saptamana.

Cum se planteaza tutunul

Răsadul de tutun se scoate din răsadniţă numai în ziua plantării şi atunci cu puţin timp înainte de plantare, prin smulgere fir cu fir, alegându-se plantele uniforme şi dezvoltate. În seara precedentă, răsadul se udă până la umezirea stratului nutritiv pe adâncimea de 8-10cm şi se acoperă cu o pânză de iută, tifon sau cu rogojină.

Nu este indicată udarea cu puţin timp înainte de scoatere din răsadniţe, din cauză că rădăcinile se spală parţial şi la smulgere rămân acoperite cu prea puţin pământ. După smulgere, răsadul se triază, eliminând firele pipernicite, iar la plantele oprite pentru plantare li se elimină foile de la bază, care sunt îngălbenite şi li se îndepărtează vârful rădăcinii principale.

Răsadul smuls, fără să se scuture de pământ, se aşează într-un singur strat, în cutii acoperite cu o pânză udă şi se transportă în câmp pentru plantare. Plantatul se face numai în orele de dimineaţă şi de după amiază, când temperatura este mai scăzută şi umiditatea aerului mai mare. Dacă timpul este mai răcoros, plantatul se poate face în tot cursul zilei.

Cand se planteaza

Perioada optima de plantare este intre 20 aprilie si jumatatea lunii mai. In general, distantele de plantare se stabilesc pe baza soiului, insa acestea sunt de circa 50 cm intre randuri si de circa 15-30 cm intre plante.

Plantarea rasadului se face in mod obisnuit. Se face o gaura cu plantatorul, apoi se pune apa, se pune rasadul si se acopera cu pamant.

Cultura de tutun are nevoie de o irigare corespunzatoare. Din acest punct de vedere putem mentiona ca cel mai mare consum de apa apare in iunie – august, cand se consuma circa 5,2 – 6,1 mm l /ha.

Prima udare se a face inainte de infiintarea culturii de tutun (150 – 250 m cubi pe hectar), pentru a crea conditii optime de dezvoltare a plantei. Se mai uda apoi dupa ce plantele s-au prins si inradacinat, apoi pana la inflorire se mai iriga de 3 ori.

Recoltarea si uscarea frunzelor de tutun

Planta nu ajunge cu toate frunzele odata la maturitatea tehnica, industriala, de aceea recoltarea se produce in mai multe etape. Culoarea deschisă a frunzelor, pierderea luciului, apariţia de pete gălbui spre vârf şi margini, căderea perişorilor, răsfrângerea uşoară a marginilor în jos constituie semne exterioare ale maturităţii tehnice.

Dospitul este acel proces prin care frunzele de tutun se ingalbanesc. Temperatura optima pentru a face acest lucru este cuprinsa intre 26 si 35 de grade Celsius. La recoltare, funzele contin circa 80% apa.

Prin uscare frunzele primesc o anumita culoare si elimina apa.

Speram ca aceste sfaturi despre cultivarea tutunului v-au fost necesare. Va invitam sa ne scrieti in sectiunea de comentarii daca aveti intrebari sau doriti sa va impartasiti opinia despre aceasta cultura.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

6 COMENTARII

  1. Sunt incantata de curajul și rezultatul obținut din cultivarea de tutun de către acești tineri.
    As dori mai multe informații, detalii in legătură cu cultivarea de tutun.nu am experiența în domeniu doar îmi aduc aminte de pe timpul când culegeam tutun și întindeam pe ață si al uscam in vacanta la bunica.
    Mulțumesc

  2. Buna ziua,

    As avea o intrebare. nu scrie in articol la 1 ha de tutun cultivat.
    1. Cat investie este necesara ?
    De asemena cam la ce productie te poti astepta pe an. Am citit undeva ca undeva la 1-2 tone de tutun uscat la 10 tone cultivate.
    2. Intrebarea mea este aceasta productie este pe an? Am vazut ca poti ridica 3-4 culturi pe an.
    3. Daca vinzi en-gros tutul catre un mare producator cam la ce pret il poti vinde? Am vazut pe site-uri gen OLX, Publi24 ca se vindea 1kg la 150 lei.
    Va multumesc sper sa aud un raspuns de la dvs. cat mai repede

  3. deci 3 lei/ kg și după uscare rămîi cu 1-2 tone/ hectar. Adică, in varianta optimistă,in care scoți 2 tone, ai un cîștig brut de 6000 de Lei? din care scazi materia primă de plantare, munca, irigațiile, culesul, uscatul samd? și în cite luni de la plantare vin acești bani?că dacă ai 6000 după 3 luni, din care scazi investiția, taxele și ce o mai fi, dacă ce rămîne împarți la 3, reiese că mai bine stai și iei ajutor de șomaj, că tot aia e.
    îmi scapă mie ceva?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine