AcasăAfaceri profitabile la taraPlantatiile de nuci verzi: afacere de succes pentru fermele de familie

Plantatiile de nuci verzi: afacere de succes pentru fermele de familie

Un hectar de livadă de nuc cultivat cum trebuie poate genera un venit de minimum 10.000 de euro/an. Vorbim despre o investiție de viitor, dar pentru care vom aștepta 4-5 ani, timp în care nucii plantați intră pe rod, spune domnul Iosif Kiss, pomicultor pasionat de nuci și totodată consultant specializat în această cultură.

Mai mult decât atât, investiția își poate dovedi rentabilitatea în medie până la 35-40 de ani.

În ultimii ani, proiectele privind culturile de nuci verzi s-au extins din ce în ce mai mult, fiind promovate ca exemple de bună practică, încurajând astfel persoanele doritoare să devină tot mai implicate în acest sector.

Pentru fermele de familie, livezile de nuci verzi reprezintă o oportunitate și o variantă din ce în ce mai importantă și de luat în calcul. Accesul la informație și exemplele de reușită promovate atât în presa de profil cât și în mediul online și Tv reprezintă surse de obținere de informații foarte utile, potrivit revistei Romania Rurala.

Pornind de la realitatea conform căreia în prezent cererea pentru miezul de nucă este peste nivelul ofertei, se justifcă alocarea unui teren disponibil, pentru plantații de nuci. În cazul fermelor de familie, plantațiile se vor face pe maximum cinci hectare.

Tot de la cinci hectare a pornit și ing. Iosif Kiss, cu o livadă în județul Dâmbovița, investind apoi în Bihor. Totodată, multitudinea de persoane ce apelează la serviciile sale despre consultanță în acest domeniu vorbește de la sine despre succesul înfințării unei livezi de nuci verzi.

În Europa se înregistrează un deficit de 80.000 – 90.000 de tone de miez de nucă. Chiar dacă nucul nu se recoltează începând cu primul
an, așteptarea va merita datorită posibilităților variate de valorifcare a produselor ce se pot obține și pot lua direcția diferitelor piețe, atât interne cât și externe.

De ce pot fi plantațiile de nuc extrem de proftabile pentru fermele de familie

În prezent se înregistrează o cerere foarte mare. Tendința se va menține și în următorii ani.

În acest sector competiția este relativ scăzută.

Posibilitățile de valorifcare a produselor obținute sunt variate.

Prețurile de comercializare sunt foarte avantajoase: proftul estimat ca rezultat al comercializării nucilor este, în medie, de 10.000 de euro anual/hectar.

Costurile de operare pentru un hectar nu depășesc 1.000 de euro/an.

Se pot obține între 3 și 8 tone de nuci/hectar/an, luând în calcul diverși factori ai climei locale.

România este una dintre principalele furnizoare de miez de nucă din Uniunea Europeană.

Nucul trăiește în medie 80 – 90 de ani.

Statistici privind culturile de nuci pe piața internațională și în România

La nivel mondial, conform datelor statistice ale Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), țările în care se înregistrează cea mai ridicată producție de nuci verzi sunt: China, S.U.A, Iran, Turcia, România, Franța, Italia.

Prezența României în acest top nu este întâmplătoare. În anul 1989, România se situa pe locul trei pe glob în ceea ce privește marile țări producătoare de nuci verzi. În anul 2010, România a înregistrat o producție de aproximativ 34 de mii de tone de nucă, valoare ce o clasa pe primul loc în rândul producătorilor din Europa.

În țara noastră, culturi însemnate de nuci se găsesc în județe precum Alba, Constanța, Dolj, Gorj, Hunedoara, Iași, Mureș, Satu Mare și Vâlcea, aceste județe beneficiind de soluri ideale pentru cultivarea nucilor. Cele mai convenabile soluri se întâlnesc în zonele deluroase, cu o climă favorabilă, unde altitudinea este cuprinsă între 350 – 500 m.

Stațiunile de cercetare dezvoltare pentru pomicultură

O parte considerabilă din soiurile românești de nuc se obțin în cadrul stațiunilor de cercetare – dezvoltare pentru pomicultură. Aici au loc hibridări și selecții speciale ale unor biotipuri locale, soiuri specifice pentru fecare zonă. Singura colecție de nuc din țară, cu peste 100 de soiuri și peste 2500 de hibrizi, o găsim la Râmnicu Vâlcea.

Fermele de familie ce-și doresc accesarea fondurilor europene nerambursabile pentru înființarea unei plantații de nuci trebuie să aibă în vedere faptul că în evaluarea proiectului se va ține cont dacă soiul de nuc face sau nu parte din Catalogul Oficial al Soiurilor.

Stațiuni de cercetare dezvoltare pentru cultura de nuci și soiurile obținute:

Soiuri de nuc obținute la SCDP Vâlcea: Valcor, Valmit, Valrex

Soiuri de nuc obținute la SCDP Iași: Anica, Miroslava, Ovidiu, Velnița

Soiuri de nuc obținute la ICDP Pitești-Mărăcineni: Argeșean, Brătia, Jupânești, Mihaela, Mușcelean, Roxana

Soiuri de nuc obținute la SCDP Geoagiu: Claudia, Geoagiu 65, Orăștie, Sibisel 252, Sibisel 44, Germisara, Sarmis, Ciprian

Soiuri de nuc obținute la SCDP Târgu-Jiu: Novaci, Șușița, Victoria, Peștișani

Soiuri înscrie în Catalogul Oficial al Soiurilor (Ediția 2012): Anica, Cazacu, Chișinău, Ciprian, Claudia, Corjeuși, Costiujeni, Geoagiu 65, Geoagiu 86, Germisara, Jupânești, Miroslava, Novaci, Ovidiu, Ronutex, Schinoasa, Sibisel 44, Sibisel 252, Șușița, Timval, Valcris, Valcor, Valmit, Valrex, Valstar, Velnița, Unival

Valorificarea produselor obținute din culturile de nuci verzi

Cultura de nuci verzi este una foarte rentabilă datorită faptului că toate părțile componente pot fi valorificate pe diversele piețe naționale și internaționale. Un kilogram de nuci în coajă se poate vinde pe piața externă între trei și cinci euro, în funcție de calitate și de soi.

În ceea ce privește comercializarea directă de către producători a unui litru de ulei de nuci, prețul acestuia variază între 15 – 20 de euro.

Miezul de nucă, care conform standardului mondial trebuie să reprezinte 50% din greutatea nucii, se utilizează în industria cofetăriei și a patiseriei. Acesta poate fi consumat și valorifcat ca atare, fiind un aliment sănătos, bogat în substanțe proteice, glucide, Ca, Zn, Mg, Fe.

Uleiul de nucă, obținut din miez, se utilizează în industria fabricării săpunurilor, a lacurilor și, de asemenea, în industria cosmetică și farmaceutică.

Nucile verzi se folosesc în industria dulcețurilor. Mugurii, cojile și lăstarii se pot utiliza în industria băuturilor alcoolice, dar și în scopuri farmaceutice și terapeutice. Lemnul de nuc este foarte apreciat și la mare căutare pe piața externă, ca materie primă în industria mobilei (1.500-2.000 de euro/m3).

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine