AcasăLegume si fructeCum se planteaza ridichile

Cum se planteaza ridichile

Daca tot am deschis mai demult subiectul cu ridichea de luna, ar fi bine-venite niste sfaturi despre cum se planteaza ridichile. Mai ales ca aceste legume sunt indragite si foarte sanatoase.

Iata ce conditii ar trebui sa asiguram culturii de ridichi pentru a avea capacitatea sa se dezvolte.

Cerinte de cultivare

Pentru a germina este necesara o temperatura de 2-3 grade Celsius, iar pentru vegetatie 15-16 grade Celsius. Si noaptea este necesar ca temperaturile sa nu coboare sub 10 grade Celsius.

Are nevoie de asemenea de mult soare, circa 15 ore pe zi. Fata de umiditate, exigentele ridichilor sunt mari, nivelul optim fiind la 70-80 %.

Ridichea prefera soluri afanate, bogate in humus, cu pH 6 – 7,4. Ingrasamintele minerale se aplica inainte de semanat din cauza perioadei scurte de vegetatie. Dozele orientative: 100-150 kg azotat de amoniu/ha, 150 kg superfosfat/ha, 100 – 120 kg sare potasica la hectar la ridichile de vara si iarna.

„Se administreaza gunoi de grajd, apoi se frezeaza, semanam apoi cam suta de grame de samanta la 100 mp. Solul trebuie sa fie maruntit, ca planta sa germineze mai usor, altfel ridichea o sa fie deformata”, explica Pavel Bonea, legumicultor.

Melcii sunt cei mai periculosi daunatori pentru cultura de ridichi. Vlad Gheorghe, un alt legumicultor cu experienta, recomanda ca pe marginea culturii, la fel ca la un teren de fotbal, sa facem o tusa de var. Acest var se da in stadiu de praf. Cand melcul atinge acea linie, se retrage.

Cum se planteaza ridichile: tehnologia

In primavara, dupa ridichiile de luna, pot fi cultivate specii legumicole importante ca solano-fructoase, bostanoase, varzoase de vara si toamna. Ridichea de iarna (semanata in iulie) urmeaza dupa verdeturi timpurii, leguminoase pentru consum, cartofi timpurii, mazare, fasole verde.

cultivare ridichi

Terenul se pregateste ca la cultura de morcov. La ridichea de luna se seamana in epoci distantate la 10-12 zile de la inceputul luni martie pana la 15-20 aprilie, pentru consumul de primavara si la sfarsitul lui august pentru consumul de toamna.

Se seamana pe brazde inaltate cu latimea de 94 cm la coronament, cate 6 randuri (la 15 cm), cu norma de samanta de 10-12 kg/ha si la adancimea de 2 cm. Se raresc daca este necesar la 3-4 cm.

Ridichea de vara se seamana din martie pana la sfarsitul lunii iunie, cate 3-4 randuri pe brazda, folosind 8-10 kg samanta la hectar. Ridichea de iarna se seamana de la sfarsitul lunii iunie sau inceputul lunii iulie, cu 3 randuri pe brazda, cu norma de 8-10 kg/samanta la hectar.

Se recomanda combaterea buruienilor prin prasile sau prin erbicidare. Irigarea se face in special la culturile de vara – toamna de 4-5 ori cu norme de 200 – 300 metri cubi de apa la hectar.

Cum se planteaza ridichile in cultura protejata

Se realizeaza prin protejarea cu tunele scunde sau prin acoperire cu folie perforata a unor semanaturi extratimpurii. In afara lucrarilor curente de ingrijire, culturile protejate trebuie aerisite pentru a evita expunerea plantelor la temperaturi de peste 18-20 grade Celsius.

Ridichile de luna se pot asocia in solarii cu specii legumicole care se planteaza mai devreme, tomate, varza. In aceste culturi recoltarea are loc cu circa 2 saptamani mai devreme.

gradina cu ridichi

Recoltarea ridichilor

Recoltarea se realizeaza la 4-6 saptamani de la semanat. Se face in reprize in aprilie si prima jumatate a lunii mai pentru consum in primavara si in septembri – octombrie pentru consumul de toamna – iarna.

Ridichile de vara se recolteaza in functie de posibilitatile de recoltare, din iunie si pana in ocombrie. Dupa recoltare, se fasoneaza imediat prin indepartarea frunzelor.

Productia este de 8-10 tone/ha la ridichi de luna si circa 20 tone/ha la cele de vara. Exista si tari in care se cultiva hibrizi performanti unde culturile depasesc 70 tone/ha.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine