AcasăAfaceri profitabile la taraAfaceri cu nuci: profit de peste 10.000 euro la hectar cu soiul...

Afaceri cu nuci: profit de peste 10.000 euro la hectar cu soiul Chandler

Cei care isi doresc afaceri cu nuci trebuie sa rezerve un timp documentarii, pentru a lua cele mai bune decizii. Va prezentam astazi povestea domnului Nicolae Murea (Ploiesti), care a ales sa isi infiinteze o livada de nuci pe o suprafata generoasa, de peste 10 hectare.

Cea mai importanta decizie a fost cea legata de soiul de nuc pe care il va folosi. A fost impresionat de Chandler, un soi originar din Statele Unite, capabil sa ofere productii impresionante.

„Am dorit un soi de o reala calitate, atat sub aspectul productivitatii, dar mai ales asupra calitatii miezului. Asa am decis sa infiintez in soiul Chandler, care da la noi o productie de 4 tone la hectar. In Franta de exemplu, soiul poate oferi o productivitate de pana la 6 tone la hectar. De remarcat la acest soi este ca miezul nu se faramiteaza ca in multe cazuri atunci cand nuca se sparge, un lucru de asemenea foarte important”, ne-a spus domnul Murea.

Inca un avantaj al acestui soi de nuc este si inaltime la care ajunge, la maturitate, de circa 6 metri, o inaltime mai mica in comparatie cu alte soiuri.

Afaceri cu nuci: etapele necesare infiintarii unei culturi de nuc

Cei interesati de a incepe afaceri cu nuci trebuie sa se documenteze cat se poate de bine asupra aspectelor tehnice privind plantarea si cresterea nucului. In special, daca terenul lor se preteaza pentru o asemenea cultura.

Distantele de plantare pentru acest soi este de circa 8 metri intre randuri si de circa 5 metri intre pomi, in special in cazul in care vom lucra mecanizat.

Afaceri cu nuci
Afaceri cu nuci

De asemenea, un punct important de mentionat atunci cand vorbim despre o afacere cu nuci este si randamentul de prindere. „Livada de nuci eu am infiintat-o cu 2.000 de bucati, iar cei care nu s-au prins au fost sub 10, prin urmare vorbim de un randament foarte bun de prindere. Inflorirea incepe spre finalul lunii aprilie, cand scapam si de perioadele friguroase”, ne-a mai spus Nicolae Murea.

Cum realizam o plantare corecta

Poate cel mai sensibil punct din infiintarea unei livezi de nuc este chiar momentul plantarii. L-am rugat pe domnul Murea sa ne ofere cateva sfaturi pretioase din acest punct de vedere.

„Gropile trebuie sa le facem cu cateva saptamani inainte de plantare, cel mai indicat cu un mini excavator. Se va pune gunoi vechi pe pamantul tocmai scos, punandu-l apoi in groapa, tocmai pentru a avea timp sa se preseze. Groapa e bine sa aiba cam 20 cm adancime, iar la plantare altoiul trebuie sa ramane deasupra pamantului. Se va face o mocirlire si neaparat se va presa pamantul pentru a nu lasa goluri de aer la radacini. Are nevoie de apa in special in lunile iulie si august. Este important sa ne asiguram ca nu sufera de seceta, deoarece altfel va folosi rezervele sale de apa de la fructe. Unde se innegresc, acolo este lipsa apei”, ne-a explicat specialistul.

Un alt avantaj al acestui soi este si fructificarea pe lateral, ceea ce face ca fructul sa se dezvolte mai repede, dupa circa 4 ani de la plantare. Maximul de productie, de aproximativ 4 tone la hectar, apare in anul 6.

Afaceri cu nuci
Afaceri cu nuci

Afaceri cu nuci: ce profituri se obtin dintr-o plantatie

Nivelul productiei, raportat la suprafata cultivata, este fara indoiala cel mai important indicator asupra profitului estimativ. Domnul Nicolae Murea apreciaza ca o afacere cu nuci poate genera peste 10.000 euro profit la hectar, daca vorbim de productii de circa 4 tone.

Costul de infiintare a unui hectar cu soiul Chandler este de circa 2.000 euro (materialul saditor si lucrarile aferente). Se recomanda in cazul culturii de nuc ca terenul sa nu fie intr-o zona joasa, unde predomina temperaturile foarte joase.

Afaceri cu nuci: ingrijirea unei astfel de plantatii

In primii ani, nucii au o sensibilitate mai mare, de aceea este important sa ne luam o buna parte din masurile de siguranta. Astfel, cei interesati de afaceri cu nuci trebuie sa stie ca aceasta planta poate sa fie predispusa la mai multe boli, spune Nicolae Murea.

„De ajutor foarte mare este chiar si zeama bordeleza (piatra vanata), mai ales pentru puieti. Putem interveni de asemenea si cu alte substante de inradacinare si chiar foliale – Topsin, Italpolina, Condor, Guanito, Scudo”, ne-a mai spus pomicultorul.

Daca alegeti sa plantati o suprafata mai mare de doua hectare, veti avea nevoie si de un proiect tehnic pentru a va inregistra la APIA.

Afaceri cu nuci
Afaceri cu nuci

Cum valorificam productia

Cei care au dezvoltat sau sunt pe cale sa dezvolte afaceri cu nuci se gandesc fara indoiala la valorificare. La noi, din fericire, exista o cerere tot mai mare de nici, atat din productia interna, cat si din export. Pe langa vanzarea nucilor ca miez, se pot crea si uleiuri presate la rece sau diverse alte forme de produse.

Totodata, se pot gasi intrebuintari importante si pentru coaja de nuc, din care se pot prepara cabunele activat si linoleum, iar din coaja verde diverse substante utilizate la prelucrarea pieilor. Nu mai vorbim despre lemnul in sine care se foloseste frecvent la crearea mobilei de lux.

Citeste si:

Cand se tunde nucul: lucrarile de taiere pentru coroane viguroase

Cultivarea capsunilor: afacerea de succes a unui tanar din Maramures, pe o suprafata mai mica de un hectar

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine