In Romania, consumul de usturoi este destul de mare, iar acest lucru este unul pozitiv, deoarece are multe beneficii pentru sanatatea noastra. Doar ca pentru a ne ajuta organismul, usturoiul ar trebui sa fie local, nu de import.
In acest articol incercam sa oferim cateva sfaturi privind alegerea usturoiului pentru consum: cum deosebim usturoiul romanesc de cel de import?
„Usturoiul romanesc este cel pe care il plantam primavara si care tine pana in martie, anul urmator. Cel de toamna romanesc nu tine atat de mult. Din punct de vedere al calitatii, cel de toamna e mai iute si mai toxic un pic. Cel de primavara este de calitate mai buna, aroma buna, se face un mujdei foarte bun din el, se leaga bine, este usor lipicios, nu se inverzeste”, se explica pe canalul Pomicola Nalbant.
In schimb, usturoiul de import este toxic, mai spune acesta. „Nu o spun doar eu, o stiti si dvs. Din Spania, vin cu tirurile. Daca faci un mujdei de usturoi din import se inverzeste dupa cateva ore”, mai spune fermierul.
Cum identificam usturoiul romanesc in piata
„Cel romanesc are o tija (tulpina) care e foarte flexibila, nu are lemn. De aceea se face si funie. El nu creste foarte mare, 4-5 cm maxim in diametru. Iar cateii nu sunt perfect ordonati, ei sunt mai bombati, unul mai in afara, altul mai in interior. Radacinile sunt destul de prezente”, mai explica acesta.
O aliniere imperfecta a cateilor este un element asadar important prin care putem deosebi usturoiul romanesc de cel din import.
Pe de alta parte, la usturoiul din import „observam ca toti cateii sunt foarte bine distribuiti in circumferinta. Il putem folosi si pe acesta, doar primavara devreme, cand e capatana alba, pana cand se inchide el complet si devine toxic”.
Usturoiul romanesc il plantam toamna, in septembrie, si pana in primavara, in ferestrele iernii sau primavara devreme.
Citeste si: Cand si cum se taie tijele florale la usturoi