Pastravul este unul dintre cele mai apreciate specii de pesti de la noi. Un mod original si traditional de pastrare a pastravului afumat este in harzobi.
Ce este harzobul mai exact?
Harzobii sunt doua palete semiovale, cu dimensiuni ce acopera corpul pestelui, ce sunt confectionate din nuiele de salcie sau alun, arcuite si legate la capete; interiorul se tese cu sfoara, sub forma unei plase cu ochiuri mari (3-4 cm).
Se tapiseaza fiecare paleta cu ramuri de cetina, intre care se pun pastravii afumati si se leaga in 4-5 puncte cele doua palete pentru a mentine forma si continutul.
Hârzobul este un preparat migalos de pregatit, ce dureaza cateva zile. Mai exista si astazi pastravarii care fac harzobi. In general, pretul porneste de la 120 lei pentru un harzob care contine 3-4 pastravi.
Afumarea, secretul unui harzob deosebit
Pe langa tehnica de realizare a harzobului, bineinteles, o componenta importanta o constituie modul de afumare a pastravului. Exista multe metode de afumare a pestelui. Conteaza ce fel de lemn folosesti si puterea focului.
Inainte sa ajunga la afumat, pestele curatat se tine cam o zi intr-un bait preparat din apa, sare, piper boabe sau macinat, ienibahar si cuisoare.
In Neamt, pentru a da gust harzobului, aproape de terminarea afumatului se pune o anume cantitate de coaja de salcie.
Speram ca v-am adus aminte de harzobi cu acest articol si chiar v-am facut pofta 🙂 Putine pastravarii mai tin aceasta traditie si este pacat sa se piarda.
Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro