AcasăCasa si gradinaCat rezista ouale de tara in frigider: cum testezi prospetimea lor

Cat rezista ouale de tara in frigider: cum testezi prospetimea lor

Ouale sunt niste alimente, putem spune, complete, deoarece ofera organismului toate substantele nutritive necesare. De exemplu, un ou de 50 g are aceeasi valoare nutritiva cat au 150 g de lapte, 40 g de carne sau 20 g de branza uscata.

Pentru a ne bucura de toate substantele proteice din ou trebuie sa stim cum se apreciaza calitatea si prospetimea acestor alimente. Fireste, multi dintre noi avem rude la tara si vrem sa stim cat rezista ouale de tara in frigider.

Cum apreciem daca ouale sunt proaspete?

Iata cateva metode de verificare a prospetimii oualor, fara sa spargem coaja. Astfel, aprecierea dupa exterior se face pe baza urmatoarelor caracteristici: starea de integritate si curatenie a cojii, inaltimea si pozitia camerei de aer, transparenta si consistenta albusului, mobilitatea, aparenta si pozitia galbenusului.

Camera de aer = la inceput este foarte mica, cu un diametru de 3-4 mm, ea insa se mareste treptat pe masura ce se evapora lichidul din ou, ajungand dupa cateva zile la circa 2 cm. De retinut ca imediat dupa ouat, ouale nu au camera de aer, ea apare intre 1-10 ore de la ouat.

Coaja trebuie sa fie curata si fara crapaturi. Culoarea cojii variaza de la alb la galben-deschis, galben-inchis, pana la cafeniu la ouale de gaina si este mata la ouale proaspete. Ouale de rata au coaja alba, verde deschis sau verde – albastrui; ouale de gasca au culoarea alba-mata, fara luciu.

Ouale vechi au coaja lucioasa, unsuroasa, uneori cu pete pe ea.

Verificare oua: proba densitatii

Se bazeaza pe variatii specifice ale oului, ca urmare a pierderii din greutate a oualor vechi, datorita evaporarii lichidelor din ou.

In medie, densitatea oului proaspat este de 1,080, iar dupa trei saptamani poate sa ajunga la 1,050 sau chiar mai putin.

Cum testam ouale
Cum testam ouale

Proba densitatii se poate face foarte usor, folosind fie apa obisnuita de robinet, fie apa sarata cu o concentratie de 12% sare.

In apa obisnuita ouale proaspete cu o vechime de pana la 4 zile cad in apa la fundul vasului, luand o pozitie orizontala, cu marele ax pe fundul vasului. Pe masura ce oul se invecheste, pierde din greutate, camera de aer se mareste si introdus in apa obisnuita el tinde spre verticalitate, ajungand ca la 30 zile vechime, diametrul sau longitudinal sa formeze cu fundul vasului un unghi de 90 grade.

Cu o oarecare aproximatie se poate stabili vechimea oului, dupa marimea unghiului format astfel: la 7-8 zile oul formeaza cu fundul vasului un unghi de 25-30 grade, la 15 zile un unghi de 45, iar la 30 zile, unghiul este de 90 grade. Ouale mai vechi de 30 zile incep sa pluteasca in apa, avand tendinta sa se ridice la suprafata.

Cateva metode de testare ce necesita spargerea oualor

La ouale proaspete se observa ca stratul mijlociu al albusului care este mai dens, isi pastreaza forma sa mai mult sau mai putin globulara, pe cand stratul superficial, mult mai fluid, se intinde pe fundul farfuriei.

La ouale vechi albusul are o consistenta lichida, iar culoarea devine cenusie, apoi verzuie. Galbenusul isi pierde forma si consistenta, se sparge si curge, avand o culoare maslinie, pana la negru-verui. Mirosul este neplacut.

Cum sa pastram cat mai indelungat ouale: sfaturi utile

Prospetimea oului nu este conditionata doar de vechimea acestuia, ci si de modul de pastrare. Ouale nepastrate corespunzator sau vechi sunt nocive pentru organism.

Nu se vor spala ouale, chiar daca sunt relativ murdare, pentru ca se indeparteaza pelicula (cuticula) care acopera coaja si care are un rol protector, ea impiedicand patrunderea murdariei si a microbilor.

Prospetime oua verificare
Prospetime oua verificare

Pentru a preveni alterarea oualor, trebuie sa fie ferite de razele solare directe.

Temperatura optima de pastrare prin refrigerare este de -1 grad Celsius, cu variatii de celmult 0,5 grade Celsius. Umiditatea relativa a aerului ar trebui sa fie intre 85 – 88 %.

Cat tin ouale de tara

In conditii de frigider, la temperatura de 4 grade Celsius, ouale proaspete pot fi pastrate intre 10 si 20 zile, cu conditia ca temperatura sa fie constanta si umiditatea sa nu fie mai mare de maxim 85%. Acest lucru se aplica atat pentru ouale cumparate, cat si pentru cele de la tara.

Citeste si: Cum verificam daca laptele este proaspat: cateva trucuri

De asemenea, atunci cand cumparati oua din magazin aveti grija sa nu fie sparte, pentru ca in aceasta situatie ouale pot fi contaminate. Totodata, verificati termenul de valabilitate pentru oua.

testeaza prospetimea oualor

Cat de rezistente sunt vitaminele din ou

In incheiere, dorim sa mentionam cat de rezistente pot fi vitaminele dintr-un ou. S-a dovedit ca vitaminele din ou sunt foarte rezistente. Ele nu se distrug prin pastrarea oualor la frig (in frigidere) chiar pe o perioada mai lunga de 9 luni la 0 grade Celsius.

Prin fierberea oualor timp de 20 minute la o temperatura de 90-100 grade Celsius, vitaminele nu sufera modificari.

gd

Descoperă primul noutățile CultivaProfitabil.ro

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine