AcasăLegume si fructeCultivare ardei: ghid practic pentru reusita plantatiei

Cultivare ardei: ghid practic pentru reusita plantatiei

Cultivarea ardeiului se aseamana in buna masura cu cea de tomate, in special din punct de vedere al numarului de lucrari si, in general, a nevoii de ingrijire pe care acestia o au. Ardeii, la fel ca si tomatele, se preteaza foarte bine la culturile intensive si se pot planta mai ales in spatiile protejate.

Cultura de ardei are o rezistenta ceva mai buna la boli si daunatori, daca ar fi sa facem din nou o cumparatie cu tomatele. Insa, ardeii devin si ei sensibili, mai ales daca nu li se ofera o cantitate suficienta de apa.

Cheltuielile cu infiintarea unei culturi de ardei pot fi relativ mari, insa acestea se amortizeaza destul de usor daca se folosesc tehnologii corecte, care sa asigure productii de minim 20 de tone la hectar.

Exista mai multe forme de ardei, de fruct mai corect spus, de la cel aplatizat, rotund, in forma de inima, pana la cele ingust-triunghiular sau in forma de corn.

Ciclul de vegetatie la cultura de ardei

Inainte de a discuta despre modul de plantare este important sa cunoastem cateva detalii despre ciclul de vegetatie la ardei. Inainte insa merita precizat ca samanta la ardei are un diametru cuprins intre 3-5 mm si este de culoare galben-auriu sau spre cenusiu. Semintele au o durata de viata de aproape 5 ani. Un fruct/ardei are circa 100-200 seminte.

Revenind la ciclul de vegetatie, acesta este urmatorul: rasarirea plantei se realizeaza in 2-3 saptamani. Daca temperatura este una optima, rasarirea se va produce mai accelerat. Pima frunza apare la circa o saptamana dupa prima perioada. Primii muguri de flori la aproape doua luni de zile. Dupa alte doua saptamani acesti muguri infloresc.

Fructele au nevoie de aproximativ 100 de zile ca sa ajunga la maturitate. Astfel, o cultura poate sa dureze cam 180-200 de zile.

Cultivarea ardeiului in sere solarii
Cultivarea ardeiului in sere solarii

Ardeiul dispune de o radacina foarte bine ramnificata, tulpina este la inceput ierboasa, insa ulterior ea se lemnifica.

Cultivare ardei: Cerinte de temperatura, sol si apa

Cultivarea ardeiului se poate face daca exista indeplinite cerintele minimale pentru aceasta planta. Mai mult decat atat, pentru o productie buna, trebuie asigurat un anumit nivel de cerinte.

Temperatura

Este nevoie de o temperatura minima de 14 grade Celsius pentru ca proces de germinatie sa aiba loc. Temperaturile optime pentru cultivarea ardeiului sunt de 22-25 de grade Celsius.

Inflorirea si fructificarea depind in mare masura de temperaturile inregistrate de la nivelul solului si al aerului.

Apa

In prima luna este nevoie de un nivel redus de apa, insa dupa aceasta perioada seceta poate intarzia mult dezvoltarea ardeiului. Este binsa sa se asigure un nivel de 70-80% din capacitatea de camp, iar in aer o umiditate relativa de 60-70%.

Consumul hidric pentru cultura de ardei este de 7000 – 9000 metri cubi la hectar. Apa insuficienta afecteaza marimea fructelor.

Cultivare ardei: Lumina

Un alt element important pentru dezvoltarea ardeiului este si lumina. Are nevoie de o prezenta cat mai ampla a luminii, la o intensitate optima de 30-40 mii lucsi, fructificarea incepand la cel putin 8-10 mii de lucsi.

Se recomanda ca ardeiul se beneficieze de lumina circa 9-10 ore pe zi.

Solul si elementele nutritive

Solurile cele mai bune pentru cultura de ardei sunt cele usoare, luto-nisipoase, permeabile. De asemenea, o productie foarte buna se inregistreaza pe soluri aluviale, cernoziomurile, solurile brun-roscate.

Consumul specific de elemente nutritive (kg/t) la ardei:

Cultivare ardei elemente nutritive necesare
Cultivare ardei elemente nutritive necesare

Cultura in solarii pentru ardeiul gras

Pentru infiintarea culturii in solar, din toamna vom desfiinta vechea cultura, vom nivela terenul si vom aplica o fertilizare de baza de maxim 80 de tone de gunoi de grajd la hectar, 500 kg la hectar de superfosfat si 250 kg de sulfat de potasiu. Se vor omogeniza cu mobilizarea adanca.

Primavara, cu circa 2 saptamani inainte de a infiinta cultura, se vor acoperi solariile cu folie de polietilena. Apoi se vor efectua lucrarile: fertilizare starter cu 300 kg/ha azotat de amoniu, erbicidare cu Dual 500 EC 5 litri/ha sau Cobex 25 EC 1,5-2 litri la hectar, mobilizare superficiala a solului cu freza, apoi la final lucrarea de modelare a terenului.

Modelarea se va face intr-un solar bloc cu travee de 3 m latime pentru a se putea planta cate sase randuri, iar in solarul tunel cu latime de 5,4 m sa se amplaseze 8-10 randuri.

Scheme de înfiinţare a culturii de ardei în solarii bloc (a) şi tunel (b)
Scheme de înfiinţare a culturii de ardei în solarii bloc (a) şi tunel (b)

Se va realiza si marcarea randurilor in cadrul procesului de modelare.

Infiintarea culturii de ardei

Pentru solar trebuie sa folosim doar rasadul produs in cuburi nutritive. Semanatul in vederea obtinerii rasadurilor se face in perioada 1-10 februarie, fiind necesar sa aiba o varsta de circa 55-60 zile pana la plantare.

Schema de plantare poate fi si de: 35 cm intre plante, 70 cm intre randuri.

Plantarea se va face in 1-10 aprilie, in sudul tarii, sau 10-20 aprilie, in celelalte regiuni, cand in sol avem o temperatura de minim 11-12 grade Celsius.

Dupa plantare, care se efectueaza manual, se uda fiecare planta cu 0,5-0,8 litri apa.

Cultivare ardei: Lucrari de ingrijire

Lucrarile de ingrijire la cultivarea ardeiului in solarii sunt mult mai migaloase decat cele necesare in camp.

Putem sa mentionam lucrarile generale de ingrijire si anume: completarea golurilor, irigarea, fertilizarea faziala, prasitul, combaterea bolilor si daunatorilor si reglarea factorilor de microclimat.

Ce inseamna completarea golurilor? La 4-5 zile de la plantare se vor completa golurile (daca descoperim rasaduri ofilite le schimbam cu cele sanatoase) si daca e necesare se mai aplica o udare (prin rigole sau prin pcirare). Este important si sa afanam solul si sa distrugem buruienile prin prasile.

Mulcirea terenului este si ea o lucrare importanta in cultura ardeiului.

Palisarea o vom realiza doar la soiurile de vigoare mare, folosind 2-3 sfori care se leaga de lastarii principali. De asemenea, este bine sa realizam si copilitul, adica sa eliminam lastarii sterili de la baza plantei.

Infiintare cultura de ardei
Infiintare cultura de ardei

Fertilizarea faziala – Dupa plantare, sunt necesare 2-3 fertilizari foliare prin stropire, iar mai tarziu se fac fertirigari, prin administrare radiculara.

Defolierea – Deoarece sunt temperaturi foarte ridicate si umiditate mare, plantele au nevoie de aerisire. Vom elimina toate frunzele pana la primul internol.

Carnitul este o alta lucrare importanta pentru a ne asigura ca vom avea o productie buna de ardei. Aceasta lucrare se face cu aproximativ 40-55 de zile inainte de incheierea ciclului de vegetetatie, suprimand varful ramnificariilor principale dupa ultimul fruct la doua frunze.

Cultivare ardei: producerea rasadurilor

Rasadurile se pot produce in pat, in cuburi nutritive sau chiar in palete alveolare. Va prezentam mai jos perioadele optime pentru producerea rasadurilor de ardei.

Astfel, pentru ardeiul gras in cultura timpurie putem produce rasadul in perioada 20-25 februarie; pentru ardeiul gras in cultura obsinuita de vara (25 februarie – 15 martie), iar pentru culturile tarzii 10-20 martie.

Avortarea florilor – cele mai frecvente cauze

O problema care poate aparea frecvent in cultura de ardei se refera la avortarea florilor.

Cauzele cele mai dese pentru aceasta problema se refera la: oscilatiile de temperatura zi si noapte (temperaturi de sub 10 grade) sau o umiditate foarte mare (peste 90% sau sub 40%) sau deficiente de calciu, magneziu in perioada de inflorire. De asemenea o cauza poate fi si o doza prea mare de azot.

Recoltare

Se efectuează eşalonat şi doar la maturitatea în verde, o dată la 3-4-5 zile. Primele recoltări sunt posibile în perioada 5-10 iunie în zona întâia legumicolă sau în intervalul 15-20 iunie, în zona a doua. Recoltările se continuă până în luna octombrie. Producţia posibilă de obţinut este de 35-45 t/ha la ardeiul gras şi de 10-15 t/ha la ardeiul iute.

Fructele ardeiului sunt bogate in substante nutritive, saruri minerale, betacaroten, vitamina E si, mai ales, in vitamina C.

Sursa: Legumicultura, volumul III, Nistor T. Stan (prof. coordonator), Neculai C. Munteanu si Teodor N. Stan.

Daca apreciati acest articol, va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook:

Va invitam sa urmariti CultivaProfitabil si pe Google News.

Antonio Zaharia
Antonio Zaharia
Pasionat de agricultura si mai ales de consecventa fermierilor de lucra si de a pune pe masa hrana, chiar si in cele mai dificile conditii. Documentam articolele noastre cu agricultori, pomicultori si chiar cu oameni de stiinta din cadrul facultatilor de Agronomie.
Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandari pentru tine